Triki in nasveti
11.10.2011 11:20

Deli z drugimi:

Share

Kako očistiti vaš LCD zaslon

Čiščenje LCD zaslona z različnimi čistilnimi sredstvi je lahko pogubno.
Čiščenje LCD zaslona z različnimi čistilnimi sredstvi je lahko pogubno.

Nedavno nas je nekdo vprašal, če lahko svoj monitor očisti kar s sredstvom za čiščenje stekel. Naš krik še zdaj odmeva po naših hodnikih! Takšna dejanja so vredna obsojanja, nikakor pa čistilna sredstva ne sodijo na površino monitorja. V bistvu, ko gre za čiščenje LCD zaslona, poznamo pravilen način in popolnoma napačen način. Raje se osredotočimo na pravilnega.

Za začetek… izklopite vaš monitor. Če bi radi izključili vsakršno možnost kratkega stika ali kakršnihkoli drugih poškodb, monitor raje kar izključite iz električne vtičnice. (Menimo, da to ni potrebno, a previdnost nikoli ni odveč.) Ko je monitor pripravljen, vzemite mehko in čisto krpo (papirnate brisače bodo zadostovale, vendar so daleč od idealne rešitve) ter jo nekoliko namočite v vodo. Pri tem pazite, da krpa ne bo čisto premočena oz. da iz nje ne bo kapljalo. In nikar ne uporabljajte ničesar drugega kot vode! Čistila na osnovi amonijaka ali alkohola lahko namreč trajno uničijo vaš LCD. Če je vaš zaslon resnično umazan in voda preprosto ne bo učinkovala, napravite mešanico destilirane vode in belega kisa, v razmerju 50 : 50.

Če se odločite za uporabo razpršilne steklenice, ne pršite direktno na površino zaslona. To pa zato, ker lahko kapljice prodrejo znoter zaslona (ali v notranjost tipkovnice), kjer elektronika in vlaga pač ne gresta skupaj. Najbolje je, da vodo razpršite na suho krpo in šele nato očistite zaslon. Uporabite krožne gibe, ki izključujejo možnost prask in postopoma povečajte pritisk na podlago. Nazadnje obrišite zaslon s svežo in suho krpo, ali ga preprosto pustite, da se posuši sam. Šele ko ste popolnoma prepričani, da je ekran zares suh, ga ponovno priključite na električno omrežje in voila… zaslon bo kot nov. In še nasvet: prste stran od vašega zaslona.


Prijavi napako v članku