Računalništvo, telefonija
04.02.2021 14:09
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Jeff Bezos zapušča položaj prvega moža Amazona

Jeff Bezos zapušča pozicijo prvega moža Amazona
Jeff Bezos zapušča pozicijo prvega moža Amazona

Trenutno še glavni izvršni direktor Amazona, Jeff Bezos bo ostal v upravi podjetja, medtem ko bo njegovo mesto zasedel Andy Jassy, ki je trenutno vodja Amazon Web Services in je del podjetja že od leta 1997.

Uradna primopredaja poslov naj bi bila izvršena enkrat do konca leta. Amazon je novico sporočil ob predstavitvi rezultatov za zadnje četrtletje lanskega leta, ki je po prodajnih rezultatih preseglo pričakovanja.

Bezos se je za dokaj presenetljivo potezo odločil v času, ko je Amazon v precej zahtevnem obdobju. Po eni strani poročamo o rekordnih dobičkih podjetja, ki je sploh zdaj na račun pandemije ogromno pridobilo, po drugi strani pa spletni trgovski konglomerat postaja vse močnejši, s čimer je pritegnil številne regulativne pomislike. Tukaj ciljamo predvsem na pravnike, ki Amazonu očitajo veliko premoč v primerjavi z ostalimi prodajalci na spletu.

Dobiček Amazona je v zadnjem četrtletju lanskega leta zrastel za kar 7,2 milijarde ameriških dolarjev. V primerjavi z letom 2019, ko je številka znašala 3,3 milijarde, je to ogromen skok. Prodaja se je povečala za kar 44 %, prihodki pa so tako znašali neverjetnih 125,6 milijarde dolarjev. Wall Street je predlani napovedal, da bo Amazon v 2020 dosegel 119,7 milijarde prihodkov, seveda pa nihče ni mogel napovedati pandemije, ki je rast Amazona in še nekaterih drugih tehnoloških velikanov močno pospešila.

Če govorimo o primernosti Bezosove menjave, bi verjetno težko našli koga, ki bi bil bolj primeren od Jassyja. Del Amazona je že več kot 20 let, in ravno on je bil tisti, ki je praktično zgradil Amazon Web Services iz ničle. Vodja divizije je postal leta 2016.

Medtem ko večina ljudi Amazon pozna po spletni trgovini in nasploh po trgovskemu delu, je Amazon Web Services tisti del, ki predstavlja največji del Amazonovih prihodkov. AWS dominira na trgu oblačnih storitev in pokriva kar tretjino celotnega trga na globalni ravni. Glavni področji, ki jih pokriva AWS, sta shranjevanje podatkov v oblaku in oblačne storitve, ki podpirajo strojno učenje in umetno inteligenco.

Jassy seveda v javnosti ni niti približno tako poznan kot Bezos, vendar se je že pojavljal kot predstavnik Amazona v določenih zelo perečih debatah. Samo spomnimo se leta 2019 in vročih pogovorov s takratnim predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za svoje naročnike skrbijo z najsodobnejšimi tehnološkimi rešitvami. Med prvimi v svetu so ponudili storitve prek VDSL tehnologije, kmalu za tem pa so svojo ponudbo razširili ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Srebrni partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,