Strojna oprema
Poslovne rešitve
27.02.2023 11:24
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako izbrati UPS za svoje potrebe (1. del)

UPS je kratica za "Uninterruptible Power Supply – neprekinjeno napajanje". Sestavljen je iz treh delov: krmilnega vezja, baterije in pretvornika. UPS svoje baterije polni prek električnega omrežja. V primeru, da pride v električnem omrežju do anomalij ali prekinitve, UPS prevzame napajanje priključenih naprav.

Osnovna naloga UPS je, da zagotovi napajanje, ko pride do izpada električne energije. Ni pa to edina funkcija UPS. Poleg začasnega zagotavljanja napajanja UPS omogoča tudi stabilizacijo napetosti, filtriranje, preprečevanje prenapetosti. Lahko zagotovi čisto napajanje za vrhunsko avdiovizualno opremo ali pa zagotavlja normalno delovanje računalniškega branja in zapisovanja podatkov v naprave za hrambo. Uporaba UPSa prinaša mnoge koristi, saj zmanjša možnost okvare opreme in izgube podatkov.

S popularizacijo UPS naprav se je njihova uporaba prenesla na vsa področja življenja in v različna okolja. Spodaj so predstavljene značilnosti UPS naprav na različnih področjih uporabe:

Domača uporaba:

Večina ljudi doma za zaščito informacijske in komunikacijske tehnološke opreme (IKT) ne uporablja UPS-ov in ponavadi zanemarja težave z napajanjem (izpadi električne energije, takojšnje prekinitve napajanja, nenormalna – previsoka/nizka napetost, trenutne spremembe frekvence itd.). Naštete težave lahko v skrajnih razmerah trajno poškodujejo naše elektronske naprave. Stroški nakupa opreme so manjši problem. Neuspešno shranjevanje datotek, na katerih v trenutku izpada delamo, pa je lahko frustrirajoče. Uporaba naprave UPS je kot nakup zavarovanja. Tako se izognemo skrbi, da bi zaradi težav z napajanjem poškodovali IKT opremo ali izgubili svoje podatke.

Na splošno je prvi dejavnik, ki ga morate upoštevati pri nakupu UPS-a, zmogljivost napajanja. Najprej je treba izbrati, katero opremo bomo povezali z UPS-om. Na primer, če ima osebni računalnik vgrajen napajalnik z močjo 750 W, 27-palčni zaslon ima vgrajen 150 Vatni adapter, večopravilni tiskalnik ima adapter 90 W, brezžični usmerjevalnik ima adapter 20 W in NAS ima 90 W adapter, je skupna obremenitev te konfiguracije približno 1.100 W.

Naslednji premislek bo pri izbiri ustreznega UPS-a namenjen proračunu. Faktor moči za Offline UPS naprave je približno 0,6. Za zaščito zgornje konfiguracije je torej treba kupiti izdelek z nazivno močjo najmanj 1.100 W/0,6=1.833 VA; za Line-interactive naprave UPS je faktor približno 0,7, zato je treba kupiti izdelek, ki je večji od 1.100 W/0,7=1.571 VA; za Online naprave UPS pa je faktor moči približno 0,9, zato je treba kupiti izdelek, ki je večji od 1.100 W/0,9=1.222 VA.
Običajno kupimo UPS z večjo zmogljivostjo v zameno za daljši čas napajanja. Izbira UPS z več kot dvakratno zahtevano kapaciteto ne bo le dosegla daljšega časa delovanja med izpadom električne energije, ampak bo služila tudi kot razširitvena zmogljivost pri dopolnitvi IKT opreme v prihodnosti.

Proizvajalec UPS naprav FSP nudi bogat nabor modelov za domačo uporabo, vključno s serijama Nano in NanoFit. Če imate doma vrhunsko avdiovizualno opremo, je priporočljivo, da uporabljate Line-interactive UPS-e, kot so serije Eco, FP in iFP itd. S stabilizacijo napetosti lahko ohranite kakovost vaše uporabniške izkušnje. Povezovanje UPS z osebnimi računalniki, majhnimi usmerjevalniki, NAS-i, manjšo regionalno omrežno opremo, delovnimi postajami bo zagotovilo nemoten dostop do podatkov v oblaku. Priključitev varnostnih in nadzornih sistemov na UPS bo zaradi neprekinjenega napajanja prav tako pomagala pri vzdrževanju varnosti vašega doma.

Strežniške računalniške sobe in podatkovni centri:

Računalniška soba je najpomembnejše mesto za obdelavo in hrambo digitalnih podatkov. Omrežna oprema, informacijska oprema, klimatska oprema, oprema za spremljanje in generatorji električne energije v računalniški sobi potrebujejo stabilno napajanje, da lahko vzdržujejo 24-urno normalno delovanje brez prekinitev. Pravilna ocena je pomembna za načrtovanje uporabe ustreznega sistema UPS, kjer ni prostora za napake.

Zahteve po energiji v računalniških sobah se zelo razlikujejo glede na njihovo velikost in segajo od nekaj tisoč do več deset tisoč vatov. Vzemimo primer konfiguracije majhne računalniške sobe, ki je opremljena s tremi omrežnimi omarami, ki porabijo 3.000 W, eno omarico za omrežne napeljave, ki porabi 1.000 W, in desetimi strežniškimi omarami, ki porabijo 50.000 W. Vse te naprave zahtevajo skupno moč 54.000 W. Če izberemo Online UPS s faktorjem moči 0,9, moramo nabaviti napravo s 54.000/0.9=60.000 VA. Da bi v prihodnosti lahko podprli možnosti razširitve računalniške sobe, je priporočljivo izbrati modularni model, ki ga je mogoče sproti razširiti.

Skupina FSP v svoji ponudbi nudi naprave UPS za računalniške sobe vključno s serijami Custos 9X+, Eufo, EPOS in Mplus. Modularni model Mplus omogoča popravila brez prekinitve delovanja, kar pomeni, da ne vpliva na neprekinjeno napajanje iz drugih naprav UPS. Velikost opreme je mogoče kadar koli razširiti glede na dejanske potrebe računalniške sobe. Prednost je tudi v doseganju visoke učinkovitosti pretvorbe za varčevanje z izgubljeno energijo kot tudi daljinsko spremljanje stanja delovanja UPS-a.
Online naprave UPS poleg stabilnega in neprekinjenega napajanja zagotavljajo stabilno izhodno moč 50/60 Hz, ki jo potrebuje precizna elektronska oprema. Poleg tega lahko določite prioritete napajanja naprav glede na pomembnost opreme.

Zdravstvene ustanove:

V primerjavi s poslovnimi in industrijskimi okolji imajo zdravstvene ustanove strožje standarde glede zahtev za naprave UPS. Ne glede na velikost zdravstvene ustanove je vedno potrebno zagotoviti stabilno napajanje, ki zagotavlja točnost rezultatov vseh diagnostičnih naprav ter naprav, ki varujejo življenja pacientov. Podatki o kliničnih diagnozah pacientov in zdravstveni kartoni so pomembni diagnostični podatki za zdravstvene ustanove. Povezani usmerjevalniki, strežniki, oprema za shranjevanje itd. morajo zato biti opremljeni z napravami UPS, ki so zanesljive in dosegajo visok standard zdravstvenih organizacij.

Ko se pojavijo težave z napajanjem, imajo bolnišnice glede na pomembnost vtičnice v treh barvah. Razen pri navadnih belih vtičnicah bo pri rdečih vtičnicah prišlo do prekinitev napajanja za nekaj sekund med izpadom električne energije. V tem primeru se električna energija po prekinitvi napaja iz generatorja. Najpomembnejše pa so zelene vtičnice, ki morajo biti vedno priključene na naprave UPS. Na primer v operacijskih dvoranah, sobah za nujno pomoč, enotah za intenzivno nego, opremi za vzdrževanje življenja pacientov itd. Glede na različne velikosti zdravstvenih ustanov je UPS z manjšo močjo od 120 kVA primeren za bolnišnične podatkovne centre, UPS z 120 do 400 kVA pa je primeren za opremo za gašenje požarov in nadzor v stavbah. Enofazni UPS lahko zagotovi daljši rezervni čas in je zato primeren za uporabo na medicinskih napravah.

Za nemoteno delovanje vseh prostorov bolnišnice brez prekinitev lahko Online UPS zagotovi vir napajanja najvišje kakovosti. Za inštrumente, ki se razlikujejo po pomembnosti, pa lahko odgovorni izberejo UPS naprave, ki ustrezajo zahtevam po moči. Funkcija zamenjave in popravila med delovanjem pa UPS-om omogoča še dodatno medsebojno podporo pri dobavi energije.

Če imate kakršnakoli vprašanja ali še vedno potrebujete pomoč pri izbiri pravega UPS-a se obrnite na nas še danes.

Več najdete na www.xenon-forte.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
UPS napajalniki Xenon forte UPS naprave FSP

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več