Računalništvo, telefonija
25.07.2018 08:26

Deli z drugimi:

Share

Kako se lažnim novicam namerava zoperstaviti Rusija?

Združena Rusija bi odgovornost za lažne novice naložila kar družbenim omrežjem in lastnikom spletnih portalov.
Združena Rusija bi odgovornost za lažne novice naložila kar družbenim omrežjem in lastnikom spletnih portalov.

Facebook in ostali člani družine družbenih omrežij so s prihodom pametnih telefonov proces posodabljanja in deljenja vsebin naredili enostavnejši kot kdajkoli prej. Uporabniki zato postajamo nepazljivi pri izbiri vsebin, ki jih brezbrižno delimo s svetom. Poleg tega preveč zaupamo drugim uporabnikom družabnih omrežij, kar seveda s pridom izkoriščajo tako nepridipravi kot podjetja, ki so najeta zgolj zato, da na družbenih omrežjih v zameno za denar širijo lažne novice in vesti.

Kot vse kaže se bo širjenja lažnih novic Rusija lotila na svojevrsten način, ki pa je ponekod naletel na precej ostre kritike. Kontroverzni zakon, ki ga predlaga Združena Rusija, namreč vso odgovornost za lažne novice nalaga družbenim omrežjem in lastnikom spletnih portalov. Poleg tega vsi portali, ki imajo več kot 100 tisoč registriranih uporabnikov, bi morali sporno vsebino odstraniti v 24 urah ali plačati kazen v višini preračunanih 677 tisoč evrov. Ker je rok za izbris vsebin kratek, ta po mnenju poznavalcev odpira prostor za manipulacijo in brisanje »nezaželenih« komentarjev. Tu gre predvsem za tiste komentarje, ki so uperjeni prosti vodilnim in vplivnim v Rusiji.

Trenutno je težko napovedati, ali bo kontroverzni zakon za boj proti lažnim novicam, ki ga predlaga Združena Rusija, dejansko tudi prejet. Mnogi se bojijo, da če bo do tega dejansko prišlo, bodo lahko ruske oblasti še dodatno omejevale svobodo govora v Rusiji.


Prijavi napako v članku