Triki in nasveti
14.05.2019 07:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pravilno očistiti zaslon pametnega telefona?

.. Verjetno se bomo vsi strinjali, da je ohraniti zaslon pametnega telefona brez praske ali madeža skorajda misija nemogoče. Še posebej, če se odločimo, da bomo med pošiljanjem sporočil pojedli kak prigrizek ..
Kako pravilno očistiti zaslon pametnega telefona: 9 stvari, ki jih ne smemo početi
Kako pravilno očistiti zaslon pametnega telefona: 9 stvari, ki jih ne smemo početi

Na srečo imamo za vas nekaj nasvetov, kako lahko zelo enostavno in hitro očistite zaslon vašega telefona.

Vsi smo že kdaj pobrisali zaslon z majico ali hlačami, vendar svetujemo, da tega ne počnete. Z uporabo določenih prijemov čiščenja lahko poskrbite, da bo vaš zaslon dlje ostal čist. Seveda na drugi strani obstajajo materiali, ki se jih je najbolje izogibati, saj lahko resno poškodujejo zaslon in teh poškodb pogosto ni več mogoče popraviti.

9 stvari, ki jih nikoli ne smemo uporabiti za čiščenje telefona

Papirnate brisače: Lahko jih uporabimo za čiščenje marsikatere površine, vendar jih vseeno skušajmo držati čim dlje od telefona. Papir se trga, kar pušča sledi na telefonu. V najsabšem primeru lahko papirnate brisače pustijo celo praske na zaslonu, česar pa si zagotovo ne želimo.

Sredstvo za čiščenje oken: Okna in ogledala čistimo s posebnimi čistili, ki poskrbijo za sijaj. To pomeni, da lahko ta ista sredstva uporabljamo za čiščenje telefona? Narobe! Nekateri novejši pametni telefoni, kot je recimo iPhone XR, imajo zaščitni premaz, ki se sčasoma izniči. Če uporabljamo agresivna čistilna sredstva, z njimi omenjeni premaz odstranimo, to pa posledično pomeni, da je zaslon manj odporen na praske. James LeBeau, profesor na MIT-u, pravi, da ima takšen učinek praktično vsako čistilno sredstvo, ki je namenjeno odstranjevanju trdovratnih madežev ali čiščenju stekla.

Ostala sredstva za čiščenje: LeBeau še dodaja, da ostala čistilna sredstva ne vplivajo na odpornost na praske na ekranu, ampak vplivajo zgolj na zaščitni premaz, ki ga imajo novejši telefoni. Nekateri proizvajalci na embalažah celo izrecno izpostavijo, da njihova agresivna formula škoduje zaščitnemu sloju, ki se nahaja na zaslonih naprav. Nekateri tako pišejo, da njihova uporaba ni primerna za rabo na steklenih površinah s premazi, Apple pa pa recimo svetuje, da njihovih naprav ne čistimo s čistilnimi sredstvi. Glede na to, da za telefone po navadi odštejemo kar zajeten kup denarja, se splača pazljivo pristopati k čiščenju.

Odstranjevalci ličil: Nekateri odstranjevalci ličil vsebujejo določena sredstva in kemikalije, ki lahko škodujejo elektronskim zaslonom. LeBeau svetuje uporabo mehke krpe, namočene v vodo, medtem ko se moramo odstranjevalcev ličil izogniti.

Vse vrste alkohola: Glede na to, da smo že prej govorili o tem, da imajo novejše naprave po večini zaščitni sloj, je pomembno tudi, da se izogibamo alkoholu. Ta še bolj agresivno vpliva na zaščitni sloj zaslona in ga v trenutku, ko z njim stopi v stik, odstrani. Zelo pomembno je, da vedno, ko izbiramo čistilna sredstva za čiščenje zaslonov elektronskih naprav, pozorno preberemo sestavine in iščemo vsebnost alkohola. Apple recimo izrecno odsvetuje uporabo alkohola za čiščenje svojih naprav.

Stisnjeni zrak: Zavedati se moramo, da so pametni telefoni zelo občutljive naprave, kar pomeni, da pihanje stisnjenega zraka pod pritiskom v določene komponente telefona ni priporočljivo, saj lahko pride do resnih poškodb. Tukaj mislimo predvsem na komponente, kot je na primer mikrofon. Tehnološka podjetja zelo jasno prepovedujejo uporabo stisnjenega zraka.

Detergent za pranje posode in milo za roke: Medtem ko so lahko detergenti in mila za roke precej nežni, je edini način, kako jih uporabljamo, da jih kombiniramo z vodo. Večina proizvajalcev pametnih telefonov po drugi strani odsvetuje uporabo vode za čiščenje telefona, kar pomeni, da smo še vedno pri suhi krpi.

Kis: Lifehacker svetuje uporabo destiliranega kisa, saj naj bi s tem najbolj učinkovito očistili telefon oz. njegov zaslon. Kljub temu se s tem marsikdo ne strinja, med drugim tudi Android Central in nekateri drugi strokovnjaki, ki pravijo, da je kis (in tudi alkohol) najslabša stvar, ki jo lahko uporabimo za čiščenje zaslonov – spet smo torej pri zaščitnemu sloju. LeBeau je to preizkusil v praksi in ugotovil, da čiščenje s kisom resnično uniči zaščitni sloj zaslona. Android Central je tukaj vseeno nekoliko popustil, saj pravijo, da ga lahko uporabimo, vendar za druge sestavne dele telefona, recimo za zadnjo stran ohišja. Pomembno pa je, da ga umešamo v razmerju 50:50 v destilirano vodo, ki nekoliko omili jedkost kisa.

Vlažilni robčki: Na zadnji strani embalaže teh robčkov pogosto najdemo opozorilo, da si moramo po vsaki rabi robčkov umiti roke. To preprosto pomeni, da z njmi ni ravno najbolj pametno čistiti napravo, ki se dotika našega obraza. Po podatkih LeBeauja robčki ti navadno vsebujejo alkohol, ki odstranijo oleofobično in hidrofobično zaščito zaslona. Dodal je še, da moramo biti pozorni tudi pri nakupu vlažilnih robčkov, saj se sestavine od proizvajalca do proizvajalca razlikujejo.

Kako odstraniti sledi prstov?

Sledi prstnih odtisov je na telefonu skorajda nemogoče preprečiti, saj sta naše telo oz. koža nenehno nekoliko mastna. To pomeni, da vsakič, ko v roke vzamemo telefon, na zaslonu pustimo sledi prstov. Najbolj varen in učinkovit način, kako odstraniti te sledi, je uporaba mikrovlakenskih krpic. Če je situacija na ekranu resnično slaba, lahko prej omenjeno krpico malenkost namočimo v destilirano vodo in potem obrišemo zaslon – izogibajte se nanašanju večjih količin vode neposredno na zaslon. Ista metoda se lahko uporabi tudi na zadnji strani telefona, ko čistimo ohišje.

Kako odstranimo pesek in manjše koščke umazanije?

Pesek in ostali mikrokoščki umazanije se lahko hitro zataknejo v majhne prehode znotraj naprave ali pa najbolj pogosto kar v predel, kjer se stikata zaslon in telo naprave. Najboljša rešitev za čiščenje takšnih primerov je lepilni trak. Preprosto ga namestimo po vseh delih, kjer se zaslon stika z robovi, okrog zvočnikov, kamer in ostalih delov telefona ter nežno prilepimo trak na napravo. Lepilo traku bo nase prilepilo koščke peska ali drugih delov, ki so se ujeli v telefon.

Za manjše delčke ali manjše dele zvočnikov lahko uporabimo tudi zobotrebec ali poskusimo s sesanjem umazanije. Te metode lahko uporabimo tudi za druge manjše elektronske naprave ali predele, ki jih sicer skorajda ne moremo doseči.

Vsi zgoraj omenjeni nasveti in triki znajo biti ob določenih trenutkuh še kako priročni. Pomembno je, da skrbimo za čistočo svojih naprav, saj lahko na tak način podaljšamo njihovo življenjsko dobo in predvsem čas, ko naprave delujejo tako, kot od njih pričakujemo. Pazljivi moramo biti torej pri nakupu raznih čistilnih sredstev, se izogibati alkoholu, vedno pa imejmo v mislih, da proizvajalci na zaslone že nanesejo določene zaščitne sloje, na nas pa je, da jih karseda dolgo obdržimo na napravah in jih z našimi “domačimi” čistilnimi metodami ne odstranjujemo.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več