Računalništvo, telefonija
26.02.2015 14:44
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako je videti zaslon na dotik iz daljnega leta 1982?

Zasloni na dotik – danes nekaj povsem običajnega, se strinjaš? Vsak dan nas spremljajo na pametnih telefonih in tablicah, zato jih jemljemo za samoumevne. Pa veš, da je bila tehnologija zanje razvita več kot 40 let nazaj, v osemdesetih pa se je z njimi dalo streljati balone?
Kako je videti zaslon na dotik iz daljnega leta 1982?
Kako je videti zaslon na dotik iz daljnega leta 1982?

V daljnem letu 1982 je danes že »pokojna«, a takrat izjemno priljubljena BBC-jeva TV oddaja Tomorrow’s World predstavila na videz povsem navaden ekran, vse dokler se ga voditelj ni dotaknil in začel po njem pisati s prstom. Kaj?!

Današnji kapacitivni zasloni delujejo (če poenostavimo) s transparentnimi prevodniki, ki izkrivijo elektrostatična polja in tako pokažejo lokacijo naših prstov. Primer iz leta 1982 pa je nekoliko bolj primitiven. Vrstice infrardečih tulcev ob strani in na vrhu zaslona so ustvarjale mrežo infrardečih žarkov. Ko se je uporabnik s prstom dotaknil zaslona, se je mreža podrla na specifični koordinati in bum – naprava je točno vedela, kam je pritisnil s prstom, in temu ustrezno ukrepala. Uredniki oddaje pa so šli še korak dlje in v prispevku prikazali upravljanje zračne puške z zaslonom na dotik, ki se je spravil nad nedolžne balone.

Kaj pa misliš, kdaj je bila sploh izumljena tehnologija zaslonov na dotik? Odgovor te bo presenetil – več kot 40 let nazaj! V letu 1971 je Sam Hurst kot profesor na univerzi v Kentuckyju razvil prvi senzor dotika, šest let pozneje pa je njegovo podjetje Elographics patentiralo 5-žično rezistivno tehnologijo, na kateri zasloni na dotik temeljijo še danes.

Telefoni z zaslonom na dotik so postali priljubljeni šele nekaj let nazaj, zato ti bo verjetno zanimivo dejstvo, da je podjetje Nokia svoj prvi telefon na dotik Nokia 7710 predstavilo že v letu 2004. Naprava ni vsebovala tipkovnice, tako da je moral uporabnik besede izpisati na ekran kar z rokopisom na roke ali s stylusom. Ena najbolj inovativnih funkcij telefona je bila, da je uporabnik lahko svoje »kracave« zapiske poslal s sporočilom MMS.

In če še nadaljujemo z Nokio, podjetje je v svojem raziskovalnem centru na Finskem leta 2010 razvilo najbolj neverjeten zaslon na dotik. Z dvema metroma širokim in 1,5 metra visokim zidom iz ledu so zaslonu na dotik dodali povsem nov pomen in pokazali, kako praktično vse površine okoli nas pridobivajo računalniške zmogljivosti.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku