Operacijski sistemi
02.09.2015 11:21
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izzivi samovozečih vozil

Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.
Googlov visokotehnološki avtomobil Car bo izdelovalo kar podjetje Google Auto LLC.

20. avgusta letos je eno izmed googlovih samovozečih vozil zaznalo pešča, ki namereava prečkati ceston na označenem prehodu. Vozilo se je temu primerno ustavilo in pustilo prednost pešču. Medtem pa se je v zadnji odbijač vozila zaletel drugi voznik. Razlog manjše nesreče je bilo nepričakovano hitro zaviranje googlovega vozila. Povedano drugače, se vozniki ob prehodih za pešče ponavadi za zaviranje odločijo pozneje kot je to po oceni googlovega vozila še varno. Posledično je hiter postopek zaviranja googlovega samovozečega vozila, voznika, ki je sledil, presenetil.

Situacija predstavlja enega izmed ključnih izzivov za samovozeča vozila. Težava namreč ni tehnologija ampak ljudje v drugih vozilih. Medtem, ko se googlovo vozilo na cesti obnaša v skladu z zakoni pa to, presenetljivo, ne velja za ostale udeležence na cesti. Rezultat tega so včasih presenetljive situacije. Na enem izmed križišč, se je Googlovo vozilo začelo ustavljati saj se je prižgala rdeča luč. Senzorji, ki merijo dogajanje v okolici so ob tem zaznali, da se voznik v vozilu za Googlovim s preveliko hitrostjo približuje križišču. Googlovo vozilo je posledično izvedlo nepričakovan manever in se prestavilo na desni rob cestišča saj je predvidevalo, da se vozilo za njim ne bo uspelo pravočasno ustaviti. Kot se je izkazalo situacija ni bila kritična ampak zgolj normalno obnašanje ostalih voznikov, ki se križiščem približujejo s prevelikimi hitrostmi in s tem povzročajo višje tveganje nesreč.

Izziv s katerim se soočajo pri Googlu je na eni strani zagotoviti, da se vozila obnašajo v skladu z zakonom a hkrati upoštevati kulturo voznikov. Dosledno upoštevanje zakonov namreč pomeni povečanje tveganja za nesreče saj se ostali vozniki zakonov ne držijo v enaki meri. Hkrati pa opisani primeri nazorno kažejo kako neprevidni so vozniki saj se redno spravljajo v situacije za katere algoritmi v samovozečih vozilih ocenjujejo kot nevarne.

Od konca leta 2009 do danes so googlova vozila bila udeležena v 16 nesrečah in v vseh primerih je šlo za človeški faktor.


Prijavi napako v članku