Poslovne rešitve
02.09.2021 14:14
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je butično učenje jezikov?

Živimo v večjezičnem svetu, kjer so socialni odnosi zdaj pomembnejši kot kdajkoli prej. Svet postaja vse bolj globaliziran in poznavanje več jezikov je lahko samo dodatna prednost.
Učenje tujega jezika zahteva drugačen pristop za otroke in odrasle. Otroci so sposobni podzavestno absorbirati sleherno informacijo. Odrasli pa potrebujejo bolj strukturiran pristop do učenja.
Učenje tujega jezika zahteva drugačen pristop za otroke in odrasle. Otroci so sposobni podzavestno absorbirati sleherno informacijo. Odrasli pa potrebujejo bolj strukturiran pristop do učenja.

Številne kognitivne koristi učenja jezikov so nesporne. Ljudje, ki govorijo več jezikov, imajo boljši spomin, povečano koncentracijo ter boljše sposobnosti reševanja problemov in kritičnega razmišljanja. Prav tako lažje preklapljajo med različnimi nalogami ter kažejo znake večje ustvarjalnosti in prilagodljivosti. S starostjo pa dvojezičnost ali večjezičnost pomagata preprečiti oziroma upočasniti duševno staranje in upad kognitivnih sposobnosti.

Obstaja pa velika razlika med učenjem tujega jezika pri otrocih ali odraslih. Zagotovo imate v svojem krogu znancev vsaj enega, ki se je v otroštvu tujega jezika naučil preko televizije ali igranja računalniških igric. Kako kvaliteten je tako naučen jezik?

Se lahko tudi odrasli naučijo tujega jezika zgolj s poslušanjem?

Kognitivne sposobnosti otrok in odraslih se med seboj zelo razlikujejo in so glavni razlog za različne pristope do učenja tujega jezika. Otroci, ki živijo v dvojezični družini, lahko ob redni izpostavljenosti do 6. leta osvojijo oba jezika. V zgodnji dobi odraščanja praktično nimajo meja, česa vse se lahko naučijo. Na drugi strani pa odrasli potrebujejo strukturiran način učenja, zato je zanje primerno okolje učilnica. Odrasli se jezikov učijo s pomočjo vzorcev, sistemov, pravil in na podlagi svojih življenjskih izkušenj, medtem ko otroci enostavno absorbirajo vsako informacijo.

Seveda se tudi odrasli lahko naučijo jezika zgolj na podlagi poslušanja, ampak proces traja veliko dlje. To dokazujejo tudi študije ljudi, živečih v tujini, ki po desetletju bivanja še niso osvojili novega jezika. V tem času pa so njihovi otroci osvojili vse potrebno znanje za tekoče sporazumevanje, tako pisno kot ustno. Zakaj? Razlika ni samo v različni strukturi možganov, ampak tudi v priložnostih za sporazumevanje. Otroci nimajo zadržkov, ne ozirajo se na občutke, kot je sramežljivost in so običajno brez težav sprejeti med sovrstniki. Medtem pa se odrasli soočajo z manj priložnostmi za sporazumevanje oziroma je njihova komunikacija omejena na delovno okolje in vsakdanja opravila, kar pa ne spada pod kakovostno komunikacijo.

Ena izmed pomanjkljivosti učenja na podlagi poslušanja je pisna nepismenost. Razumevanje besed ne zagotavlja pismenosti v pisni komunikaciji. To pomanjkljivost najlažje nadomestimo s strokovnim učenjem, deloma pa tudi s prevajalskimi orodji. Slednja po zaslugi umetne inteligence in strojnega učenja postajajo vse bolj napredna in zanesljiva, a vseeno niso pravi nadomestek za ustrezno šolanje, ki ga nudijo v jezikovni šoli in prevajalskem centru Ontario.

učenje-tujega-jezika-ontario

Individualno ali skupinsko učenje?

Skupinsko izobraževanje ima pogosto živahno dinamiko in udeležence spodbuja k interakciji. Je najbolj razširjena metoda poučevanja, saj jo uporabljajo v vseh svetovnih šolah. Kljub temu pa ima individualno učenje svoje prednosti, s katerimi izstopa od skupinskega učenja. Individualno delo z jezikovnim trenerjem posamezniku omogoča uspehe v zelo kratkem času, saj je celoten učni program prilagojen njegovim potrebam in ciljem. Jezikovna šola in prevajalski center Ontario je prva tovrstna izobraževalna ustanova, ki zagovarja ta novodoben pristop. Že pred leti so opustili skupinske tečaje in se popolnoma posvetili individualnemu poučevanju jezikov. Zelo hitro so namreč ugotovili, da so uspehi tečajnikov tako večji in doseženi v krajšem času.

Prijateljski odnos do strank je velika odlika jezikovnega centra Ontario

Zadovoljstvo strank se je večalo tudi zaradi tega, ker je poučevanje potekalo v obliki kramljanja ob kavi. Udeleženci so bili tako bolj sproščeni in posledično bolj dovzetni za nova znanja. Svoje znanje in metode širijo tudi v poslovno okolje, kjer pri izobraževanju zaposlenih aktivno sodelujejo s slovenskimi podjetji. Slovijo tudi po odličnih in raznolikih študijskih programih, vključno s slovenščino za tujce.

Njihova strast ni samo poučevanje, ampak tudi prevajanje. S strokovno izobraženim kadrom poskrbijo za kakovosten prevod dokumentov z različnih področij: medicina, pravo, podjetništvo in zavarovalništvo. Poskrbijo tudi za prevod vseh uradnih dokumentov ter za simultano in konsekutivno prevajanje na sodiščih, pri notarjih, na konferencah in ostalih dogodkih.

Več o jezikovni šoli Ontario na ontario.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

HOUSING Co. d.o.o.

Verovškova ulica 55a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 40 40
Housing Co. d.o.o. je svetovalno in izobraževalno podjetje na področju informacijskih tehnologij. Njihova temeljna dejavnost je prenos znanj v druga podjetja. Kot partner Red Hat ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več