Operacijski sistemi
31.08.2015 18:06
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Jailbrake dokazal ranljivost

Ulični tatovi obožujejo predvsem Applove pametne mobilne telefone iPhone!
Ulični tatovi obožujejo predvsem Applove pametne mobilne telefone iPhone!

Ena izmed prednosti uporabe pametnih telefonov iPhone ozrioma operacijskega sistema iOS je zaščita pred virusi. Medtem, ko se ljubitelje Androidov na vsake toliko časa uspešno poslužujejo hekerji z zlonamernimi programi, takšne težave pri uporabnikih iOS ne obstajajo. Vse do trenutka dokler se posameznik ne odloči za jailbrake.

Kot so sporočili iz Weiptech in Palo Alto Networks se je namreč pred kratkim zgodil veliki vdor v jailbrakane pametne telefone iPhone. Hekerji so pri tem ukradli 225.000 uporabniških imen in gesel, ki se uporabljajo pri registraciji applove naprave oziroma za uporabniški račun s katerim uporabniki med drugim nakupujejo aplikacije na App Store. Žrtve ne prihajajo zgolj iz določene geografske lokacije ampak se nahajajo v 18 različnih državah. Zlonamerna programska oprema, imenovana KeyRaider, je bila del priljubljenega orodja Cydia. Raziskovalci, ki so vdor odkrili so se lotili hekerjev in njihovega programa ter pri tem uspeli pridobiti nazaj približno polovico vseh ukradenih informacij.

Pri tem se postavi vprašanje zakaj se uporabniki odločajo za jailbrake. Nenazadnje se s tem odpovejo varnosti, ki jo prinaša iOS. Med pogostimi razlogi se navajajo možnost uporabe iPhone z dodatnimi funkcijami, ki kot take niso na voljo v iOS. Prav tako se omogoča namestitev aplikacij izven App Store. Vendar pa je verjetnost napadov in kraje informacij tako velika, da strokovnjaki strogo odsvetujejo takšna početja.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku