Življenjski slog
Poslovne rešitve
04.06.2022 13:04

Deli z drugimi:

Share

Kako so danski inženirji razvili učinkovit sodoben sistem centraliziranega prezračevanja

Živa bitja svež zrak v zaprtih prostorih nujno potrebujemo za dihanje. Izdihujemo pa vodno paro in ogljikov dioksid.

Če nimamo urejenega ustreznega naravnega in prisilnega prezračevanja je povečana koncentracija obeh produktov dihanja razlog za utrujenost, zaspanost, manjšo zbranost in zaznavanje zatohlega, zadušljivega in porabljenega zraka. Zato se moramo zdaj, ko gradimo vse bolj zrakotesne zgradbe, vsi povprašati in odločiti, ali bomo lahko uspešno redno zračili prostore skozi okna ali pa jih zračili s prisilnim prezračevanjem z rekuperacijo. To je z vračanjem odpadne toplote iz zraka, odvedenega iz prostora.

Inženirji iz danskega podjetja Dantherm so predvideli prav tak scenarij odločanja. Ker pa smo ljudje že po naravi bolj nedosledni in nam je ne nujna rutina v breme, tudi pri prezračevanju, so se lotili razvoja sistemov za prisilno prezračevanje objektov. Njihov cilj je bil izdelati najbolj inovativne in najbolj učinkovite sisteme na svetu. Naj vam še zaupamo, da so se te naloge lotili že davnega leta 1954.

Preveliki objekti s preveč etažami, preveliki prostori in dodatni prostori “na zalogo”, predimenzionirani ogrevalni sistemi in slabo poznavanje gradbene fizike, so zaščitni znak tipičnega slovenskega (samo)graditelja oziroma investitorja. Zato je danes pri nas veliko objektov, ki energetsko še niso sanirani, veliko je tudi objektov, v katerih je sanacija izvedena s številnimi napakami, plastično razloži slovensko graditeljsko realnost Domen Deu iz podjetje Dines, sicer specialista za ogrevanje in prezračevanje objektov. “Po drugi strani pa imamo tudi pri nas vzorno načrtovane in izvedene objekte. Tako na prvih, kot drugih, se lahko vsi prihodnji investitorji veliko naučimo. Tudi Danthermovi inženirji so se učili na napakah danskih investitorjev, ki so se v zadnjih desetletjih prejšnjega tisočletja soočali s podobnimi izzivi, kot se danes z njimi soočajo slovenski investitorji. Nedavna rast cen energentov je še dodatno pospešila odločitve investitorjev za bolj ustrezne rešitve tudi na področju prezračevanja objektov z vračanjem toplote s čim večjo učinkovitostjo,” dodaja Deu.

Ker pa so Danthermovi inženirji odlično opravili svojo domačo nalogo, imamo danes možnost izbirati med njihovimi izredno učinkovitimi sistemi za centralizirano prezračevanje z rekuperacijo, saj si nihče ne želi toplote, ki jo plačujemo vse dražje, nekontrolirano metati skozi okno.

Visoko učinkoviti izmenjevalci toplote in ventilatorji

Dantherm proizvaja visoko učinkovite protitočne toplotne izmenjevalce (rekuperatorje) iz umetne mase z do 96 % učinkovitostjo in aluminijaste rekuperatorje z do 86 % učinkovitostjo vračanja toplote. Za pogon ventilacije skrbijo energijsko učinkoviti EC motorji z zelo nizko porabo energije.

Ventilacija

Sodobni elektronsko komutirani (EC), energijsko učinkoviti in tihi motorji so poleg rekuperatorjev ključni gradniki prezračevalnih naprav. Danthermovi inženirji so razvili še posebej inovativne rešitve tega brezstopenjsko vodenega in edinega gibljivega dela v celotni napravi, zaradi katerih imajo ti motorji potrjeno življenjsko dobo najmanj 10 let.

Entalpijski izmenjevalci optimizirajo zračno vlažnost pozimi in poleti

Danski inženirji so razvili tudi protitočni entalpijski toplotni izmenjevalec z vračanjem vlage. Izdelan je iz posebne polimerne membrane, prek katere se lahko vrača do 65 % vlage iz odpadnega zraka. V zimskem času tako pomaga ohranjati vlago v prostorih, ko je zunanji zrak mrzel in suh. V poletnem času, ko je zunanji zrak topel in vlažen, pa odstranjuje vlago iz dovedenega svežega zraka in tako pomaga vzdrževati notranjo vlago v idealnem območju za kakovostno in udobno bivanje.

Zaščita pred zaledenitvijo

Inteligentni krmilni sistem preprečuje zaledenitev toplotnega izmenjevalnika. Zaščita s predgretjem zunanjega zraka pred vstopom v rekuperator se avtomatsko vklopi, ko zunanja temperatura pade pod -3 stopinje Celzija.

Avtomatsko in ročna krmiljeno ohlajevanje prostorov

Hišni sistemi prezračevanja Dantherm imajo serijsko vgrajeno t.i. bypass funkcionalnost za brezplačno podhlajanje prostorov s hladnejšim zunanjim zrakom v nočnem času. Vklaplja se lahko avtomatsko glede na nastavljene temperaturne režime, lahko pa ta program zaženemo tudi ročno prek krmilnika na napravi, brezžični upravljavski konzoli ali prek aplikacije na pametnem telefonu in tako pripeljemo filtriran in svež ter ohlajen zrak mimo toplotnega izmenjevalnika neposredno v prostore. Ko je zunanja temperatura nižja od 9 stopinj Celzija, se ta funkcija izklopi zaradi možne nezaželene kondenzacije.

Senzorji skrbijo za optimalno bivalno klimo

Delovanje naprave je lahko samodejno optimiziramo s pomočjo dodatnih senzorjev, ki na podlagi odčitkov koncentracije CO2, vlage (rH) in koncentracije hlapnih organskih spojin (VOC), kot so cigaretni dim, formaldehidi, potisni plini kozmetičnih razpršil, lahko hlapnih topil iz barv in pohištva … pošiljajo krmilni enoti priporočila za izvedbo prilagoditev parametrov delovanja naprave, da se prostorom zagotovi optimalno bivalno klimo. Koncentracijo VOC onesnaževalcev prostora in vlage lahko spremljamo tudi na aplikaciji za pametne telefone.

V prostore sodi le čist in svež zrak

Vse Danthermove prezračevalne enote so standardno opremljene z zmogljivimi G4 filtri na vstopnem in izstopnem zračnem toku. Za alergike pa so na voljo še specialni filtri tipa F7, ki zaustavijo še tako droben cvetni prah in druge mikroskopsko drobne prašne delce, ki predstavljajo pogost vzrok za pojav alergij.

Vzdrževanje je poceni, ker ga skoraj ni

Danthermovi inženirji so razvili takšen izdelek, da skoraj ne potrebuje vzdrževanja. Edino, kar se pričakuje od stanovalcev je, da dvakrat letno zamenjajo filtre za optimalno delovanje naprave. Pa še na to opravilo lahko prijazno opozori naprava sama, tako da ni potrebe po vodenju koledarja zamenjav filtrov.

Testi neodvisnih institucij

Naprave Dantherm so primerne za vgradnjo v pasivne in skoraj nič energijske hiše, saj so certificirane s strani nemške organizacije Passivhaus Institut iz Darmstadta. Prav tako ima certifikat DiBt inštituta za gradbeništvo v Nemčiji.

Slovenski partner za svetovanje in podporo

Podjetje Dines d.o.o. je slovenski zastopnik za podjetje Dantherm, ki skrbi za svetovanje pri izbiri optimalne rešitve za centralizirano prezračevanje z rekuperacijo, garancijsko in izven garancijsko vzdrževanje in servisiranje naprav podjetja Dantherm.

O podjetju Dantherm

Skupina Dantherm predstavlja podjetje, specializirano za fiksne in prenosne sisteme za prezračevanje in klimatizacijo zasebnih in industrijskih objektov. Ustanovljeno je bilo leta 1954 na Danskem, do danes pa delujejo s petimi proizvodnimi in kompetenčnimi centri poleg Danske še v Nemčiji, Italiji, Španiji in Veliki Britaniji.

Trenutno štejejo več kot tri milijone vgrajenih delujočih naprav. Tako, kot drži pregovorno za večino skandinavskih podjetij, je tudi Dantherm zavezan razvoju in proizvodnji sistemov za prezračevanje, razvlaževanje, ogrevanje in hlajenje na trajnostno, energijsko in cenovno čim bolj učinkovite načine.

Razvoj in proizvodnja rešitev za prezračevanje z rekuperacijo v celoti poteka na Danskem, zato ti izdelki izkazujejo še najvišji možen nivo kakovosti izdelave, učinkovitosti delovanja, energijske varčnosti in zanesljivosti. Poseben poudarek Danski inženirji namenjajo dobri uporabniški izkušnji pri nastavitvah in upravljanju hišnih prezračevalnih sistemov z rekuperacijo toplotne energije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Lokalni prezračevalni sistemi


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več

NKT d.o.o.

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 041 569 271
Dejavnosti podjetja NKT d.o.o. segajo na področje prodaje, vpeljave in uvedbe naprednih rešitev za poslovne avdio in video komunikacije. Njihovi strokovnjaki poskrbijo za načrtovanje ... Več

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več