Računalništvo, telefonija
08.07.2020 09:15

Deli z drugimi:

Share

Izsiljevalska škodljiva koda tokrat nad uporabnike računalnikov Apple

Računalniki Apple prav tako niso imuni na delovanje zlonamernih kod.
Računalniki Apple prav tako niso imuni na delovanje zlonamernih kod.

Raziskave številnih varnostnih podjetji so na začetku letošnjega leta pokazale, da se je kar precejšen del uporabnikov Applovih osebnih računalnikov vendarle zbudil, saj so na osebne računalnike že namestili kakovostne protivirusne rešitve. Brezskrbni časi so zanje namreč že zdavnaj mimo, saj je operacijski sistem MacOS zaradi priljubljenost vse bolj zanimiv za nepridiprave. To dokazuje tudi nova škodljiva programska koda, ki jo je pred kratkih razkrilo podjetje Malwarebytes.

Nova izsiljevalska programska kode je bila namreč povsem prilagojena delovanju operacijskega sistema MacOS osebnih računalnikov podjetje Apple. Nadvse nevarna zlonamerna programska koda še širi predvsem preko ruskih spletnih straneh z nelegalno vsebino, pogosto pa je skrit v programsko opremo Little Snitch. Slednja je sicer namenjena spremljanju in filtriranju omrežnega prometa, po njej pa posegajo predvsem tisti, ki se ukvarjajo z upravljanjem notranjih omrežji.

Varnostni strokovnjaki podjetja Malwarebytes pri tem opozarjajo, da gre tu po vsej verjetnosti šele za poskusno različico izsiljevalske programske kode. To dejansko pomeni, da bomo v prihodnosti skoraj zagotovo dočakali še bolj nevarno različico tovrstne zlonamerne kode. Če torej razpolagate z osebnim računalnikom podjetja Apple vam priporočamo, da si nanj čimprej namestite protivirusno rešitev (v kolikor je še nimate) in da pogosto izdelujete varnostne kopije podatkov.


Prijavi napako v članku