Računalništvo, telefonija
15.02.2018 06:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj se zgodi z Bitcoini, ko umremo?

Kaj se zgodi z Bitcoini, ko umremo?
Kaj se zgodi z Bitcoini, ko umremo?

Kriptovalute so ena glavnih tem zadnjega leta. Ker je vrednost nekaterih izmed njih zelo visoka, se je začelo pojavljati vprašanje, kaj se zgodi z njimi, če njihov lastnik umre. Odgovor na to vprašanje je nedavno iskala družina uporabnika Matthewa Moodyja iz ameriške zvezne države Kalifornija. Ta je bil eden prvih lastnikov digitalne denarne valute bitcoin, ki jo je rudaril več let s pomočjo desetih grafičnih kartic. Ko je umrl, je zapustil kar nekaj bitcoinov, vendar njegova družina ni imela ključa oziroma gesla za dostop do njegove digitalne denarnice. Družina je kar hitro spoznala, da dedovanje kriptovalut po smrti uporabnika ni urejeno, za razliko od klasičnega denarja, ki je deponiran v banki. Do njega lahko namreč pridemo tudi po smrti lastnika in sicer tako, da dokažemo, da smo zakoniti dedič.

V primeru kriptovalut ni centraliziranega organa oziroma ustanove (kar je velika prednost in hkrati tudi slabost), ki bi rešila težave v primeru nenadne smrti uporabnika. Tako je Moodyjeva družina ostala brez denarja, ki je bil vložen v bitcoine. Zaradi tega bo to nedvomno eno od vprašanj, ki jih bodo morali zakonodajalci po vsem svetu rešiti, če želijo urediti področje kriptovalut in njihovo uporabo.

Ker se vse več uporabnikov zanima za kriptovalute, številna podjetja razmišljajo o mehanizmih, ki bi se aktivirali ob nenadni smrti lastnika računa, kar bi dedičem omogočilo, da pridejo do zakonitega premoženja. Med njimi trenutno prednjači podjetje CoinBase, ki ponuja storitev upravljanja z zasebnim ključem navidezne denarnice uporabnika. Če lastnik umre, podjetje CoinBase dediče zaprosi za dokaz o smrti in dedovanju, takoj za tem pa ti prejmejo kriptovalute, ki jim po zakonu sicer pripadajo. Uporabniki so seveda tisti, ki morajo poskrbeti za to, da je dedovanje kriptovalut po njihovi smrti dejansko možno. Če ne drugega, morajo družinske člane vsaj obvestiti o tem, kje imajo shranjene kriptovalute in kako v primeru smrti dostopati do njih.


Prijavi napako v članku