Telefoni
Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
Triki in nasveti
28.09.2022 14:20
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Testirali smo iPhone 14 Pro Max: najboljše, kar premore Apple in mobilni trg

Če si hotel dobiti najboljše, kar zmorejo Applovi inženirji, potem si kupil enega izmed Pro modelov iPhonov. Letos ta trditev pride še do toliko večjega izraza, saj sta samo Pro različici dobili tiste najbolj koristne nadgradnje.

iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro in iPhone 14 Pro Max – štiri različice, ki bodo potešile tehnološko srbečico uporabnikov vse do predstavitve naslednje generacije. V uredništvu smo se dokopali do najmočnejše različice – iPhone 14 Pro Max – in preverili, katere novosti so bolj uporabne in katere malo manj.

Razlika med iPhone 14 Pro in 14 Pro Max je le v velikosti zaslona in kapaciteti baterije, zato ta recenzija v večini velja tudi za navadno Pro različico telefona.

Preberite si lahko še preizkus nove pametne ure Apple Watch Series 8.

Kaj nam je bilo všeč?Kje je prostor za nadgradnjo?
📱 Odlična, če ne celo najboljša glavna kamera📵 Čas za hitrejše polnjenje
📱 Neverjetna življenjska doba baterije📵 Okorna zasnova
📱 Najmočnejši mobilni procesor📵 Dynamic Island je trenutno le programska domislica
📱 Vrhunski zaslon📵 (Pre)visoka cena

iPhone 14 Pro Max cena Slovenija in različice

  • iPhone 14 Pro Max 6GB/128GB: 1.556 € (naša testna različica)
  • iPhone 14 Pro Max 6GB/256GB: 1.696 €
  • iPhone 14 Pro Max 6GB/512GB: 1.968 €
  • iPhone 14 Pro Max 6GB/1TB: 2.249 €

Na voljo v srebrni, zlati, črni in vijolični barvi pri priznanih slovenskih prodajalcih in slovenskemu Apple distributerju iStyle.

iPhone 14 Pro Max: vsem poznan dizajn

Če imate v rokah iPhone 13 ali 12 Pro Max, potem imate, vsaj kar se tiče dizajna, v rokah tudi novi iPhone 14 Pro Max. Do bistvenih sprememb ni prišlo, tudi same dimenzije telefona so bolj ali manj enake z le nekaj milimetrskim odstopanjem. Še vedno gre za enega izmed težjih (240 g) in večjih telefonov na trgu (160,7 x 77,6 x 7,85 mm), kar dodatno poudarijo ravni robovi, ki so dizajnerska stalnica že nekaj generacij.

Čeprav dizajn daje občutek, da gre za »kopiraj in prilepi«, Applu ne moremo oporekati kakovosti izdelave in izbora materialov. Okvir je izdelan iz nerjavečega jekla, zaslon pa je zaščiten s steklom Ceramic Shield, ki se brez težav kosa ali celo prekosi konkurenčno zaščito Corning Gorilla Glass Victus. Hrbtna stran je za dodaten premijski občutek steklena, a je ta občutek nekoliko omadeževan zaradi prstnih odtisov in strahu pred poškodbami. Priporočamo, da svojo visoko investicijo zavarujete z ovitkom. Na zadnji strani je še sklop kamer, postavljen v klasično postavitev, ki pa v primerjavi s prejšnjo generacijo še nekoliko bolj odstopa od ohišja. Rezultat je močno nagibanje na ravni površini, še en razlog za uporabo ovitka, ki to nekoliko ublaži. Telefon ima tudi oceno IP68, podobno kot večina flagship telefonov, kar pomeni, da je zaščiten pred prahom in potopitvijo v plitvo vodo.

Na levi strani okvirja sta gumba za glasnost, gumb za preklop v tihi način in reža za SIM kartico. Na desni strani se nahaja gumb za vklop/izklop, spodaj pa je Applov lastniški vmesnik Lightning za polnjenje baterije telefona. Ali je to zadnji iPhone z Lightning vmesnikom, ni znano. Lahko pa se zgodi, da bomo zaradi nove evropske uredbe že naslednje leto videli prvi iPhone z USB-C vmesnikom (držimo pesti).

Največja oblikovna sprememba se je zgodila na zaslonu. Odstranili so klasično zarezo za sprednjo kamero in jo nadomestili z namenskim prostorom v obliki tablete, v katerem se skrivajo sprednja kamera, senzor za prepoznavo obraza in programska funkcija, ki prostor prilagodi glede na izbrano aktivnost (več v nadaljevanju).

iPhone 14 Pro Max: Super Retina zaslon še vedno na vrhu lestvice kakovosti

Apple iPhone 14 Pro Max je opremljen z najsvetlejšim zaslonom, ki je bil kadar koli na katerem koli telefonu. 6,7-palčni Super Retina zaslon lahko na sončni svetlobi doseže neverjetnih 2000 nit svetlosti. Skupaj z malenkost izboljšano ločljivostjo (2796 x 1290) smo vedno gledali osupljive in bogate barve, črni odtenki pa so ostali črni tudi na neposredni sončni svetlobi.

Nadgradili so tudi frekvenco osveževanja, ki se sedaj samodejno prilagaja od 1 Hz do 120 Hz glede na našo uporabo. Dejstvo, da se lahko zaslon upočasni vse do 1 herca, je Applu (končno) omogočilo, da vgradi funkcijo vedno vklopljenega zaslona (Always-On Display). Always-On zaslon je že kar nekaj let nekaj povsem običajnega pri Android telefonih, tudi v srednjem in nizkocenovnem razredu, vendar je Applova rešitev kot vedno nekoliko drugačna.

Skoraj vsi Android telefoni se funkcije lotevajo na zelo podoben način: črno-bel zaslon, ki prikazuje datum, uro in še kakšno informacijo. Apple se je odločil, da zmanjša svetlost in barvitost zaslona na najnižjo raven, vendar pusti vidnih več ključnih informacij, kot so na primer datum, ura, pripomočki (widgets) in fotografija, ki jo uporabljate za zaklenjeni zaslon. Nastavite lahko tudi, da se vam prikazujejo nekatere podprte dejavnosti, kot na primer predvajanje glasbe, ampak v tem primeru je poraba baterije večja.

Katera izvedba je boljša? To bo odvisno od vaših preferenc. Nekateri boste še naprej prisegali na minimalističen pristop, ki ga je ubral Android, drugi pa boste zadovoljni z obilico informacij, ki so na voljo pri Applu. Morda se lahko zgodi, da bo v prihodnjih Android različicah možno nastaviti podobno personalizacijo kot pri novih iPhone telefonih. Osebno smo bili večino časa zadovoljni z Applovim Always-On zaslonom, motil nas je le ponoči oziroma v temnih prostorih med gledanjem vsebine na televizorju ali računalniku, kjer smo imeli stalno občutek, da se na telefonu nekaj dogaja oziroma smo v zmoti mislili, da smo dobili novo obvestilo ali kaj podobnega. Morda bo Apple v prihodnje dovolil večjo mero prilagoditve, kaj vse se lahko prikazuje na vedno vklopljenem zaslonu.

Dynamic Island – neposrečena domislica ali uporabna funkcija?

Zareze, pri kateri smo bili vajeni, da se je povezovala z okvirjem telefona, sedaj ni več, vsaj ne v isti obliki. Prostor s TrueDepth kamero (sedaj s samodejnim ostrenjem) in senzorji za prepoznavo obraza, se je pomaknil nižje, kjer daje občutek, da lebdi nad zaslonom. Kot že rečeno, je ta otok dobil programsko funkcijo nekakšne nadzorne plošče, na kateri se prikazujejo določene informacije. Če boste na primer imeli odprto aplikacijo Apple Music, Spotify ali kaj podobnega, boste na levi strani dinamičnega otoka opazili sliko albuma/izvajalca, na desni pa potek glasbe v obliki valovite animacije. Konkretnejše informacije se pojavijo z daljšim pritiskom na otok.

Število aplikacij, ki podpira dinamični otok, je vsaj za zdaj omejeno. Preizkušeno delujejo navigacija, časovnik, stanje odhodnih/dohodnih klicev, snemanje zaslona in podobno. Apple naj bi v zelo kratkem razširil število aplikacij, ki bodo podpirale nov dinamični otok.

Torej, ali gre za marketinško domislico ali za funkcijo, ki jo bodo z veseljem uporabljali številni uporabniki? V tem trenutku se zaradi omejene funkcionalnosti bolj nagibamo, da gre za atrakcijo. Je pa v nekaterih situacijah otok lahko že zdaj zelo uporaben: ko smo na primer želeli zaustaviti predvajanje glasbe, smo le kliknili ustrezen gumb na otoku, pri vklopljeni navigaciji pa smo lahko videli, kam moramo zaviti …

Uporaba določenih aplikacij je tako bolj poenostavljena in hitrejša. Ampak … V zameno za ta nivo priročnosti je na zaslonu vedno viden črn prostor, kar je moteče predvsem, ko smo gledali posnetke v celozaslonskem načinu. Ideja je dobra, pri izvedbi pa bi raje videli, da Apple vso »mašinerijo« postavi pod zaslon, ko pa bi uporabnik vklopil podprto aplikacijo, bi se programsko prikazal ta dinamični otok. Kakšna se vam zdi ta ideja? Je izvedljiva oziroma sploh smiselna?

iPhone 14 Pro Max: kamere so izredne

Ne glede na vse kritike in posmehe, ki jih je Apple deležen od drugih skupnosti, mu nihče ne more oporekati, da je vedno izdeloval telefone z najboljšimi kamerami. Dejstvo, da mu je to do sedaj uspevalo z 12 MP senzorjem, medtem ko konkurenca hiti z vgraditvijo 108 MP in celo večjimi senzorji, je še toliko bolj impresivno.

Apple je vsako leto dokazal, da velikost v tem primeru ni pomembna. Bolj pomembna je kakovost senzorja, dober dinamični razpon, barvna natančnost in programska obdelava posnetkov. Na tem področju pa Apple prekaša samega sebe.

Po dolgem času pa se je zgodilo nekaj nepredstavljivega – Apple je nadgradil glavni senzor na 48 MP (f/1,78) in dodal še tehnologijo »pixel binning«, ki jo že nekaj časa poznajo Android uporabniki. V sklopu kamer najdemo še ultraširoko 12 MP kamero (f/1,8), telefoto 12 MP kamero (f/2,8) in sprednjo 12 MP s samodejnim ostrenjem. Novost je tudi Photonic Engine, čigar naloga je izboljšati fotografije pri slabši svetlobi.

Kaj vse te nadgradnje in številke pomenijo za uporabnika? Kljub večjemu senzorju bo večina uporabnikov še vedno zajemala 12 MP fotografije po zaslugi »pixel binning« tehnologije, ki omogoči senzorjem, da sprejmejo podatke večih pikslov (v tem primeru 4) in jih združijo v eno večjo, bogatejšo slikovno piko. V praksi naj bi se to pokazalo v boljših barvah in boljšem zajemanju fotografij pri slabši svetlobi. V nastavitvah lahko izberete funkcijo RAW/ProRAW, s katero boste fotografirali v polni ločljivosti, ampak to pride bolj ali manj v poštev za bolj izkušene fotografe, ki nameravajo fotografije dodelati v Photoshopu. Nova 48 MP kamera omogoča tudi 2-kratno optično povečavo, poleg 3-kratne povečave, ki jo ponuja telefoto kamera.

Kaj naj rečemo? Ni dvoma, da gre za enega izmed najboljših sklopov kamer na trgu – po našem okusu bi ga postavili kar na prvo mesto, zelo blizu za petami mu je sklop kamer na telefonu Samsung Galaxy S22 Ultra. Detajli, bogatost in natančnost barv pri dobri svetlobi so naravnost fascinantni, še bolje pa je, da se pri tem ni potrebno posebej naprezati. Enostavno vklopiš kamero, izbereš motiv in klikneš na gumb. Vse ostalo naredijo senzorji in programska obdelava. Slednja je tako hitra, da niti ne opaziš, da je telefon dodatno obdelal fotografijo. Enako velja pri nočnih fotografijah oziroma pri fotografijah pri slabši svetlobi.

Samsungu bi dali prednost pri povečavi, kjer je južnokorejski gigant še vedno fenomen. iPhone 14 Pro Max lahko nekaj časa sledi konkurentu – tam nekje do 10-kratne povečave, vendar mu pri večjih povečavah zmanjka sape. Ni pa to nekaj pretresljivega, saj boste redko uporabljali več kot 3-kratno povečavo, enako velja za večino Samsungovih uporabnikov.

Nadgrajene so tudi video možnosti, ki segajo vse do 4K (30 fps). Apple se ni odločil za 8K snemanje, čeprav z večjim senzorjem izpolnjuje vse pogoje. Bi vas to moralo motiti? Ne, 8K posnetki so brez dvoma osupljivi, ampak prepričani smo, da gre spet za funkcijo, ki jo uporabljajo le profesionalni fotografi. Ostali uporabniki ne bodo opazili razlike med 4K in 8K, še posebej, ker večina doma ne razpolaga z 8K zaslonom. In še, 8K posnetki zasedejo veliko več prostora, kar le še dodatno pospeši nenehno prenašanje datotek v oblak ali računalnik.

Snemalci boste veseli izboljšanega kinematografskega načina Cinematic Mode in nove funkcije Action Mode, ki opazno zgladi dogajanje v objektivu. Če ste vi ali motiv v gibanju, vklopite to funkcijo.

Procesor, baterija, iOS 16

Novi A16 Bionic je najhitrejši čip v pametnih telefonih. Pika. Od predhodnika je hitrejši približno 10 %, Android konkurenti pa so daleč zadaj. Ne bomo preveč dolgovezili. Rezultati na sintetičnih testih (GeekBench 5, 3DMark …) so vidni tudi v praksi. Zatikanja, upočasnitve pri večopravilnosti … tega enostavno ne boste opazili, ne glede na to, kaj boste s telefonom počeli.

Baterija – še ena točka, ki je bila pogosto v prid Appla (vsaj pri Pro modelih) – ostaja vrhunska. Kapaciteta baterije je manjša kot pri iPhone 13 Pro Max (4,323 mAh vs. 4,352 mAh), a novinec manko nadoknadi z učinkovitejšim čipom in zaslonom. Novi iPhone 14 Pro Max bo v vsakem primeru zdržal do večera, ostalo pa vam bo še vsaj 30-40 % za naslednji dan. Če boste uporabljali funkcijo vedno vklopljenega zaslona, lahko pričakujete večjo porabo, približno 15 % pri celodnevni rabi.

Ni pa vse pozitivno. Hitrost polnjenja je velika šibka točka novega iPhona – in na splošno ameriškega proizvajalca. Ne vidimo razloga, zakaj je Apple še vedno pri medlemu 20 W polnjenju, medtem ko se nekateri Android razvijalci spogledujejo že s 120 W, 150 W in celo 200 W. Ne zahtevamo teh norih številk, ampak 66 W bi moral postati industrijski standard.

iPhone 14 Pro Max poganja operacijski sistem iOS 16, ki pa bo na voljo tudi na iPhonu 8 in novejših telefonih.

Končno mnenje

Apple iPhone 14 Pro Max je izpolnil pričakovanja. Skoraj vse nadgradnje so na mestu: izboljšani zaslon in kamere, hitrejši in varčnejši procesor ter nove funkcije, kot je na primer Always-On zaslon. Dinamični otok je trenutno po našem mnenju bolj ali manj programska domislica, ohranjamo pa upanje, da bo Apple v prihodnosti idejo še nadgradil.

Spodleti mu na področju polnjenja, zasnove, ki je preveč okorna za leto 2022, in pa pri postavitvi visoke cene, ampak ta do zdaj Apple uporabnikov še nikoli ni ovirala pri nakupu. Če želite kupiti enega najboljših telefonov na trgu oziroma najboljši iPhone do zdaj in nimate omejenega proračuna, potem je iPhone 14 Pro Max dobra izbira.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več