Računalništvo, telefonija
05.03.2020 13:12

Deli z drugimi:

Share

Izjema hitrost za novo brezžično povezavo Wi-Fi 6E!

Brezžična povezava Wi-Fi 6E obeta veliko!
Brezžična povezava Wi-Fi 6E obeta veliko!

Vse več mobilnih naprav podpira brezžični standard Wi-Fi 6, saj gre za novo generacijo brezžičnega omrežja, ki je precej hitrejša od Wi-Fi omrežja 802.11ac. Poleg večje hitrosti prenosa podatkov zagotavlja še boljšo učinkovitost in je kot nalašč za sodobne domove, kjer se v brezžično omrežje povezuje na stotine naprav. Kmalu pa se mu bo pridružil še brezžični standard Wi-Fi 6E, ki ko temeljil na osnovi šest gigaherčnega frekvenčnega spektra.

Zaradi uporabe 14 dodatnih podatkovnih kanalov, bo nova brezžična povezava Wi-Fi 6E kot nalašč za prenos visokoločljivih videoposnetkov v živo ter za visokočljivo navidezno resničnost. Poleg tega bo novost kot nalašč za področja, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Tu seveda na smemo pozabiti niti na podeželja, kjer mobilnega omrežja 5G še dalj časa ne bo na voljo.

Prve preizkuse nove brezžične povezave Wi-Fi 6E sta pred kratkim že opravili podjetji Intel in Broadcom, rezultati pa so več kot obetajoči. Novo brezžično omrežje je namreč doseglo hitrost prenosa podatkov do dveh gigabitov na sekundo, kar je primerljivo z mobilnim omrežjem 5G. Zakasnitveni čas ni bil večji od 2 milisekund, kar pomeni, da bi lahko novo brezžično omrežje uporabljal za širok nabor storitev.

Pri podjetju Broadcom so že napovedali, da bodo pričeli z izdelavno modema s podporo novemu brezžičnemu omrežju že letos, v naslednjih treh letih pa naj bi novo brezžično povezavo Wi-Fi 6E podpiralo že več kot 500 milijonov mobilnih naprav. Novost bo sicer na voljo na trgu tako, da bodo nadzorne agencije uradno potrdile možnost uporabe šest gigaherčnega frekvenčnega območja, vključno z Evropsko unijo.


Prijavi napako v članku