Računalništvo, telefonija
08.11.2012 08:20

Deli z drugimi:

Share

Je vaš nadzorni sistem pod nadzorom?

Lastniki videonadzornih sistemov gotovo poznajo problematiko nedelovanja nadzornih kamer ali celo celotnega nadzornega video sistema. Večkrat se namreč zgodi, da ko želimo pregledati vsebino posnetka določene kamere, ugotovimo, da ta že lep čas ne deluje.
Cras Systems je storitev, ki deluje v oblaku, namenjena pa je nadzoru »zdravja« vašega IP video sistema.
Cras Systems je storitev, ki deluje v oblaku, namenjena pa je nadzoru »zdravja« vašega IP video sistema.

Kaj je CRAS?

Cras Systems je storitev, ki deluje v oblaku, namenjena pa je nadzoru »zdravja« vašega IP video sistema. S storitvijo boste tako vedno na tekočem glede stanja vaših kamer, nadzornih strežnikov in ostalih členov IP videonadzornega sistema. Storitev je načrtovana tako, da neprestano testira povezavo do kamer in drugih členov v nadzornem sistemu. Torej, če v video nadzornem sistemu preneha delovati ena kamera (ali npr. snemalnik, omrežno stikalo …), vas CRAS takoj obvesti o napaki. Storitev je primerna za mala podjetja, ki nimajo varnostnika, ki bi spremljal kamere ves čas (si pa seveda želijo, da jim video nadzorni sistem služi in imajo uporabne posnetke v primeru tatvine ali ropa), pa tudi za večja podjetja, kjer varnostnik preprosto ne more nadzorovati velikega števila kamer istočasno (50 in več aktivnih kamer).

Kako CRAS deluje?

Po registraciji na spletni strani www.crassystems.com v sistem vnesemo potrebne podatke. V prvi fazi dodamo lokacije (izpostave, poslovalnice, trgovine) ter na računalnik naročnika (strežnik, snemalno napravo …) prenesemo program (kolektor oz. zbiralnik), ki skrbi za komunikacijo z nadzorovanimi napravami v lokalnem omrežju in med portalom CRAS v oblaku. Nato za vsako kamero na posamezni lokaciji vnesemo vse naprave, ki skrbijo za nadzor in varnost. Potrebno je vnesti ime naprave kot npr. »Kamera – Glavni vhod«, proizvajalca in model naprave ter IP naslov kamere. V naslednjem koraku sledi bogata paleta nastavitev obveščanja. Nastavimo lahko obveščanje po urah, lokacijah in po pristojnem osebju.

Je CRAS varen?

Glede na to, da ob uporabi storitve zaupate IP naslov svoje kamere zunanjemu izvajalcu, bi marsikdo pomislil, da storitev ni popolnoma varna. To seveda ne drži, saj sistem uporablja izključno enosmerno komunikacijo preko vrat 80 (Hypertext Transfer Protocol), zaradi česar ni potrebno odpirati dodatnih vrat na požarnem zidu. Iz zunanjega računalnika tako ne moremo dostopati do vsebin, ki jih vsebuje nadzorni sistem. Podatki, ki se prenašajo med sistemom na strani naročnika in CRAS-om, pa so kriptirani z 256-bitnim AES algoritmom.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HSI D.O.O.
Za več informacij so vam na voljo pri HSI D.O.O.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HSI D.O.O.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku