Življenjski slog
19.04.2022 07:33

Deli z drugimi:

Share

Kako do električne energije v primeru izpada ali nedostopne infrastrukture?

Električna energija je pogoj za obstoj sodobne družbe. Elektrika tako rekoč poganja celoten svet. Brez nje bi svetovni razvoj nazadoval za celo stoletje.

Kljub vsem preventivnim ukrepom in sodobni električni infrastrukturi se lahko kadarkoli pojavijo scenariji, ko naši domovi ali proizvodni obrati ostanejo brez električne energije. Za domača gospodinjstva je nekajurni izpad elektrike nevšečnost. V tem času razumljivo ne moremo uporabljati večine elektronskih naprav, vendar je materialna škoda zanemarljiva. V proizvodnji je vsak (večji) izpad elektrike lahko finančno poguben. Kako lahko v tovrstnih nepredvidljivih scenarijih vseeno zagotovite neprekinjeno dobavo električne energije? Rešitev že dodobra poznate: rezervni napajalni sistemi oziroma agregati ali generatorji.

Rezervni napajalni sistemi so prav tako priročna rešitev, kadar električna energija ni prosto dostopna. Če imate v lasti vikend na odročni lokaciji ali pa se radi podate na pot v avtodomu, se zavedate, da dostop do elektrike ni samoumeven. Za tovrstne situacije je edina rešitev generator. Najbolj priljubljeni so klasični in inverterski generatorji.

Klasični in inverterski generatorji: katerega izbrati?

Pri izbiri generatorja bodite pozorni na velikost, učinkovitost, izhodno moč in stopnjo hrupa generatorja. Izbiro pa seveda prilagodite svojim potrebam. Kakšna je razlika med obema vrstama generatorja?

Klasični generatorji vsebujejo običajni motor na bencin, povezan z alternatorjem, ki deluje s konstantno hitrostjo in proizvedeno napetost posreduje neposredno uporabnikom. To pomeni, da ima napetost določeno stopnjo popačenja, kar je eden glavnih razlogov za okvaro občutljivih elektronskih naprav, kot so pametni telefoni in računalniki, ki niso navdušeni nad prevelikimi nihanji.

Inverterski generatorji pa proizvedeno napetost najprej pretvorijo v enosmerno napetost (DC) in nato v izmenično napetost (AC), ki je »čista« in brez popačenj. Inverterski generatorji so torej primerni za priklop nekoliko bolj občutljivih naprav.

Klasični generatorji so glasnejši. Hrup, ki ga slišite pri klasičnem prenosnem generatorju, je posledica notranjega izgorevanja goriva. Premorejo več moči od inverterskih različic, zato so najbolj praktični za uporabo na mestih, kjer delavci potrebujejo več moči za napajanje različne opreme. Inverterski generatorji so manjši, lažji in veliko tišji. Uporabljajo se za kampiranje, čolnarjenje in druge rekreacijske dejavnosti.

REM POWER generatorji – električna energija na poziv

Ne glede na to ali potrebujete generator za proizvodnjo, delovišča ali za napajanje odročnega vikenda, boste pri podjetju REM POWER brez težav našli generator, ki bo ustrezal vašim zahtevam. Za osnovne uporabnike imajo na voljo generatorje z 2000 W izhodne moči, za največje porabnike pa vse do 9900 W.

Inverterski generator REM POWER GSEm 2000 SBi II

Inverterski generator REM POWER GSEm 2000 SBi II je zmogljiv prenosni rezervni napajalni sistem. Z majhno težo le 19,8 kilograma je primeren za uporabo v različnih situacijah. Odlikuje ga inverter regulacije napetosti, nizka poraba goriva, tiho delovanje 52-59 dBA, 12V vtičnica za polnjenje različnih naprav, patentiran dvojni dušilec zvoka, patentirano dvojno hlajenje motorja, izredna vzdržljivost in SMART FUNKCIJA za avtomatsko reguliranje izhodne moči. Tako kot ostali inverterski generatorji, tudi GSEm 2000 SBI zagotavlja enakomerno izhodno napetost, ki je primerna za napajanje občutljive elektronike.

Bencinski generator REM POWER GSEm 3001 SB

REM POWER GSEm 3001 SB je zmogljiv in kompakten generator s trpežnim zunanjim okvirjem. Pohvali se lahko z avtomatsko regulacijo napetosti (AVR) in s samodejnim nadzorom pred preobremenitvijo. Generator REM POWER GSEm 3000 SB z močjo 3 kW ima vgrajen zaslon, ki prikazuje delovni čas, stanje napetosti in frekvence. Na zunanjem okvirju se nahajajo še kolesa in ročaji za lažje prenašanje.

Podjetje REM POWER zagotavlja dve leti garancije na vse prenosne generatorje. Za ostalo ponudbo obiščite njihovo spletno stran www.si.rem-power.com. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
električna energija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več