Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
Poslovne rešitve
Varnost
03.05.2023 11:22

Deli z drugimi:

Share

Kako izgleda uspešna digitalna preobrazba slovenskega podjetja?

Podjetje ETI se je 9. 11. 2021 podalo na pot celovite digitalne preobrazbe. Kaj se je od takrat spremenilo?

Podjetje ETI je znano ime na področju elektrotehničnih izdelkov. Še preden so se podali na digitalno pot, so pisali slovensko zgodbo o uspehu, ki je lahko navdih marsikateremu podjetju. Spanje na lovorikah pa je lahko rak rana tudi za največje, česar se pri ETI-ju dobro zavedajo. Zato so novembra 2021 ustanovili posebno ekipo za začetek celovite digitalne transformacije. Do leta 2025 želijo izpeljati več kot 100 različno velikih projektov.

Že na samem začetku so se zavedali, da bodo napredne distruptivne tehnologije, kakršne so na primer umetna inteligenca, robotika, IoT, blockchain, big data, predstavljale morebitne ovire pri digitalni transformaciji, kar pa jih ni ohromilo. Začrtali so si, da bodo na novo vzpostavljene rešitve skalabilne in agilne za morebitne bodoče spremembe, bodisi znotraj podjetja bodisi na trgu. Temelj vsakega projekta je bila tudi kibernetska varnost in nenazadnje tudi digitalna pismenost zaposlenih, ki so gonilni člen celotne preobrazbe.

Oblikovanje pametne tovarne na industriji 4.0 (OPTI 4.0)

Začeli so z manjšimi projekti, kot so na primer avtomatski prenos podatkov z API vmesniki, korekcija parametrov v transakcijskem sistemu … za katere so vedeli, da so lažje izvedljivi. Zagotovljen uspeh in takojšen rezultat jim je dal svež zagon za začetek večjih projektov.

Tako so sredi digitalne preobrazbe ustanovili konzorcij s podjetjema Viar in Inova IT ter skupaj pripravili projekt Oblikovanje pametne tovarne na industriji 4.0 (OPTI 4.0), s katerim so se prijavili na razpis za digitalno preobrazbo gospodarstva (JR Digit NOO) in bili pri tem tudi uspešni. S tem so si pridobili dodatna sredstva v višini 1,2 milijona evrov in hkrati dokazali, da spadajo med 20 najuspešnejših podjetij v Sloveniji.

Od razglasitve prejemnikov razpisa je trajalo več kot 6 mesecev in v tem času je podjetje ETI pod streho uspešno pospravilo kar nekaj projektov:

  • Uvedba aplikacije ETI koristni predlogi, preko katere je lahko vsak zaposleni podal predloge in izboljšave. Zanimivi predlogi so bili finančno nagrajeni.
  • Razvoj trajnostnega upravljanja kupcev (Customer Journey).
  • Izvedeno šolanje za orodje 3DCS, s katerim so zmanjšali frekvenco napak in izboljšali izdelke s 3D tolerančno analizo.
  • Začetek uporabe vodilnega FMEA (angl. Failure Mode & Effects Analysis) orodja DataLyzer, s katerim lahko predčasno prepoznajo morebitne okvare ali težave in jih pravočasno preprečijo ali pa vsaj mitigirajo posledice.
  • Izpeljali so »stress teste«, s katerimi so odkrili pomanjkljivosti v kibernetski infrastrukturi.
  • Vzpostavili so varnostno operacijsko središče (SOC) ter delavnice za osveščanje o kibernetski varnosti. Periodično izvajajo tudi testna phishing sporočila.

Največji izziv jih je še čakal

Vsi uspešno izpeljani projekti in uspešna prijava na razpis za digitalno preobrazbo gospodarstva so bili predpriprava na začetek večjih, bolj kompleksnih projektov. V t. i. fazi »Blueprinta« so uvedli štiri ključne sisteme:

  • sistem za upravljanje proizvodnje (MES),
  • sistem za mikroplaniranje proizvodnje,
  • sistem za vodenje kakovosti (QMS),
  • sistem za upravljanje z energijo (EMS).

Omenjeni sistemi za upravljanje in planiranje so pomembni za vzpostavitev ene izmed ključnih tehnologij industrije 4.0 – digitalnega dvojčka. Slednji bo podjetju ETI pomagal preizkusiti produkt, še preden bo prestal pilotno fazo. Z ustvarjanjem digitalne replike lahko inženirji prepoznajo morebitne napake, še preden se začne uradna proizvodnja.

Digitalna preobrazba ni šprint, ampak maraton. Podjetje ETI se zaveda, da kulture ne bodo spremenili v nekaj mesecih, ampak bo transformacija trajala več let. V tem času pa se nadejajo, da bodo nadaljevali v istem ritmu in še naprej nizali digitalne uspehe.

Več informacij o digitalni transformaciji podjetja ETI na spletni strani www.eti.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija digitalna preobrazba


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več