Dodatki za računalnike
16.09.2012 15:21

Deli z drugimi:

Share

Je Apple pri pripravi novega iPoda Nano kopiral ohišje predvajalnika Oppo MP4 S33?

Je Applu pri pripravi novega predvajalnika iPod Nano preprosto zmanjkalo inovativnosti?
Je Applu pri pripravi novega predvajalnika iPod Nano preprosto zmanjkalo inovativnosti?

Pri podjetju Apple so tožbe zaradi domnevnih kršitev takšnih in drugačnih registriranih patentov postale že nekaj povsem običajnega. Zato nekoliko presenečajo obtožbe kitajskega podjetja Oppo, da je računalniški gigant pri pripravi nove generacije predvajalnika iPod Nano kopiral patentirano obliko njegovega izdelka. Tu gre za predvajalnik večpredstavnostnih vsebin S33, ki ga je podjetje Oppo ponudilo v prodajo že daljnega leta 2009.

Če postavimo miniaturna predvajalnika večpredstavnostnih vsebin Apple iPod Nano in Oppo S33 skupaj, vidimo, da sta si podobna v marsičem. Oba imata namreč ohišje pravokotne oblike in gumb »domov«, postavljen na sprednji spodnji strani. Predvajalnik Oppo S33 je sicer opremljen z na dotik občutljivim zaslonom s 3-palčno oziroma 7,6-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 480 × 272 točk. Plastično ohišje predvajalnika je celo tanjše od iPoda Nano. V njem je vgrajen tudi pospeškomer. Čeprav je kompaktni predvajalnik večpredstavnostnih vsebin Oppo S33 na voljo že od leta 2009, ga je na Kitajskem še moč kupiti. Ta je v primerjavi z iPodom Nano nadvse poceni, saj kitajski trgovci zanj zahtevajo zgolj preračunanih 51 evrov.

Ker oblika Applovega novega predvajalnika iPod Nano močno spominja na S33, obstaja zelo velika verjetnost, da ga bo podjetje Oppo tožilo zaradi kršenja registriranih patentov takoj, ko bo ta prispel v kitajske trgovine. Če bo do tožbe prišlo, bo podjetje iz Cupertina moralo lastniku predvajalnika S33 za vsak prodani iPod Nano plačati od sodišča odmerjeno odškodnino.

Mnogi poznavalci so ob tem izrazili zaskrbljenost nad prihodnostjo podjetja Appla. Odkar je namreč umrl Applov prvi mož in legenda tehnoloških inovacij Steve Jobs, je podjetje iz Cupertina močno izgubilo na inovativnosti. Na to kažejo tako povprečni pametni mobilni telefon iPhone 5 kot »kopirani« iPod Nano.

Vas zanima več iz te teme?
predvajalniki

Prijavi napako v članku