Računalništvo, telefonija
25.04.2016 19:24

Deli z drugimi:

Share

Kaj veste o barvni temperaturi zaslona vašega pametnega telefona?

Kaj veste o barvni temperaturi zaslona vašega pametnega telefona?
Kaj veste o barvni temperaturi zaslona vašega pametnega telefona?

Zakaj nekateri na zaslonih pametnih telefonov opazijo oddajanje določenih barv?

Zaslonih pametnih telefonov so navadno razvrščeni v dva tipa: zasloni s hladnimi barvami in toplimi barvami. Pri prvih prevladujejo modro-bele barve in se lahko pohvalijo z ostrejšimi barvami, medtem ko so drugi bolj rumenkasti ali rdečkasti, barve na zaslonu pa so bolj prijazne očem. Zasloni s toplimi in hladnimi barvami se med seboj razlikujejo prav po barvni temperaturi. Barvne temperature nad 5000K so hladne, medtem ko so barvne temperature med 2.700 in 3.000K tople. Barvna temperatura je navadno izražena s simbolom K, ki predstavjla Kelvine – enoto za merjenje temperature, osnovano na lestvici Kelvinov.

Kaj je barvna temperatura?

V vidnem spektru svetlobe obstaja sedem barv. Barva ki jo vidimo, je narejena iz sedmih različnih virov svetlobe in se spreminja s spreminjanjem procenta vsake barvne komponente. Barvne komponente merimo s pomočjo barvne temperature.

Angleški fizik Lord Kelvin je predlagal koncept barvne temperature, ko je odkril, da objekti oddajajo različne barve svetlobe, ko so segreti na različne temperature. Naprimer, ko oblikujejo železo se barva spremeni iz temno-rdeče v oranžno. S pomočjo takšnih opazovanj je odkril korelacijo med temperaturo in barvo.

Kelvinova lestvica barvne temperature predpostavlja segrevanje črnega objekta. Ko je dovolj segret, bo oddajal globoko rdečo barvo. Ko se temperature večajo, se barva spreminja z rdeče na oranžno, v belo in na koncu modro. Barvna temperatura je torej toplota, ki je potrebna, da objekt oddaja določeno barvo. Merjena je v absolutni temperaturi, ki je poznana kot Kelvin (K).

Različne barvne temperature omogočajo različne barvne zaslone in vizualne učinke.

Kaj je torej barvna temperatura zaslona pametnega telefona?

Barvna temperatura je zelo pomemben parameter. Ponavadi jo prilagodimo glede na specifično ravnotežje beline. Obstajata dva glavna standarda: 6500K (D65) in 9000K (D90).

Ko je barvna temperatura nastavljena na 5600K (blizu temperature sončne svetlobe sredi dneva), je barva objekta najbližja naravni barvi. Veliko ljudem je lažje gledati zaslon, če je barvna temperatura povišana na 6500K, zato je tovarniška nastavitev na mnogih pametnih telefonih prav 6500K. Višja barvna temperatura povzroči hladen videz barv na zaslonu, medtem ko nižja da bolj topel videz. Vseeno pa veliko ljudi meni, da ima zaslon nastavljen na 6500K nekoliko rumenkast ton.

Raziskave so pokazale povezavo med barvno temperaturo in zemljepisno širino. Na primer, v regijah z manjšo zemljepisno širino je barvna temperatura višja in bela barva se pri ljudeh iz teh regij izrazi pri večji barvni temperaturi, zato imajo rajši zaslone s hladnimi barvami (npr. Kitajci vidijo 9000K kot belo). Nasprotno pa imajo v regijah z veliko zemljepisno širino ljudje raje zaslone s toplejšimi barvami (Evropejci npr. vidijo 6500K kot belo). Na zaznavanje barvne temperature naj bi vplivala tudi barva roženice.

Barvna temperatura je torej odvisna od preferenc posameznika in je stvar osebne izbire. Dokler gledate zaslon z udobjem, barvna temperatura ni zelo pomembna.

Imajo različne barvne temperature kakšen učinek na naše oko?

LED je umetna svetloba. Če želimo barvo narediti svetlejšo in bolj belo, ji moramo dodati več modrikastega pridiha. Zaradi tega imajo nekatere izjemno svetle LED modrikast ten. Raziskovalci so odkrili da dolgotrajna izpostavitev modri svetlobi povzroči retinalne poškodbe in s starostjo povezane makularne degeneracije, saj modra svetloba neposredno prodira v makularni pigment očesa in povzroča retinalno škodo, proste radikale ter smrt RPE celic. Zasloni s hladnimi barvami oddajajo več modre barve, ki lahko poškoduje oči, zato naj bi bili zasloni s toplejšimi barvami boljši za zdravje oči.

HUAWEI P9 – Kako prilagoditi barvno temperaturo?

  1. Izberite Nastavitve>Zaslon>Barvna temperatura
  2. Izberite Tople barve ali Hladne barve
  3. Če nimate preferenc, izberite in povlecite ‘+’ na krogu, da prilagodite barvno temperaturo
    1. Premaknite ‘+’ proti barvi, ki si jo želite izbrati (npr., če želite, da je zaslon bolj modrikast, ga povlecite navzdol in desno do modre sekcije)
    2. Če vam izbrana barva ne odgovarja, povlecite ‘+’ v drugo smer (npr. če ima zaslon preveč rumenkast ten, premaknite ‘+’ proti dnu do modre regije; če ima preveč rdečkast ten ga premaknite na zeleno regijo)
  4. Pritisnite OK za potrditev sprememb.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Sidera logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku