Triki in nasveti
04.05.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako pošiljati velike datoteke preko spleta?

..Imate na računalniku fotografije in videoposnetke, ki bi jih radi delili s prijatelji? Poglejte, kako lahko te velike datoteke prenesete samo z uporabo spletnih orodij..
Kako pošiljati velike datoteke preko spleta?
Kako pošiljati velike datoteke preko spleta?

Pošiljanje datotek preko elektronske pošte v priponki je nekaj povsem vsakdanjega in to danes uporabljamo praktično vsi. Stvari pa se znajo nekoliko zakomplicirati v primeru, ko je datoteka prevelika za pošiljanje preko e-pošte. Na srečo obstaja nekaj alternativnih možnosti, ki nam pomagajo, ko so naše datoteke prevelike. Dodaten plus vseh spodaj naštetih orodij pa je tudi to, da so popolnoma brezplačna.

WeTransfer

WeTransfer predstavlja eno najbolj enostavnih orodij za neposredno deljenje vaših datotek. WeTransfer je brezplačen, za pošiljanje se vam ni treba registrirati, naenkrat pa lahko pošljete do dva gigabajta podatkov, in sicer kar dvajsetim različnim prejemnikom. Datoteke lahko pošljete, kolikorkrat želite, saj ni nobene omejitve glede količine uporabe. Ko datoteke pošljete, prejemnik v svoj elektronski nabiralnik prejme povezavo za njihov prenos, ki deluje sedem dni. Nalaganje datotek zna biti sicer kar dolgotrajen proces, nanj pa vplivata velikost datotek in čas uporabe. Ob delovnikih se namreč v standardnih delovnih urah nalaganje lahko precej upočasni, saj takrat orodje WeTransfer (navadno) uporablja največje število ljudi. Njegovi razvijalci zato svetujejo, da svoje datoteke pošiljate zjutraj ali popoldan oziroma zvečer, saj se na ta način lažje izognete “gneči na spletu”.

MailBigFile

MailBigFile je še eden od hitrih in enostavnih načinov pošiljanja datotek prek spleta. Tudi tu lahko naenkrat pošljete do dva gigabajta podatkov, prav tako pa lahko izberete več datotek. Torej vam ob enkratnem pošiljanju ni treba vseh datotek zapakirati v eno samo. Prejemnik ima nato po prejemu datotek 20 dni časa za prenos. Uporabniška izkušnja morda sicer ni tako “čista” in estetsko všečna kot pri platformi WeTransfer, vendar je MailBigFile prav tako dobro in brezplačno orodje, svoje temeljno poslanstvo opravi zelo učinkovito.

HighTail

Hightail (prej YouSendIt) pred prvo uporabo zahteva registracijo in ustvarjanje brezplačnega računa uporabnika, kar v primerjavi s prej predstavljenima rešitvama, kjer to ni potrebno, pomeni nekoliko daljši proces. Kljub temu pa platforma zaradi tega ni prav nič manj kakovostna. Uporabniku omogoča pošiljanje do 250 megabajtov podatkov, dodatno pa lahko v njej shranite do dva gigabajta podatkov in ustvarite do pet »elektronskih podpisov«. HighTail sicer v prvi vrsti veliko stavi na varnost in zato ponuja šifriranje podatkov in verifikacijo prejemnika.

Dropbox

Dropbox je najverjetneje najbolj poznana oblačna storitev na svetu. Gre za preprosto platformo, ki uporabniku omogoča spletno shranjevanje datotek in njihovo deljenje z ostalimi uporabniki, za katere pa ni nujno, da so registrirani uporabniki Droboxa. Brezplačno lahko v Dropbox shranite do dva gigabajta podatkov, če ste pripravljeni nekoliko odpreti denarnico, pa je lahko ta kapaciteta še precej višja. Dropbox ima veliko uporabnikov tudi med podjetji, saj je kompatibilen z operacijskimi sistemi Windows, macOS, iOS, Linux in Android. Do datotek pa lahko v njem dostopate tudi, ko niste na spletu, saj ponuja način delovanja brez povezave.

Google Drive

Podobno kot Dropbox in OneDrive, Google Drive omogoča shranjevanje datotek na spletu, do katerih lahko potem dostopate praktično kjerkoli se nahajate. Google Drive, katerega uporaba je pogojena z obstoječim Googlovim računom, omogoča možnost shranjevanja do 15 gigabajtov podatkov. V prvi vrsti sicer Googlova platforma ni mišljena kot orodje za pošiljanje velikih datotek, kljub temu pa je to ena od številnih uporabnih funkcij, ki jih ponuja. Poleg tega pa Google Drive lahko uporabljate še kot urejevalnik besedil, preglednic in predstavitev ter tudi kot družinski album fotografij in videoposnetkov.

OneDrive

Kar se tiče funkcionalnosti, je Microsoftova platforma OneDrive (predhodno SkyDrive) precej podobna Dropboxu in Googlovemu Drivu. Na njem lahko brezplačno shranite do 15 gigabajtov podatkov, z doplačilom pa lahko prostorsko kapaciteto Microsoftove oblačne storitve še dodatno nadgradite. OneDrive lahko med drugim uporabljate tudi preko mobilne aplikacije, ki je kompatibilna z galerijo vašega telefona. Najpomembneje pa je, da OneDrive z enim samim klikom na gumb »Deli« omogoča zelo enostavno deljenje datotek z drugimi.

Mail Drop

Če uporabljate Applove računalnike z operacijskim sistemom macOS, pa lahko za deljenje datotek koristite tudi priročno, že prednameščeno orodje Mail Drop. Ste ga opazili? Vgrajeno je v aplikacijo Mail in omogoča brezplačno pošiljanje velikih datotek. Mail Drop deluje tako, da prek platforme iCloud naložite izbrane datoteke na splet, povezavo, ki jo generirate sami, pa nato pošljete želenemu prejemniku. Ta nato preko nje lahko dostopa do vaših poslanih datotek, tudi če ne uporablja aplikacije Mail ali macOS-a. Če prejemnik uporablja aplikacijo Mail, pa bodo datoteke samodejno prenešene na njegovo napravo kot priponke poleg elektronskega sporočila.


Prijavi napako v članku