Programska oprema
04.09.2008 19:57

Deli z drugimi:

Share

Izvorna koda brskalnika Chrome in najava Linux različice

Pred nekaj dnevi je Google uradno izdal preizkusno različico svojega novega spletnega brskalnik Chrome. Hkrati z izidom pa so zagnali tudi spletni projekt Chromium, ki zunanjim razvijalcem omogoča preučevanje, spreminjanje, razširjanje in distribucijo izvorne kode Chrome brskalnika.

Izvorna koda brskalnika je tako na voljo pod BSD licenčnimi pogoji, kar pa pomeni, da jo lahko vključimo tako v odprtokodne kot tudi v zaprte programe. Natančna navodila za prevajanje v binarno obliko so na voljo za Windows, Linux in Mac OS. Razvojna različica za Linux je še v povojih in še ni dovolj funkcionalna za uporabo.

Hkrati z dostopom do izvorne kode Google ponuja tudi navodila kako lahko sporočamo morebitne popravke in spremembe. Vse kaže, da so pri Googlu zelo resno vzeli razvoj brskalnika Chrome, saj so v celoten projekt vključili tudi navadne uporabnike, ki bodo lahko pošiljali sporočila o hroščih.

Poleg izvorne kode brskalnika Chrome, je na voljo tudi izvorna koda zelo zmogljivega JavaScript pogona V8. Google je še izrazil upanje, da bodo tudi drugi brskalniki posvojili V8 in s tem zagotovili pospeševanje in večji razvoj spletnih aplikacij.

Se s tem končuje vladavina Microsoftovih ActiveX kontrolnikov?


Prijavi napako v članku