Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
27.05.2023 10:00

Deli z drugimi:

Share

Kaj je satelitska komunikacija Snapdragon Satellite? Vse, kar morate vedeti

Android telefoni različnih cenovnih razredov bodo kmalu dobili satelitsko povezljivost.
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Satelitska komunikacija pod taktirko naših prstov ni več stvar vohunskih romanov in znanstvenofantastičnih televizijskih oddaj. Najnovejši iPhone se v nujnih primerih že lahko poveže s sateliti. Zdaj pa podjetje Qualcomm, ki ga najbolj poznamo kot proizvajalca mobilnih čipov, prinaša to tehnologijo tudi na telefone Android. Ime Snapdragon Satellite se je na medmrežju začelo pojavljati v začetku leta 2023.

Telefoni, ki naj bi podpirali Qualcomm satelitsko komunikacijo, so že skoraj tu.

Tukaj je vse, kar morate vedeti o satelitski komunikaciji Snapdragon Satellite. Kako bo delovala in kakšen vpliv bo imela na uporabo pametnih telefonov?

Qualcommov vstop na področje satelitskega povezovanja

Kot že ime pove, je Snapdragon Satellite Qualcommov vstop na področje satelitskega povezovanja. Večina Android pametnih telefonov že uporablja družino čipov Snapdragon podjetja Qualcomm, kar pomeni, da bo ta funkcija imela občutno večje število uporabnikov kot satelitska povezljivost pri najnovejšem iPhonu. Pričakujemo lahko, da bo na voljo na vseh čipih Qualcomm z integrirano podporo za 5G, vključno s cenejšimi čipi iz serije 4.

Tako kot ostale možnosti satelitske povezljivosti pri pametnih telefonih, tudi Snapdragon Satellite ni namenjen zamenjavi vašega mobilnega načrta. Namenjen je samo za tiste trenutke, ko izgubite tako mobilno kot Wi-Fi povezavo – ko ste izgubljeni v divjini, ko ste obtičali na nepoznanem vrhu ali pa se sproščate na križarki sredi oceana.

Snapdragon Satellite ne bo nadomestil vaše mobilne naročnine, predvsem zato, ker ne podpira glasovnih klicev ali prenosa podatkov.

Samoumevno je, da je satelitska povezava draga in počasna, zato je ne morete uporabljati za vse. Po navedbah podjetja Qualcomm bo Snapdragon Satellite sprva podpiral le nujna besedilna sporočila, običajna sporočila pa bodo sledila kasneje.

Ko boste potrebovali povezavo z nujnimi storitvami, bo funkcija najprej vzpostavila povezavo s sistemom Garmin Response. Nato bo posredovala vaše GPS koordinate lokalnim reševalnim službam.

Kasneje naj bi Snapdragon Satellite omogočal tudi pošiljanje in prejemanje običajnih besedilnih sporočil (brez podpore za glasovne klice ali prenos podatkov), vendar s strogo omejitvijo 140 bajtov na sporočilo. Čeprav se morda zdi (pre)malo, je to nekoliko večja količina od Applove rešitve, ki trenutno deluje le za nujne klice.

Kako deluje Snapdragon Satellite?

Qualcomm pravi, da je njihov vodilni čip Snapdragon 8 Gen 2 že združljiv s satelitsko povezljivostjo, vendar funkcija še ni pripravljena in posledično ni na voljo javnosti.

Kar zadeva delovanje tehnologije s tehničnega vidika, najnovejši 5G modem Snapdragon X70 podjetja Qualcomm prinaša podporo za nove ultra-visokofrekvenčne pasove. To omogoča telefonu, da neposredno komunicira s sateliti v nizki orbiti. Ker so ti sateliti postavljeni višje od tipičnih zemeljskih telefonskih stolpov, lahko zagotovijo pokritost na veliko širšem območju.

Podobno kot Garmin tudi Qualcomm za Snapdragon Satellite uporablja satelitsko konstelacijo podjetja Iridium, ki ima konstelacijo 66 satelitov in ima sedež v Virginiji. Če se vam zdi ime Iridium znano, je to zato, ker uporablja Garmin satelite te družbe tudi za svoje komunikacijske naprave inReach. Na drugi strani tehtnice se je Apple za satelitsko povezljivost povezal s podjetjem Globalstar, ki razpolaga s konstelacijo 48 satelitov. Kot že rečeno imata podjetji Qualcomm in Iridium ključno prednost. Snapdragon Satellite bo imel večjo pokritost po vsem svetu.

Za razliko od satelitske povezljivosti iPhona, ki ne bo delovala nad določeno zemljepisno širino, Qualcomm poudarja pokritost od pola do pola. Tisti, ki živijo na severu Kanade ali na Aljaski, bodo še najbolj veseli nove satelitske funkcije. Sprva bo Snapdragon Satellite na voljo samo v Severni Ameriki in Evropi.

Glede na predstavitev, ki smo jo videli na sejmu CES 2023, bo sčasoma mogoče uporabljati obstoječo telefonsko številko za pošiljanje besedilnih sporočil, tudi ko boste povezani s satelitom. Zato je zelo verjetno, da je Qualcomm pri vzpostavitvi satelitske platforme sodeloval tudi z operaterji.

Kateri Android telefoni podpirajo Snapdragon Satellite?

Morda se sprašujete, ali proizvajalci lahko preprosto izdajo programsko posodobitev, da omogočijo Snapdragon Satellite na obstoječih telefonih s čipom Snapdragon 8 Gen 2. Najbrž ne.

Poleg pravega čipa in modema bodo pametni telefoni morali imeti tudi posebno strojno opremo za anteno. Preprosto povedano ne pričakujte, da bodo vsi vrhunski pametni telefoni iz leta 2023 podpirali satelitske klice. Na primer Galaxy S23 Ultra zagotovo ne podpira potrebnih pasov.

Kljub temu bo Qualcomm verjetno poskušal Snapdragon Satellite čim prej lansirati na trg, saj se že zdaj sooča z zaostreno konkurenco na tem področju. Poleg iniciative podjetja Apple je ameriški operater T-Mobile sodeloval s podjetjem SpaceX, da bi v prihodnosti omogočil satelitsko pokritost v svojem omrežju. To obljublja satelitsko povezljivost za vse obstoječe 5G pametne telefone, ne zgolj za tiste z specializiranimi modemi in strojno opremo.

Tako izgleda, ko uporabljate satelitsko povezljivost na iPhonu 14.

Ko bo Snapdragon Satellite začel delovati, boste najverjetneje morali uporabiti poseben meni ali vmesnik, ki vam bo pomagal usmeriti vaš pametni telefon v smer satelitov v nizki orbiti. Vzpostavitev povezave bo lahko trajala nekaj sekund, še posebej, če bo med uporabnikom in satelitom morebitna ovira. Po navedbah podjetja Qualcomm lahko tudi krošnje dreves povzročijo zakasnitve okoli deset sekund na sporočilo.

Qualcomm je na MWC 2023 sporočil, da lahko novo tehnologijo pričakujemo do konca leta 2023.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android telefoni android Snapdragon 8 Gen 2


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o.

Litijska cesta 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 585 36 10
Avtera d.o.o. je slovenski zastopnik in distributer nekaterih najpomembnejših blagovnih znamk s področja računalništva, informacijske tehnologije in zabavne elektronike. Trendi ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več