Varnost
20.01.2023 11:56
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako se izogniti izgubi podatkov zaradi človeške napake?

Velikokrat stranke pravijo “Mi ne potrebujemo "backupa"- vse imamo v Office 365!”, pri čemer ne vedo, da kar 73% izgub podatkov povzroči človek s svojimi dejanji. Zato je skorajda nujno, da imate ustrezno zaščito podatkov in varnostno kopiranje.

Računalništvo v oblaku

Računalništvo v oblaku ni zgolj shranjevanja podatkov drugje. Ponudniki oblaka, kot so Microsoft, Amazon, Google in ostali, ponujajo široko paleto storitev za podjetja, ki omogočajo odmik od lastnih strežnikov. Zelo so razširjene osnovne funkcionalnosti za produktivnost, sodelovanje, CRM in ERP sisteme. Veliko podjetij niti ne razmišlja več o lastnih strežnikih, ko gre za Microsoftova orodja za produktivnost. Microsoft 365 z vključenimi storitvami tako presega 345 milijonov dnevnih aktivnih uporabnikov, Azure Active Directory pa več kot 550 milijonov.

Vedno več podjetij uporablja računalništvo v oblaku in storitve v oblaku zaradi prednosti, ki jih prinaša

 • dostop do najnovejših tehnologij
 • optimizacija IT okolja in stroškov – plačilo po porabi
 • najsodobnejša kibernetska varnost
 • učinkovitejša raba resursov in s tem trajnost

Večja uporaba storitev v oblaku prinaša več obremenitev in podatkov v oblaku, kar odpira vprašanje ustreznosti in pomena varnostnega kopiranja. Da bi odgovorili na to vprašanje, je pomembno razumeti odnos med podjetjem in ponudnikom oblaka.

Odgovornosti podjetja in ponudnika oblaka

Ponudnik oblaka je odgovoren za zagotavljanje delovnih obremenitev in njihovo delovanje. To obsega razpoložljivost strojne opreme, povezljivosti v omrežje in zagotavljanje delovanja aplikacije. Stranka prevzema odgovornost za zadeve znotraj aplikacij: uporabniki, podatki in administracija aplikacij/e.

Pri zaščiti podatkov imata ponudnik oblaka in stranka prav tako odgovornosti. Ponudnik oblaka prevzema odgovornost za razpoložljivost strojne in programske opreme. Stranka pa prevzema odgovornost zaščite podatkov znotraj storitev. Ponudniki strankam zagotavljajo potrebna orodja in zmogljivosti za zaščito podatkov, vendar odgovornost vedno nosi stranka.

30% računalnikov je že okuženih z zlonamerno programsko opremo

Podatki kažejo, da je kar 30% vseh računalnikov okuženih z zlonamerno programsko opremo. Zato je izguba podatkov lahko zelo realna možnost za marsikatero podjetje.

Skoraj vsak skrbnik je že imel izkušnjo, ko je bilo potrebno obnoviti datoteke iz varnostnih kopij, ki so bile pomotoma izbrisane. Najpogostejši razlogi za izgubo podatkov:

 • človeška napaka
 • kraja
 • okvara programske opreme
 • računalniški virus
 • okvar strojne opreme
 • naravne nesreče (požar, potres …)
 • izpad elektrike

Stroški izgube podatkov

Stroški izgube podatkov lahko zelo resno ogrozijo poslovanj podjetja. Predstavljajte si, da v vašem podjetju pride do izgube podatkov. Kako bi to vplivalo na vaše poslovanje? Stroški izgube podatkov obsegajo:

 • zamenjavo zapisov
 • stroške skladnosti
 • izgubo prihodka
 • zmanjšanje produktivnosti
 • zmanjšanje ugleda blagovne znamke
 • stroške preiskav
 • stroške obveščanja strank in regulativnih organov

Zaključek

Vedno več podjetij uporablja storitve v oblaku. Veliko jih je prepričanih, da je to dovolj za zaščito podatkov. A kar 73% izgub podatkov povzročijo ljudje s svojimi dejanji, kot npr., ko pri uporabi Microsoft Office 365 izbrišejo datoteke in se te iz “koša” trajno izbrišejo v 1 mesecu. Zato podjetje potrebuje varnostno kopiranje tudi, če menijo, da imajo vse v oblaku.

Želite preprečiti izgubo podatkov z varnostnim kopiranjem?

Pišite nam

Podjetje Crayon je globalno podjetje, prisotno v 47 državah sveta z več kot 80.000 strankami v različnih dejavnostih. Podjetjem pomagamo pri digitalni transformaciji in s tem razvoju za prihodnost. Pokrivamo več kot 7.000 ponudnikov tehnologij. Pišite nam in z veseljem vam bomo pomagali izkoristiti tehnologije!


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kibernetska varnost oblak

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Crayon
Za več informacij so vam na voljo pri Crayon
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Crayon? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več