Grafične kartice
24.03.2009 08:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iznašli eno ključnih komponent za kvantne računalnike

Bodo delujoči kvantni računalniki kmalu postali realnost?
Bodo delujoči kvantni računalniki kmalu postali realnost?

Raziskovalci angleških univerz v Edinburghu in Manchestru so uspeli ustvariti napravo na molekularnem nivoju, ki za osnovo nima silicija, tako kot je to praksa pri današnjih vezjih, in bi lahko služila kot temelj za prihajajoče kvantne računalnike. Sama ideja o kvantnih računalnikih obstaja že kar nekaj časa. V osnovi kvantno računalništvo pomeni, da namesto bitov, ki so v danem trenutko lahko le v stanju 1 ali 0 uporabimo qubite, ki so lahko sočasno v več stanjih, oziroma lahko sočasno predstavljajo več vrednosti. To seveda odpira vrata izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju o kakršnem lahko za zdaj le sanjamo. Eno največjih ovir pri sestavi kvantnih računalnikov raziskovalcem predstavlja medij v katerega bi lahko vgradili to popolnoma novo, računsko tehnologijo. Ravno iz tega razloga, je najnovejše odkritje angleških univerz še toliko bolj pomembno.

Po izjavi Davida Leigha, profesorja na oddelku za kemijo edinburške univerze je sedaj glavni izziv pri sestavi delujočih kvantnih računalnikov povezati qubite in sestaviti napravo, ki bo zmožna izvajati izračune, poleg tega pa še ugotoviti kako med njimi vspostaviti komunikacijo. Kompleksno molekularno napravo, ki so jo ustvarili v ta namen so iznašli s pomočjo kombiniranja izredno majhnih magnetov z relativno enostavnimi molekularnimi napravami, ki se lahko pomikajo med dvema lokacijama brez pomoči zunanje sile. In ravno ti premikajoči mikro magneti bi lahko nekega dne postali ena izmed osnovnih komponent kvantnih računalnikov.

Razsikava je bila podprta s stani Evropske komisije in objavljena v tedenski mednarodni znanstveni reviji Nature. Podobne raziskave v svetu pa financirajo tudi druge vladne in vojaške organizacije, med drugimi denimo tudi NATO, ki vidi velik potencial takega računalnika tudi za kriptografske potrebe vojske.


Prijavi napako v članku