Računalništvo, telefonija
05.12.2019 12:29

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam bodo prinesli procesorji AMD Ryzen 4000?

Procesorji AMD Ryzen 4000 bodo zlahka prepričali tudi najzahtevnejše.
Procesorji AMD Ryzen 4000 bodo zlahka prepričali tudi najzahtevnejše.

Podjetje AMD je nedavno ponudil v prodajo nove procesorje Ryzen družine 3000, ki temeljijo na osnovi zgradbe Zen 2 in so izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Ti so se med uporabniki osebnih računalnikov takoj priljubili, in sicer predvsem na račun nizke cene in visoke zmogljivosti. Ker se železo kuje dokler je vroče, bo AMD že konec naslednjega leta ponudil novo družino procesorjev družine Ryzen, in sicer družino 4000.

Procesorji AMD Ryzen 4000 bodo temelji na osnovi zgradbe Zen 3 in bodo izdelani s pomočjo izboljšane 7-nanometrske tehnologije, natančneje »7nm + EUV«. Za poganjanje grafičnih vsebin bo še vedno uporabljena grafična kartica Vega in ne novejša Navi, ki je v osnovi nekoliko boljša, a pri podjetju AMD se lahko do pričetka prodaje novosti še vedno premislijo. Kljub temu bo grafično jedro bogatejše za tehnologijo VNC (Video Core Next) 2.0, medtem ko te tehnologije ne bomo našli v procesorjih z grafično sredico Picasso.

Novi procesorji AMD družine Ryzen 4000 bodo pričakovano najprej namenjeni osebnim računalnikom, in sicer tistim, ki potrebujejo zmogljivo vgrajeno grafično kartico. Takoj za tem bodo na voljo tudi procesorji namenjeni kompaktnim osebnim računalnikom, saj naj bi bili novinci zaradi napredne tehnologije proizvodnje nadvse varčni z električno energijo. Skupaj z novimi procesorji pa bo na voljo še nov sistemski nabor AMD X570 , ki prinaša boljše podatkovno vodilo PCI-E 4.0 ter podporo za USB 3.2 in več vmesnikov M.2. Pri tem velja še omeniti, da bodo novi procesorji še vedno opremljeni s podnožjem AM4.


Prijavi napako v članku