Triki in nasveti
18.10.2019 12:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj kupiti? Pametni zvočnik ali pametni zaslon?

Kaj kupiti? Pametni zvočnik ali pametni zaslon?
Kaj kupiti? Pametni zvočnik ali pametni zaslon?

Ali kupiti pametni zvočnik Amazon Echo ali pametni ekran Amazon Echo Show? Oz. če vam je ljubše, Google Assistant, Google Home Mini ali Google Home Hub? Odgovori na ta vprašanja bi lahko bili še bolj komplicirani naslednji teden, ko bo na sporedu Googlov veliki dogodek Google I/O, letna razvijalska konferenca tehnološkega giganta. Ne glede na vse ostaja dejstvo, da imajo vse omenjene naprave določene prednosti in določene slabosti. Morda se boste znašli v dilemi, ko boste ugotovili, da tako Alexa kot Google Assistant nudita dovolj kvalitetnih lastnosti, ki vas bodo prepričale za nakup. Torej, če želite izbrati eno od teh naprav, katera je tista prava?


Morda boste rekli, da je primerjava med pametnimi zvočniki in pametnimi zasloni enako kot primerjava med jabolkami in hruškami: oboji pa služijo do določene mere podobnim namenom. Tako pametni ekrani kot pametni zvočniki predvajajo glasbo, brskajo po spletu in nam pomagajo pri bolj učinkoviti organizaciji življenja, oboji pa so prikladni tudi za uporabo kot centralna kontrolna točka pametnega doma.


Amazon Echo je verjetno najbolj odgovoren za popularizacijo koncepta glasovnih asistentov in kompatibilnih pametnih zvočnikov. Pametni ekrani, kot je recimo Google Home Hub, so v formulo dodali še ekran na dotik. Še vedno ostaja ideja v ozadju enaka, torej tudi pametni ekrani se odzivajo enako, vendar poleg tega pokažejo še dodatne informacije, ko jih recimo sprašujemo po vremenu, predlogih za restavracije ali kakšnih opomnikih v koledarju. Poleg vsega tega lahko ekran uporabljamo za gledanje videov, nadzor pametnega doma ali opravljanje videoklicev. V splošnem lahko pametni zvočnik dela enake stvari kot pametni ekran oz. lahko slednji dela še malce več. Po drugi strani pa pametni zvočniki stanejo manj in se odzivajo na enake glasovne ukaze. Če izberemo pravo napravo, lahko s tem sebi izboljšamo uporabniško izkušnjo.


Kakšne so torej naše možnosti?

Pametni zvočniki – Od leta 2014, ko je Amazon Echo nastopil na sceno, je trg pametnih vzočnikov hitro zacvetel. V tem članku se bomo osredotočili na Amazonove in Googlove naprave, ki od vsega začetka kraljujeta na trgu. Posebej pa velja izpostaviti še Apple HomePod, če vas seveda zanima Applova serija naprav in pa mogoče še Sonos One, pametni zvočnik, ki je znan predvsem po svoji odlični avdio kakovosti.

 • Amazon Echo — Pametni zvočnik za $100, ki je sprožil razvoj ostalih podobnih naprav, je sedaj v svojem drugem izdanju. Še vedno ponuja enake Alexa pametne lastnosti in ravnotežje na eni strani velikosti in kvaliete zvoka.
 • Google Home — Tudi Googlov originalni pametni zvočnik za $130 nudi solidno ravnotežje med velikostjo in kvaliteto zvoka.
 • Amazon Echo Dot — Dot je prav tako precej pripomogel k popularizaciji kategorije, saj je ponudil vse Alexine sposobnosti, vendar zapakirane v manjši, cenovno dostopnejši $50 paket. Trenutna, tretja verzija ponuja bolj mehko zunanjost iz kvalitetnega blaga.
 • Google Home Mini — Googlova verzija zgoraj predstavljenega Dota se prodaja po ceni $50 in je na voljo v različnih barvnih kombinacijah. Gre za kompakten dizajn, vendar je ta povsem dovolj za svojo velikost.
 • Amazon Echo Plus — Echo Plus je dodatno opremljen z Zigbee radiom, kar pomeni, da lahko uporabljamo naš pametni zvočnik kot “hub” postajo za različne pametne senzorje. Trenutna, druga generacija Plusa je nekoliko dražja od prve, vendar je obdana z mehko zunanjostjo in vsemi ostalimi najbolj pomembnimi Alexa lastnostmi, poleg omenjenega Zigbee radia.
 • Google Home Max — Najdražji “first party” pametni zvočnik, $400 Goggle Home Max, ki ponuja premium, vrhunsko kvaliteto glasbe, ki se lepo podaja h klasičnim lastnostim Google Assistanta.

Pametni ekrani

— Še enkrat več se za popularizacijo kategorije lahko zahvalimo Amazonu, in sicer za Amazon Echo Show iz leta 2017. Prva izdaja naprave Echo Show ni bila največji uspeh, saj je izgledala kot staromoden TV sprejemnik, prav tako pa se ni proslavila takratna tehnologija na dotik. Kljub vsemu pa je ravno ta prva izdaja utrla pot za odlična naprave, ki jih imamo danes.

 • Amazon Echo Show ($230) — Druga generacija Echo Show-a je veliko boljša od prve. Dizajn je bolj izpopolnjen, vgrajena sta dva brskalnika. prav tako pa naprava bolje izkorišča nove kontrole na dotik. S temi lahko uporabniki na nove načine upravljajo s pametnimi napravami. Enako kot prva izdaja je tudi ta opremljena z 10-inčnim ekranom in kamero za videoklice.
 • Google Home Hub ($99 – $150) — Googlov odgovor na Echo Show je precej manjši, 7-inčni pametni ekran, z zadnjo stranjo iz tkanine in večimi barvnimi opcijami. Home Hub je opremljen z adaptivnim svetlobnim senzorjem. Zanimiva lastnost je, da lahko nastavimo recimo družinsko sliko kot ohranjevalnik zaslona, Home Hub pa svetlobo in toploto barve prilagodi prostoru in slika izgleda, kot fizična slika v okvirju. Dotični pametni ekran omogoča gledanje YouTube Videov, nadziranje pametnih naprav in “step-by-step” navodila.
 • Lenovo Smart DisplayOdločili smo se, da v članek vključimo tudi “third-party” opcije, ker jih znotraj kategorija pač ni toliko kot pametnih zvočnikov. Poleg tega je primer pametnega ekrana Lenovo Smart Display resnično kvalitetna naprava. Lenovo ponuja 10-inčni ekran za $250 ali 8-inčno variacijo za $200. Obe velikosti pametnega ekrana imata enake lastnosti kot Home Hub.
 • JBL Link View — Naslednja izdaja pametnega ekrana z vgrajenim Google Assistantom je JBL Link View ($250). Ima 8-inčni ekran in enako kombinacijo lastnosti kot ostale Googlove naprave. Po pričakovanjih dotična naprava izstopa zaradi izjemne kvalitete zvoka.

Na trgu pametnih ekranov najdemo še nekatere druge naprave, med katerimi najdemo $300 LG WK9, ki prav tako uporablja Google Assistant, vendar izstopa predvsem zaradi cene.Facebook se lahko pohvali s pametnim ekranom $200 Portal in $350 Portal Plus. Obe napravi ponujata podobne pametne lastnosti, vendar sta mišljeni predvsem kot videkonferenčna sistema.


Razlogi za izbiro pametnega zvočnika

 • Cena — Amazon Echo Dot za $50 se odziva na iste glasovne ukaze kot Amazon Echo Show $230. Če torej niste pripričani, koliko boste uporabljali vaš novi pametni “gadget”, potem svetujemo nakup cenovno ugodnejšega pametnega zvočnika.
 • Ne potrebujete še enega ekrana — Verjetno že imate telefon in televizijo kajne? Pametni zvočnik je vedno tam in vedno posluša. Z nakupom pametnega ekrana kupimo še eno napravo, na kateri lahko spremljamo informacije, ki jih že tako ali tako lahko spremljamo na ostalih pametnih napravah.
 • Dalj časa aktualen dizajn — Prva generacija Echo Dot-a še vedno reagira na enaka glasovne ukaze kot najnovejši model. Že res, da najnovejši Echo Dot izgleda bolje, vendar ko govorimo o majhnem ploščku, ki sedi na nočni omarici, to niti ni tako pomembno kajne? Je pa dizajn precej bolj pomemben, ko govorimo o pametnih ekranih. Pametni ekrani hitreje menjavajo dizajn in to pomeni, da bi lahko naš ekran hitro postaj “staromoden” – tudi recimo ekran na dotik bi lahko pri teh napravah kaj kmalu postal stvar preteklosti. Pametni zvočniki ostajajo enostavni in zato je investicija v njih bolj varna.
 • Brez kamere ni slik — Poleg naprave Google Home Hub ima večina pametnih ekranov kamero. Vsi pametni ekrani lahko vzamejo sliko galerije. Za vse tiste uporabnike, ki jih skrbi varnost, bi morda pametni zvočnik bil boljša izbira.

Razlogi za izbiro pametnega ekrana

 • Fotografije in videi — Medtem ko je cena kar močan faktor, ki govori v prid pametnim zvočnikom, je uporaba ekrana po drugi strani močan argument v prid pametnim ekranom. Tako Amazon kot Google omogočata brskanje po fotografijah. Če recimo iščemo restavracijo za večerjo, potem lahko brskamo po slikah itd. Na YouTubu lahko prav tako brskamo z glasovnim iskanjem, vendar pa se moramo zavedati, da bo pametni ekran težko v celoti nadomestil našo glavno televizijo.
 • Pomoč pri kuhanju — Tako Alexa kot Google Assistant lahko s svojimi pametnimi ekrani precej pomagata pri kuhanju. Pametni zvočniki lahko prebirajo recepte, pametni ekrani pa prikazujejo recept, ko kuhamo. Echo Show je recimo tak, da nam omogoča večopravilnost, gledanje videov in poslušanje glasbe obenem na primer. Tudi Home Hub in nekateri ostali, ki so opremljeni z Google Assistantom ponujajo enake lastnosti, poleg tega pa ob strani prikazujejo seznam sestavin. Če recimo za nek specifičen korak pri pripravi jedi potrebujemo posebna navodila, bo Home Hub našel relevantne informacije ali YouTube navodila.
 • Upravljanje pametnega doma — Pametni zvočniki so nekako najbolj zaslužni za masovno uporabo pametnih naprav. S tem seveda mislimo na pametne naprave doma. Od zdaj naprej nam ni potrebno upravljati s številnimi računi na pametnem telefonu, da bi lahko družina upravljala luči v hiši. Vse, kar je potrebno narediti je, da svoje želje povemo pametnemu zvočniku. Pametni ekrani so naslednji korak te centralizacije. Tako Alexa kot Google Assistant pametne naprave lahko prikažejo cel seznam naprav, Google pa jih celo razporedi po sobah. Vse vaše pametne naprave upravljate z dotikom ekrana, poleg tega pa imate pregleden nadzor nad celotnim dogajanjem. Vaši družinski člani preprosto pogledajo skupno nadzorno ploščo in sami naprej upravljajo sistem.

Kaj torej izbrati?

Odločitev je tako kot povsod drugod seveda čisto subjektivna in če se nekomu morda zdi, da so boljši pametni ekrani, so nekomu boljši pametni zvočniki. Če imate veliko povezanih pametnih naprav in ste bolj vizualni tip človeka, potem je verjetno prava izbira pametni ekran. Če pa se s tovrstnimi napravami šele srečujete, potem je za začetek bolj razmišljati o pametnih zvočnikih. O teh je morda bolje razmišljati tudi v primeru, če želite prihraniti nekaj denarja.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več