Operacijski sistemi
10.05.2021 06:02
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Je Microsoft obupal nad sistemom Windows 10X?

Microsoft naj bi že povsem obupal nad operacijskim sistemom Windows 10X.
Microsoft naj bi že povsem obupal nad operacijskim sistemom Windows 10X.

Pri podjetju Microsoft so nedavno razkrili podrobnosti o prihajajočem operacijskem sistemu Windows 10X, a nič kaj konkretnega. Je pa iz njih razvidno, da naj bi šlo pri novicu za veliko več kot zgolj spremenjen začetni meni “Start”, saj naj bi ta dejansko združeval klasično namizje operacijskega sistema za osebni računalnik s tistim, ki je običajno del pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Na žalost pa novi Windows 10X zamuja. Ta bi moral luč sveta ugledati že maja, zaradi zapletov pa je izid novosti preložen na jesen. Sedaj pa so se pojavile celo govorice, da novi Windows 10X morda sploh ne bo ugledal luči sveta. Podjetje Microsoft naj bi namreč projekt ukinilo z namenom, da zagotovi več sredstev za vse bolj priljubljeni operacijski sistem Windows. Pri podjetju Microsoft spletnih govoric vsaj zaenkrat še ne komentirajo. Kljub temu so poznavalci prepričani, da je verjetno le še vprašanje časa, kdaj bo Microsoft najavil uraden konec razvoja operacijskega sistema Windows 10X.

Omenjeni operacijski sistem naj bi sicer poleg običajnega uporabniškega vmesnika vključeval vsaj eno ikono za nedavno uporabljene aplikacije (enako kot iPadOS), medtem ko naj bi imela funkcija za hitre nastavitve, kar se tiče podrobnosti, na voljo dve stopnji. Slednja sicer močno spominja na meni za prikaz obvestil, ki je že več let del mobilnega operacijskega sistema Android. Ne gre spregledati niti menija za hiter dostop do aplikacij, ki se nahaja na levi strani. Windows 10X naj ne bi bil namenjen zgolj uporabnikom osebnih računalnikov. Če bo do izida vendarle prišlo, bo svoj dom našel tudi na mobilnih napravah in tistih, ki bodo združevale prednosti različnih naprav, kot so na primer prepogljivi pametni mobilni telefoni.


Prijavi napako v članku