Računalništvo, telefonija
08.06.2011 15:43
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izklop interneta piratom je kršitev človekovih pravic

Odvzem pravice do interneta zaradi kršenja avtorskih pravic pomeni kršitev temeljne človekove pravice!
Odvzem pravice do interneta zaradi kršenja avtorskih pravic pomeni kršitev temeljne človekove pravice!

Organizacija združenih narodov je pred kratkim ostro obsodila poseben protipiratski zakon, ki ga je septembra lani kot prva evropska država pričela izvajati Francija. Organizacija združenih narodov je v izjavi za javnost namreč zapisala, da ta zakon krši temeljno človekovo pravico. Tu seveda gre za posameznikovo pravico do interneta.

Organizacija združenih narodov je s to »deklaracijo« ostro obsodila protipiratski zakon, ki temelji na osnovi »treh opozoril«. V primeru, da francoski ponudniki dostopa do svetovnega spleta pri svojih naročnikih zaznajo prenos piratskih vsebin, jih morajo najprej opozoriti preko elektronske pošte. V kolikor pirati s prenosom spornih vsebin nadaljujejo, jih ponovno opozorijo s priporočeno pošto. Če se kršenje zakona o avtorskih pravicah kljub trem opozorilom nadaljuje, pristojno sodišče izda odredbo, na podlagi katere se neposlušnim državljanom izključi dostop do svetovnega spleta.

Pri Organizaciji združenih narodov so še zapisali, da je odklop internetnega dostopa uporabnikom, ki kršijo zakone s področja intelektualne lastnine, nesorazmeren ukrep in kot takšen krši 3. odstavek 19. člena Konvencije o državljanskih in političnih pravicah. Dostop do svetovnega spleta se namreč lahko z zakonom odvzame le zaradi spoštovanja pravic in ugleda drugih ter zaradi zaščite nacionalne varnosti ali javnega reda, javnega zdravja ali morale. Kršitev avtorskih pravic zagotovo ne spada med te izjeme. Francija se na stališče Organizacije združenih narodov še ni odzvala.


Prijavi napako v članku