Računalništvo, telefonija
08.02.2021 07:20
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam bodo prinesli pogoni Solid State z vmesnikom PCI Express 5.0?

Podatkovni vmesnik PCI Express 5.0 naj bi omogočal izdelavo nadvse hitrih pogonov Solid State!
Podatkovni vmesnik PCI Express 5.0 naj bi omogočal izdelavo nadvse hitrih pogonov Solid State!

V zadnjem tromesečju leta 2019 so se na trgu pojavili prvi pogoni Solid State z vmesnikom PCI Express 4.0 x4, ki so bili združljivi z osnovnimi ploščami s sistemskim naborom AMD X570. Te pogone so z odprtimi rokami sprejeli predvsem naprednejši uporabniki. Pogoni Solid State z vmesnikom PCI Express 4.0 lahko namreč dosegajo hitrosti do sedem gigabajtov na sekundo.

Kmalu pa naj bi se na trgu pojavili dostojni nasledniki pogonov Solid State z vmesnikom PCI Express 4.0. Novinici bodo namreč opremljeni z vmesniki PCI Express 5.0, za to pa naj bi poskrbelo podjetje Silicon Motion. Novo podatkovno vodilo naj bi podvojilo hitrost prenosa podatkov, kar pomeni, da bi lahko pogoni Solid State dosegali hitrosti prenosa do 14 gigabajtov na sekundo. To v praksi pomeni, da bodo zlahka opravili tudi z najzahtevnejšimi nalogami.

Prvi primerki novih podatkovnih vmesnikov naj bi bili proizvajalcem pogonov Solid State dostavljeni v drugi polovici naslednjega leta. To v praksi pomeni, da bodo prvi komercialni izdelki po vsej verjetnosti na voljo šele leta 2023. Kljub temu verjamemo, da se bo čakanje izplačalo.


Prijavi napako v članku