Računalništvo, telefonija
23.11.2017 11:17
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako biti varen na spletu?

Kako varne so vaše naprave in podatki na njih ter kako lahko to varnost izboljšate?
Kako biti varen na spletu?
Kako biti varen na spletu?

Grožnje, kot smo jih poznali včasih, se spreminjajo. To velja za področje informacijskih tehnologij v domačem in organizacijskem okolju, fizični varnosti in varnosti naših domov ter ne nazadnje tudi v prometu.

Določeni varnostni ukrepi, kot so na primer ključavnice, so prisotni povsod po svetu že zelo dolgo, modernejše cilindrične ključavnice z zatiči pa poznamo od leta 1848, ko jo je izumil Linus Yale. Ključavnice so danes samoumevne tako v podjetjih kot tudi doma. Praktično vsak prostor, ki naj bi imel določeno stopnjo varnosti, je zavarovan s ključavnico. Če so bile prve ključavnice lesene, so danes precej bolj napredne v obliki elektronskih različic, ki jih lahko upravljamo preko mobilnega telefona, računalnika, s pomočjo biometrije in tako dalje.

Pojem ključavnice danes razumemo tudi precej širše, in nujno ne predstavlja fizične ključavnice. Naše elektronske pametne naprave varujemo z različnimi gesli in biometrijo, ki na svoj način predstavljajo neke vrste ključavnico, ki nas ščiti pred nepooblaščenim dostopom…

Celoten članek si lahko preberete v aktualni številki revije.

V tokratni številki revije Računalniške novice pa ne spreglejte niti:

  • Zakaj anonimno brskati po spletu?
  • Kako poskrbeti za varnost otrok na YouTubu?
  • Kako poskrbeti za varnost podatkov v oblaku?

Nova številka je že v prodaji, dobite pa jo na vseh bolje založenih prodajnih mestih revij in časopisov.


Prijavi napako v članku