30.04.2012 10:33
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno sedeti pred računalnikom?

Če pred računalnikom dnevno presedite veliko ur, se vam splača upoštevati predlagane nasvete.
Če pred računalnikom dnevno presedite veliko ur, se vam splača upoštevati predlagane nasvete.

Danes se z uporabo računalnikov srečuje večji del prebivalstva. Čeprav ti ponujajo nešteto dobrih stvari, pa žal nekoliko manj prizanašajo zdravju. Številni pred računalnikom dnevno prebijejo tudi po 10 ur in več, kar se lahko odraža na njihovem zdravju. Nepravilen način uporabe med drugim lahko povzroči bolečine v hrbtu, vratu in rokah, glavobole ter utrujenost oči in slabšanje vida. V tem članku smo vam zato pripravili nekaj nasvetov, kako uporabljati računalnik, da pri tem ne boste pretirano uničevali svojega zdravja.

Stol:

– Pri sedenju potisnite svoje boke čim bolj proti naslonjalu, tako da boste imeli podprt spodnji del hrbta in po možnosti tudi zgornjega, če ima vaš stol dovolj visoko naslonjalo. Na ta način boste lahko pri sedenju dosegli bolj vzravnano držo. Vzravnana drža je pri uporabi računalnika izrednega pomena.

– Če vam naslonjalo ne podpre dobro hrbta, si pomagajte tako, da na naslonjalo prislonite manjše blazine.

– Višino stola si nastavite tako, da bodo vaši podplati dosegli tla ter da bodo obenem kolena v višini bokov ali malenkost nižje.

– Kot, pod katerim morate nastaviti naslonjalo, mora biti nekje med 100 in 110 stopinjami.

– Med tipkanjem in uporabo miške morajo biti vaši komolci v višini mize.

Tipkovnica in miška:

– Tipkovnica in miška morata biti direktno pred vami.

– Veliko tipkovnic omogoča, da se nastavi njihov naklon. Nastavite si takšnega, pri katerem bodo vaša ramena in še posebej zapestja sproščena.

– Pri uporabi miške bodite pozorni, da je ne držite s celotno dlanjo, ampak tako, da bo zadnji del vaše dlani venomer naslonjen na mizo oziroma podlogo za miško.

Zaslon:

– Zaslon postavite direktno pred sebe.

– Zaslon mora biti v takšni višini, da bo zgornji del slike v višini vaših oči. Če imate izredno velik zaslon, je lahko zgornji del slike malce višje od vaših oči. Če vam vaš zaslon ne omogoča dovolj visokega premikanja slike, si lahko pomagate s kakšno knjigo, ki jo podložite pod njega.

– Razdalja med vami in zaslonom mora biti vsaj za dolžino vaše roke.

– Spodnji del zaslona naj vam bo malenkost bližje kot zgornji del.

– Zelo pomembno je, da na zaslonu ne prihaja do odboja luči iz vašega prostora ali odboja zunanje svetlobe. Da do tega ne pride, si lahko pomagate tako, da namesto klasičnih luči uporabite reflektorje, saj vam ti omogočajo, da samostojno usmerjate svetlobo, pri moteči zunanji svetlobi pa se poslužujte zaves.

Premori:

– Po 20 ali najkasneje 30 minutah dela z računalnikom naredite eno do dve minuti dolg premor. Priporoča se, da med temi premori vstanete in se malo sprehodite. Priporoča se tudi, da se obenem poslužite tudi pravila 20. Ta govori o tem, da po 20 minutah dela za računalnikom za 20 sekund pogledate v daljavo 20 čevljev (6 metrov) ali več.

– Če je le mogoče, naredite po uri dela 5- do 10-minutni premor, če pa ne gre drugače, pa v tem času poizkušajte opraviti delo, ki se ga ne opravlja na računalniku. Tudi v teh premorih je sicer najbolje, da se poslužujete krajšega sprehoda in pravila 20.

– Na odmore vas lahko opomni tudi v ta namen narejena programska oprema. Eden izmed zanimivejših tovrstnih programčkov je EyeDefender, ki ga najdete na internetnem naslovu http://goo.gl/VgBjd.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več