Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
14.06.2024 15:00

Deli z drugimi:

Share

Kako poskrbeti, da bo vaš telefon zdržal čim dlje?

Apple nudi za svoje telefone iPhone v povprečju med 5 in 7 let podpore. Google in Samsung sta se z najnovejšo generacijo telefonov prav tako zavezala za 7 let nadgradenj in varnostnih popravkov operacijskega sistema Android.
Foto: Adrien on Unsplash
Foto: Adrien on Unsplash

Xiaomi in Honor za svoje mobilne paradne konje ponujata 4 leta podpore, v srednjem razredu pa je ta številka v povprečju 2 leti. Ta nova zavezanost proizvajalcev k dolgi življenjski dobi je dobrodošla novica za uporabnike, po mnenju analitikov pa še boljša za okolje. Hkrati pa je to še ena številka – poleg zmogljivosti procesorja, kamer, svetilnosti zaslona … – s katero lahko tekmujejo proizvajalci.

Pa bodo telefoni res zdržali vseh 7 let? Bodo zdržali štiri leta? Marsikaj je odvisno od navad uporabnika. Tistim, ki skoraj vsak dan potiskajo zmogljivost telefona do skrajnih meja, se ne piše dobro. Ostali, ki telefon uporabljajo za brskanje po spletu in občasno fotografiranje, pa imajo veliko boljše možnosti, še vedno pa ni nič zagotovljenega.

Prva komponenta, ki bo zatajila, je baterija. Vsaka komponenta ima določeno življenjsko dobo in najbolj na udaru je zagotovo baterija. Ne samo, da je življenjska doba odvisna od polnilnih ciklov, nanjo veliko bolj kot na katerokoli drugo komponento vpliva toplota. Če predpostavljamo, da baterija po dveh do treh letih uporabe ohrani do nekje 80 % svoje kapacitete, bi morali za optimalno rabo baterijo menjati vsaj dvakrat v celotni življenjski dobi telefona.  

To pa ni več tako enostavno, kot je bilo v preteklosti. Večina najboljših telefonov je vodotesna, kar pomeni, da se na številnih mestih nahajajo tesnila in lepila, ki preprečujejo vdor vode in ostalih tujkov. Vsak uporabnik seveda ni dovolj pogumen, da bi se lotil menjave baterije ali druge komponente, ki se rada kvari, kot na primer priključek USB-C za polnjenje. Za večino je obisk serviserja neizbežen, s čimer ni nič narobe, si boste pa seveda nakopali nekaj dodatnih stroškov.

Običajno se v tem trenutku uporabnik odloča, ali bo popravil telefon, mu namenil še nekaj let življenja, ali pa bo enostavno raje kupil novega. Večina se odloči za drugo možnost. Če se boste odločili za prvo in bi želeli življenjsko dobo telefona še malo podaljšati, pa vam lahko na tej poti pomagamo.

Kako podaljšati življenje bateriji?

Elektronika in toplota sta kot voda in olje, skupaj ne delujeta ravno najbolje. Toplota je ob uporabi telefona neizogiben stranski produkt. Tudi če samo brskate po spletu, temperatura čipa v telefonu naraste. Ko začnemo igrati igre, še posebej tiste bolj intenzivne, lahko zabeležimo tudi temperature nad 50⁰C. Tudi fotografiranje je zelo obremenjujoče za telefon. Če ste kdaj dalj časa slikali in snemali, ste zagotovo opazili, da se je telefon pošteno segrel. Koliko posamezna intenzivna gaming seansa vpliva na baterijo, je težko reči, bo pa telefon oziroma njegova baterija v rokah gaming entuziasta običajno hitreje pokleknila, kot pa v rokah povprečnega uporabnika. Ne samo zaradi toplote, ampak tudi zaradi pogostejšega polnjenja.

Prvi nasvet je, da telefon polnite zgolj do 80-90 %. Novejši telefoni imajo možnost, da v nastavitvah baterije določite, ali želite omejiti polnjenje (na manj kot 100 %), kar tudi toplo priporočamo. Če te funkcije nimate, si lahko namestite aplikacijo, ki vas bo opozorila, ko se bo telefon napolnil do želene kapacitete. Kadar pa res mislite, da boste potrebovali tistih dodatnih 10 % baterije, na primer ko greste na daljšo pot, pa ga takrat seveda napolnite do konca. Prav tako priporočamo, da telefon polnite, še preden odstotek baterije pade pod 30 %.

Omejite tudi hitrost polnjenja. Z izjemo Appla in Samsunga proizvajalci danes ponujajo precej nore hitrosti polnjenja. Xiaomi, Huawei in Honor ponujajo tudi moč polnjenja nad 100 W, kar pomeni, da lahko telefon za celodnevno rabo napolnimo v dobrih 10-15 minutah.

Telefoni so dovolj pametni, da sami prilagajajo moč polnjenja. Polnjenje z močjo 100 W ne bo v uporabi skozi celotno polnjenje, ampak običajno zgolj na začetku. Nekateri telefoni vam med polnjenjem ponujajo, da prezrete to omejitev in vklopite polno moč. Če se vam res mudi, jo vklopite, priporočamo pa, da se temu ognete, saj se s tem baterija veliko bolj segreva.

Telefona ne polnite ponoči. Ta nasvet velja že od pamtiveka in do neke mere velja še danes. Telefoni, vendar ne vsi, imajo sistem BMS, ki ima poleg drugih funkcij za varovanje baterije tudi način za prilagajanje polnjenja ponoči. V tem primeru se bo telefon najprej napolnil do 80 %, zapomnil si bo vaš vzorec bujenja in zadnjih 10 % napolnil, tik preden se zbudite. Med čakanjem pa bo stanje baterije le vzdrževal in telefona ne bo konstantno bombardiral z energijo.

Nič od naštetega ni čudežna rešitev za podaljšanje življenjske dobe baterije. Tudi če boste upoštevali vse nasvete, vam ne moremo zagotoviti, da bo baterija zdržala 4 leta ali več. Ste ji pa dali vsaj možnost, da morda zdrži kakšno leto dlje.

Fizična zaščita telefona – ovitki in zaščitna stekla

Če si upamo trditi, da bateriji uporabniki ne prizanašamo in se prav veliko ne oziramo na to, kako bi lahko njeno življenjsko dobo podaljšali, za fizično zaščito navadno naredimo precej več. Najverjetneje tudi zaradi preteklih izkušenj, saj je skoraj vsakomur telefon kdaj (oziroma kar večkrat) padel na tla in utrpel poškodbe. Kakšna praska na robu ohišja nas ne boli tako zelo, počen zaslon pa veliko bolj.

Pri fizični zaščiti moramo poskrbeti za zaščitni ovitek, ki je prva linija obrambe pred poškodbami. Ta zaščiti telefon pred praskami in ublaži udarce. Poznamo preklopne etuije, torbice, silikonske ovitke in še kaj bi se našlo. Karkoli uporabljate, je bolje kot nič. Kaj boste izbrali, pa je najbolj odvisno od vaših navad in preferenc.

Etui, ki zaščiti tudi sprednjo stran telefona, je odlična izbira, po drugi strani pa boste z njim imeli več dela, preden boste ob vsakokratni uporabi »prišli do zaslona«. Morda je malce neroden, a nekateri ga ne zamenjajo za nič na svetu.

Po drugi strani je ena pogostejših izbir silikonski ovitek, ki pa ne zaščiti zaslona, a pri telefonu nas najbolj boli prav poškodba sprednjega dela. Premijski telefoni so opremljeni z zelo vzdržljivimi zasloni, odpornimi proti praskam in razpokam. Sicer pa je, predvsem pri tistih v srednjem in nižjem cenovnem razredu, vredno razmisliti o dodatni zaščiti oziroma zaščitnem steklu, ki bo varovalo zaslon vaše najljubše naprave. Tudi pri premijskih telefonih boste vsekakor bolj mirni, če boste nanje namestili zaščitno steklo.

Ne bo odveč, če še enkrat poudarimo, naj telefon ne bo izpostavljen visokim temperaturam, ne puščajte ga na soncu in podobno. To ne škoduje zgolj bateriji, ampak tudi ostalim komponentam ter skrajša življenjsko dobo telefona.

Posodabljajte programsko opremo

Redne posodobitve programske opreme in aplikacij so prav tako dejavnik, ki ga ne gre zanemariti. Čeprav si pogosto mislimo, »kaj mi je tega treba, če sem s svojim telefonom povsem zadovoljen«, posodobitve ponavadi vključujejo izboljšanje zmogljivosti in varnosti.

Prav tako je eden izmed nasvetov tudi ta, da s telefona odstranite aplikacije, ki jih ne uporabljate, ter s tem sprostite prostor in zmanjšate obremenitev sistema. S tem ne sprostite le prostora v telefonu, temveč tudi preprečite, da bi se aplikacije, ki jih ne uporabljate, izvajale v ozadju ter uporabljale kapaciteto sistemskega pomnilnika. Pri eni ali nekaj izbrisanih aplikacijah morda razlika ne bo očitna, a če boste redno čistili navlako, bo telefon delal bolje in hitreje.

Sproti shranjujte spomine na zunanjo napravo ali v oblak

Pametni telefon danes, poleg klicanja in pisanja sporočil ter uporabe tistih nekaj najljubših aplikacij, verjetno najpogosteje uporabljamo kot osebni žepni fotoaparat. V njem se vsako leto nabere na tisoče fotografij. Popolnoma zaseden pomnilnik telefona prav tako obremenjuje sistem, zato poskrbite za sprotno shranjevanje spominov.

Pri tem je ena od možnosti shranjevanje na drugo lokacijo, na primer računalnik ali zunanji disk. Druga pa je shranjevanje v oblak. Bodite pozorni, koliko prostora boste namenili slikam v oblaku, saj ni prav nič nenavadnega, če je posamezna fotografija velika 3-5 MB ali več – in prostor hitro kopni.

Da ohranite gladko delovanje naprave, redno brišite začasne datoteke, predpomnilnik in podatke, ki jih ne potrebujete.

Občasno izklopite telefon in mu privoščite malo počitka

Pametni telefoni nas pogosto rešijo v neštetih situacijah, zato jim to vračajte s svojimi uporabniškimi navadami. Priklapljajte in izklapljajte polnilni kabel (v večini primerov je danes to USB-C) z občutkom, verjemite, da bo tako USB-C vhod na telefonu deloval dlje. Nič ne bo imel proti, če boste tu pa tam pogledali, ali se je v priključku nabralo kaj prahu in ga očistili – ta nasvet pravzaprav velja kar za ves telefon. Pomagate si lahko s pihanjem in kakšnim zobotrebcem, vendar bodite ob tem previdni, da ne bi poškodovali ključnih komponent telefona.

Prav tako telefon odlagajte na mizo oziroma kamorkoli z občutkom. Ne mečite ga vsepovprek.

Po večdnevnem neprestanem delovanju pa vam bo hvaležen, če mu boste tu pa tam namenili nekaj minut počitka. Izberite si dan v tednu, ko ga boste lahko za kratek čas pogrešali. Telefon se bo nekoliko ohladil, že samo z izklopom boste sprostili nekaj prostora v sprotnem pomnilniku, kar bo pozitivno vplivalo na njegovo delovanje. Tudi če se vam bo zdelo, da tega neposredno ne občutite, mu malce oddiha ne bo škodilo.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več