Programska in razvojna orodja
23.01.2023 13:27

Deli z drugimi:

Share

Izvršni direktor družbe OpenAI Sam Altman o GPT-4: “Ljudje si želijo biti razočarani in tudi bodo”

Altman je v nedavnem intervjuju govoril o vznemirjenju okoli še nenapovedanega modela GPT-4, vendar ni želel potrditi, ali bo ta model sploh izšel letos.

Izvršni direktor podjetja OpenAI Sam Altman se je odzval na govorice o GPT-4 – še “neobjavljenem” jezikovnem modelu podjetja in najnovejšem v seriji GPT, ki je temelj klepetalnega robota ChatGPT z umetno inteligenco – in dejal, da “ljudje prosijo za razočaranje in bodo razočarani”.

V intervjuju za StrictlyVC so Altmana vprašali, ali bo GPT-4 izšel v prvem četrtletju ali v prvi polovici leta, kot mnogi pričakujejo. V odgovoru ni navedel nobenega določenega časovnega okvirja. “To se bo zgodilo na točki, ko bomo prepričani, da lahko to storimo varno in odgovorno,” je dejal.

GPT-3 je izšel leta 2020, izboljšana različica GPT 3.5 pa je bila uporabljena za ustvarjanje ChatGPT. Uvedba GPT-4 je težko pričakovana, saj so navdušeni člani skupnosti umetne inteligence in sveta Silicijeve doline že izjavili, da gre za velik preskok. V teh krogih so divje napovedi o zmožnostih GPT-4 postale nekakšen “meme”, zlasti ko gre za ugibanje števila parametrov modela (metrika, ki ustreza kompleksnosti sistema umetne inteligence in v grobem njegovi zmožnosti – vendar ne linearno).

Ko ga je Altman vprašal o viralni (in dejansko napačni) tabeli, ki naj bi primerjala število parametrov v GPT-3 (175 milijard) in GPT-4 (100 bilijonov), jo je označil za “popolno neumnost”.

Govorice o GPT-4 so smešne. Ne vem, od kod vse to izvira,” je dejal direktor podjetja OpenAI. “Ljudje prosijo, da bi bili razočarani in tudi bodo“, je dejal.

Altman je v intervjuju spregovoril o številnih temah, med drugim o tem, kdaj bo OpenAI izdelal model umetne inteligence, ki bo sposoben ustvarjati videoposnetke. (Meta in Google sta že predstavila raziskave na tem področju.) “To se bo zgodilo. Ne bi želel z gotovostjo napovedati, kdaj,” je dejal Altman o generativni video umetni inteligenci. “Poskušali bomo mi in tudi drugi bodo poskušali… Gre za legitimen raziskovalni projekt. To se lahko zgodi kmalu, lahko pa traja dlje časa“, je dodal.

Celoten intervju si lahko ogledate v dveh delih, tukaj in tukaj (v drugem delu je več poudarka na podjetju OpenAI in umetni inteligenci na splošno), v nadaljevanju pa smo izbrali nekaj Altmanovih najodmevnejših izjav:

  • O denarju, ki ga trenutno zasluži OpenAI: “Ni veliko. Smo zelo zgodnji.
  • O potrebi po umetni inteligenci z različnimi pogledi na svet: “Svet lahko reče: ‘Okej, tukaj so pravila, tukaj so zelo široka absolutna pravila sistema’. Vendar pa bi morali imeti ljudje možnost, da se jim dovolijo zelo različne stvari, ki jih želijo, da jih njihova umetna inteligenca počne. Če želite super model, ki ne sme biti žaljiv in je varen za delo, si ga zagotovite, če pa želite ostrejši model, ki je ustvarjalen in raziskovalen, vendar govori o stvareh, ki vam morda ne bodo všeč ali ki nekaterim ljudem morda ne bodo všeč, si ga zagotovite. Menim, da bo na svetu veliko sistemov, ki bodo imeli različne nastavitve vrednot, ki jih uveljavljajo. Mislim, da bi morali imeti možnost, da kot uporabnik napišete nekaj strani z besedami “to je tisto, kar želim; to so moje vrednote; to je tisto, kako želim, da se umetna inteligenca obnaša”, ona pa to prebere, razmisli o tem in deluje točno tako, kot vi želite, saj bi to morala biti vaša umetna inteligenca.”

(Ta točka je pomembna zaradi tekočih debati o umetni inteligenci in pristranskosti. Sistemi, kot je ChatGPT, ponavadi povzemajo številne družbene predsodke, kot sta seksizem in rasizem, ki jih ponotranjijo na podlagi podatkov, katerih se učijo. Podjetja, kot je OpenAI, poskušajo ublažiti pristranskost tako, da sistemom preprečijo ponavljanje teh idej. Kljub temu pa so nekateri konservativni pisci ChatGPT obtožili, da je zaradi svojih odgovorov na določena politična in kulturna vprašanja “woke”.)

  • O umetni inteligenci, ki spreminja izobraževanje in grožnji plagiatorstva z umetno inteligenco: “Poskušali bomo narediti nekaj stvari na kratek rok. Morda obstajajo načini, s katerimi lahko učiteljem pomagamo, da bodo nekoliko bolj verjetno zaznali rezultate sistema, podobnega GPT, vendar jih bo odločna oseba obšla in mislim, da to ne bo nekaj, na kar bi se družba lahko ali morala dolgoročno zanašati. Zdaj smo v novem svetu. Generirano besedilo je nekaj, čemur se moramo vsi prilagoditi in to je v redu. Predvidevam, da smo se prilagodili kalkulatorjem in spremenili, kaj smo preverjali pri pouku matematike. To je nedvomno bolj ekstremna različica. Vendar so tudi njegove koristi bolj ekstremne.”
  • O lastni uporabi ChatGPT: “Veliko raje se naučim nekaj od ChatGPT, kot da bi prebral učbenik.”
  • O tem, kako daleč smo od razvoja AGI: “Bolj ko se približujemo, težje odgovarjam. Mislim namreč, da bo prehod veliko bolj nejasen in postopen, kot si ljudje mislijo.
  • O napovedih, da bo ChatGPT uničil Google: “Mislim, da se vedno, ko nekdo govori o tehnologiji, ki bo pomenila konec nekega drugega velikega podjetja, običajno moti. Mislim, da ljudje pozabljajo, da lahko tu naredijo protiukrep in da so precej pametni, precej kompetentni. Menim, da se bo iskanje v nekem trenutku verjetno spremenilo, vendar ne tako dramatično, kot si ljudje mislijo v kratkem času.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
umetna inteligenca


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več