Računalništvo, telefonija
22.03.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Kako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?

Kako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?
Kako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?

Vsakodnevne dejavnosti so v procesu izgube teže ravno tako pomembno kot telesna vadba. Mogoče celo bolj! Spoznajte nevadbeno termogenezo (NEAT) oziroma kako povečati metabolizem, da boste izgubili več maščob.


Nobena skrivnost ni, da pozitivno energijsko ravnotežje, ko vnos kalorij v organizem preseže porabo energije, vodi v povečanje telesne teže in nastanka maščobnih oblog. Rešitev je lahko negativno ravnotežje, o čemer pa v sodobnem svetu ne razmišljamo dovolj. Prepričani smo, da je vadba dobra, če nas čim bolj utrudi, čim bolj izčrpa. Tu pa stvari postanejo zapletene. Med uro telovadbe ali po 10 kilometrih teka porabiti 500 ali celo še več kalorij, a to ne pomeni kaj dosti, če ste jih pred tem vnesli veliko več. Energijsko ravnotežje je prav tako pomembno, še posebej, če smo po vadbi preveč utrujeni, da bi se gibali in preležimo cel večer pred televizorjem.

Pomembne so majhne stvari

Ni skrivnost, da se telesna dejavnost zmanjšuje, saj dobra polovica prebivalstva vsaj pol dneva presedi. Zato je telesna vadba pomembna, vendar kot smo dejali, je omejena le na krajši del dneva. Ostali čas pa se bolj malo gibljemo in takrat stopijo v veljavo dejavnosti nevadbene termogeneze (NEAT). Za hojo, kuhanje, uporabo stopnišč namesto dvigal, igranje z otroki ali celo kriljenje z rokami, lahko telo dnevno porabi tudi do 2000 kalorij. Razlog, zakaj ima nekdo prekomerno težo, čeprav redno zahaja v telovadnico, nekdo drug pa ostaja vitek tudi brez vsakodnevnega ukvarjanja s športnimi dejavnostmi.

Trik je v povečani porabi kalorij

Dokler se ne potrudite in v svoj dan ne dodate več spontanih dejavnosti, se verjetno premalo gibljete. Dejstvo pa lahko spremenite, če upoštevate nekaj preprostih nasvetov.

1/ Več stanja in manj sedenja

Vsake pol ure vstanite in hodite minuto ali dve. Izkoristite čisto vsako priložnost, da ne sedite, kot sta na primer telefonski razgovor ali pogovor s sodelavcem.

2/ Gibi rok in nog med sedenjem

Če vam delo ne omogoča, da vstanete izza pisalne mize, potem manjše gibe vključite v sedenje. Na primer vsake toliko zamahnite z rokami, nogami, naredite predklon, dvignite stopala, udarite s prsti po delovni površini, karkoli, da se vsaj malo razgibate.

3/ Ne nakupujte le na spletu

Kupovanje na spletu je preprosto in hitro. Vendar se med nakupom ne gibljete, zato so redni obiski nakupovalnih središč najmanj priporočljivi. Sploh če se vanje odpravite peš.

4/ Več prehodite

Nasploh je dobra ideja, če avtomobil pogosteje puščate v garaži. Če ne morete v službo iti peš, potem uporabite kolo. Ne gre? V tem primeru pa parkirajte vozilo dlje od pisarne, da do nje vsaj malce razgibate noge. Deset tisoč korakov na dan ni nekaj, česar ne bi zmogli.

5/ Gospodinjska opravila

Nihče jih pretirano ne ljubi, če je le mogoče, se jim izognemo, vendar med čiščenjem, pomivanjem posode ali kuhanjem organizem porablja kalorije. To pa si ne nazadnje želimo.

Vadba ali NEAT?

Ni dvoma, da je najboljša kombinacije obojega. Medtem ko vadba omogoča razviti dele telesa, pa je nevadbena termogeneza še vedno podcenjen način, kako doseči energijsko ravnotežje, ostati vitki in zadržati telesno pripravljenost.

Huawei se zavezuje, da vam bodo njegovo nosljive naprave v pomoč tudi na področju upravljanja z zdravjem, na tem področju pa je vodilna pametna ura Huawei Watch GT 2 premera 42 mm. Odlikuje jo namreč energijsko učinkovit čip Kirin A1 z napredno enoto za obdelavo zvoka, aplikativnim procesorjem, enoto za Bluetooth povezavo ter ločeno enoto za upravljanje porabe. V športnem načinu ura podpira 15 različnih športov, osmimi na prostem (tek, hoja, plezanje, pohodništvo, tek na stezi, kolesarstvo, plavanja in triatlon) in sedem v prostorih (hoja, tek, sobno kolo, plavanje v bazenu, prosta vadba, veslanje na napravi, vadba na eliptičnem kolesu). Med spremljanjem podprtih športov oziroma telesnih dejavnosti ura zagotavlja celovit nadzor, saj zna beležiti približno 190 podatkov. Ponuja pa tudi njihovo analizo pred in med vadbo, po vadbi pa prikaže strokovne nasvete. S tem prevzame vlogo osebnega trenerja in poskrbi, da je vadba učinkovitejša in varnejša.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 najbolje deluje v povezavi s telefoni Huawei, katerih ponudba na našem trgu je dovolj pestra, da zadosti željam in potrebam uporabnikov. Med drugimi so trenutno najbolj aktualni modeli Huawei P nova 5T, Huawei P smart Z in Huawei P smart Z, o katerih lahko več izvesti na povezavi https://consumer.huawei.com/si/. Uporaben dodatek pa so lahko tudi brezžične slušalke Huawei FreeBuds 3, ki so po novem na voljo tudi v rdeči barvi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku