Triki in nasveti
17.11.2016 07:39
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako hekerjem preprečiti, da bi vohunili z vašo spletno kamero!

Pred vohunjenjem preko spletne kamere vas lahko zavaruje tudi lepilni trak!
Pred vohunjenjem preko spletne kamere vas lahko zavaruje tudi lepilni trak!

Mnogi izmed vas se zagotovo zavedajo, da lahko hekerji brez našega dovoljenja dostopajo do naše spletne kamere. Do pogleda, ki ga spremlja vaša kamera, lahko dandanes dostopa skorajda vsak z malce več tehničnega znanja, s tem pa vaša zasebna dejanja postanejo javna. Zanašanje na to, da dioda LED sveti ko je spletna kamera vključena se preprosto ne gre zanesti, saj lahko hekerji tovrstno »zaščito« zlahka prelisičijo. S tem vam lahko prisluškujejo na različnih spletnih storitvah kot so FaceTime, Skype, Google Hangouts in drugih, pri čemer lahko na oddaljeno lokacijo shranijo tako zvočne kot videoposnetke. Pri tem pa ni bojazni, da bi jih lahko odkrili, saj gre za prikrite metode vohunjenja, ki jih širom sveta uporabljajo tudi varnostno obveščevalne službe.

Čeprav ni mogoče povsem preprečiti vdor v vaš računalnik, si lahko z nekaj preprostimi triki lahko pomagate, da to možnost zmanjšate. Najprej poskrbite za to, da sta tako vaš operacijski sistem kot programska oprema posodobljena. Hekerji bodo namreč vaš računalnik najlažje okužili z vohunsko programsko opremo, v kolikor bo na vaše računalniku na voljo ranljiva programska koda. Poleg tega poskrbite tudi za dobro protivirusno rešitev, ki vam bo v pomoč v kolikor bodo spletni nepridipravi na napad na vaš računalnik uporabili znano zlonamerno kodo. Bodite tudi previdni v primeru, da vas spletni brskalnik sprašuje za dovoljenje za dostop do vaše spletne kamere in mikrofona. Če tega niste zahtevali sami, dovoljenje za dostop preprosto prekličite.

Če ne zaupate sodobnim oblikam zaščite, se lahko proti spletnim nepridibravom borite tudi drugače. Preden počnete karkoli pred računalnikom, spletno kamero prelepite z lepilnim trakom. Nikoli namreč ne moremo biti 100 odstotno prepričani, da spletna kamera ni vključena, pa čeprav opozorilna lučka ne sveti. Tovrstnih »prijemov« se sicer poslužujejo tudi drugi pomembni možje, kot sta na primer prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg in prvi mož ameriškega preiskovalnega urada FBI (Federal Bureau of Investigation) James Comey. Zakaj se tega ne bi posluževali tudi vi?


Prijavi napako v članku