Nas in strežniki
08.11.2011 12:38
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Japonski superračunalnik kot prvi presegel 10 petaflopov

Strojna oprema superračunalnika K zajema kar 864 strežniških rezin.
Strojna oprema superračunalnika K zajema kar 864 strežniških rezin.

Japonski neodvisni inštitut za računalniško znanost Riken in podjetje Fujitsu sta predstavila trenutno najzmogljivejši superračunalnik na modrem planetu. Tu gre za superračunalnik z oznako K, ki pri polni obremenitvi doseže računsko moč kar vrtoglavih 10,51 petaflopov oziroma 1016 operacij na sekundo. Njegova povprečna moč, merjena s programom Linpack, znaša okoli 9,8 petaflopa. To ga uvršča na prvo mesto na svetovni lestvici najhitrejših superračunalnikov na svetu. Tu seveda govorimo o svetovni lestvici TOP500.

Merjenje računske moči superračunalnika K z merilnim programom Linpack je trajalo slabih 30 ur. Znanstveniki so bili bolj kot nad zmogljivostjo navdušeni nad njegovo učinkovitostjo oziroma nad razmerjem med izmerjeno hitrostjo in teoretično najvišjo hitrostjo. Ta je namreč znašala kar 93,2 odstotka. S tem so za 0,2 odstotni točki še dodatno izboljšali učinkovitost sistema.

Strojna oprema superračunalnika K je tako rekoč izjemna. Ta je namreč sestavljen iz kar 864 strežniških rezin. Za preračunavanje podatkov skrbi 88.128 osemjedrnih procesorjev SPARC64 VIIIfx. Tu je zanimivo predvsem to, da superračunalnik K za preračunavanje podatkov ne uporablja grafičnih procesorjev, ki so med proizvajalci superračunalnikov vse bolj priljubljeni.

Japonski neodvisni inštitut za računalniško znanost Riken bo zmogljivosti superračunalnika K pričel koristiti v drugi polovici novembra 2012. Ta se bo uporabljal predvsem za izvajanje simulacij obnašanja nanomaterialov, simulacij v biomedicini, simulacij delovanja sončnih celic, potresne študije in izvajanje klimatskih modelov. Na njem bo kakopak nameščen operacijski sistem Linux.


Prijavi napako v članku