Računalništvo, telefonija
06.11.2016 18:30

Deli z drugimi:

Share

Kako napisati prodajno sporočilo?

Primer dobrega prodajnega sporočila
Primer dobrega prodajnega sporočila

3 skrivnosti pisanja prodornih prodajnih sporočil za splet

Če spletno stran oz. spletno trgovino že imate, ali pa o njej razmišljate ste se oz. se boste slej ali prej soočili z delom, ki večini predstavlja boleč trn v peti – pripravo vsebin oz. besedil. Kvalitetna prodajna besedila so ključen sestavni del vsebin na vaši spletni strani. Seveda so pomembne tudi manjše podrobnosti, kot so primerne slike in dobri videi. Toda brez prodornih in prepričljivih besedil, ki bralce prepričajo da opravijo nakup ne bo šlo. Pomembno je torej, da besedila ustrezno optimizirate in jih prilagodite tako, da boste z njim ljudem dali razlog, da ostanejo na strani oz. opravijo nakup.


To pa boste najlažje naredili z izvirnimi besedili! Poleg tega, da tovrstna besedila zagotavljajo odlično uporabniško izkušnjo, pa boste z njimi ugodili tudi zahtevam Googla. Spletni velikan že kar nekaj časa pregleduje vsebine spletnih strani in tiste, ki imajo kopirane in neizvirne vsebine, kaznuje z nižjo uvrstitvijo med iskalnimi rezultati. Z izvirnimi in kvalitetnimi besedili lahko tako ubijete kar 2 muhi na en mah!

Kaj lahko storite v praksi?

Za vas smo pripravili 3 praktične nasvete, ki jih lahko nemudoma pričnete uporabljati v praksi in tako izboljšate rezultate vaših spletnih aktivnosti.


1. Pripravite in uporabite udarne naslove in podnaslove, ki pritegnejo pozornost

Izjemno pomembno je, da namenite dovolj pozornosti naslovom in podnaslovom. Ker uporabniki v prvi fazi strani »skeniramo« je od teh naslovov in podnaslovov odvisno, ali bodo obiskovalci besedila prebrali ali ne. Davig Ogilvy, ki je v svetu poznan kot oče oglaševanja, je dejal, da kar 5x več ljudi prebere naslov, kot samo vsebino in da so zato naslovi vredni kar 80% vsega oglaševalskega denarja!

To je tudi glavni razlog, zakaj so pravilno in premišljeno oblikovani naslovi ter podnaslovi prav tako pomembni, kot je pomembna tudi ostala vsebina na strani! Ko boste razmišljali o tem, kako napisati naslove, si lahko pomagate s sledečim:

  • Uporabite opisne besede, ki bodo dale bralcem jasno sliko o tem, kaj lahko v nadaljevanju pričakujejo.
  • Uporabite konkretne številke, saj boste z njimi enostavno vzbudili zanimanje – npr. 10 načinov za izgubo maščob okoli trebuha
  • Uporabite besede kot so kdaj, kaj in kako. Z njimi boste zagotovo prepričali, da preberejo besedila – npr. Kako shujšati 5kg v samo 3 tednih

2. Besedila napišite in pripravite v berljivi obliki

Način predstavitve vašega besedila je prav tako pomemben, kot je pomembna njegova vsebina. Zaradi same narave spleta in zaradi vse pogostejše uporabe mobilnih naprav, ljudje vsebine na spletu beremo drugače, kot beremo npr. knjige oz. ostale tiskovine.

Zato je pomembno, da pri pripravi in optimizaciji besedil za vašo spletno stran upoštevate sledeče:

  • Uporabite oznake (bulletine oz. bullet pointe) – z njimi boste učinkoviti »razbili« dolga besedila in enostavno pritegnili pozornost na njih.
  • Podnaslove; s podnaslovi lahko besedila tematsko ločite in bralcem poenostavite iskanje določenih informacij.
  • Kratke odstavke, ki vsebujejo kratke povedi.

Tako boste svojim obiskovalcem zagotovili enostaven pregled in enostavno branje ne glede na napravo, preko katere so vašo stran obiskali.


3. Vedno imejte v mislih vaše ciljno občinstvo

Kljub temu, da se nam zgornja trditev zdi samoumevna pa se v praksi prepogosto izkaže, da lahko zelo enostavno izgubimo fokus. Če želite besedila prilagodi občinstvu, morate najprej vedeti, kdo sploh so. Verjetno imate vsaj okvirno predstavo o njih – koliko so stari, kaj jih zanima, kje živijo, itd. Toda, če ne boste opravljali stalnih analiz, s katerimi lahko vaše občinstvo bolje razumete, boste slej ali prej naleteli na težave pri pripravi besedil.

Eden izmed načinov, s katerimi lahko to storite je raziskava ključnih besed. Uporabite in pomagajte si z Googlovim Keyword tool-om (Keyword Planner-jem). S tem orodjem boste hitro in učinkovito odkrili ključne besede, ki privabljajo obiskovalce na vašo spletno stran. Tako lahko besedila ustrezno optimizirate ter tovrstne ključne besede uporabite in izpostavite tudi v besedilih.


S poznavanjem vašega ciljnega občinstva pa boste lahko tudi prilagodili stil pisanja. Če je vaša ciljna publiki stara med 20 in 25 let, jih boste nagovarjali popolnoma drugače, kot boste nagovarjali ljudi, stare med 40 in 50 let.

Priprava kvalitetnih besedil zahteva precej časa in veliko prakse. Toda, ko na koncu potegnemo črto, se ves vloženi trud splača. Boljša besedila nudijo boljšo uporabniško izkušnjo obiskovalcem in istočasno poskrbijo za boljšo uvrstitev med iskalnimi rezultati. To pa bo zagotovo vplivalo na prepoznavnost vaše blagovne znamke in posledično na prodajo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku