Strojna oprema
05.04.2021 10:54
Posodobljeno 4 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Jedrska baterija z avtonomijo 28.000 let

Jedrske baterije bi lahko napajale naprave za več tisoč let.
Jedrske baterije bi lahko napajale naprave za več tisoč let.

Sodobne mobilne naprave so opremljene z velikimi zasloni in nadvse zmogljivo strojno opremo. Težava pa je seveda v avtonomija delovanja, saj ta zaradi neprestane uporabe le redkokdaj preseže nekaj ur. Ker pa uporabnikom pogosto primanjkuje časa celo za polnjenje mobilne naprave, so pri ameriškem startup podjetju pripravili nadvse zanimivo diamantno baterijo. To namreč poganjajo jedrski odpadki, njena avtonomija delovanja pa naj bi znašala kar 28.000 let.

Baterija imenovana NDB (Nano Diamond Battery) je izdelana iz tanke plasti kristaliziranega diamanta, ki opravlja tako vlogo polprevodnika kot hladilnega telesa. Celoto pa napaja radioaktivni izotop carbon-14, ki ima razpolovno dobo več tisoč let. To dejansko pomeni, da bi novost lahko bila v pomoč tako pri ponovni uporabi jedrskih odpadkov kot za neprestano napajanje mobilnih naprav.

Nova jedrska baterija bo na voljo v dveh različicah. Najzmogljivejši model z avtonomijo kar 28.000 let bo na voljo za nišne aplikacije, kot so na primer vesoljska plovila. Šibkejša različica pa bi bila lahko na voljo celo za potrošnike. To pomeni, da bi lahko z njo napajali električna vozila, pametne mobilne telefone in druge mobilne naprave. Trenutno pa še ni znano, kdaj bodo te baterije na voljo.


Prijavi napako v članku