Telefoni
10.03.2020 07:40

Deli z drugimi:

Share

Izguba vrednosti za iPhone je precej manjša kot za telefone Android!

Izguba vrednosti za iPhone je precej manjša kot za telefone Android!
Izguba vrednosti za iPhone je precej manjša kot za telefone Android!

Tehnologija na področju pametnih mobilnih telefonov je v zadnjih nekaj letih močno napredovala. Telefoni so danes namreč opremljeni z boljšimi digitalnimi fotoaparati, več pomnilnika in hitrejšimi procesorji. Čeprav se ti po zmogljivosti lahko že povsem kosajo z osebnimi računalniki, njihova zmogljivost že po nekaj letih močno upade, zato nam ne preostane drugega, kot da starega prodamo in se odločimo za nakup novejšega.

Če razpolagamo s pametnim mobilnim telefonom iPhone smo v prednosti, saj je nedavna raziskava podjetja BankMyCell pokazala, da novi Applov pametni mobilni telefon v prvem letu v povprečju izgubi le 23 odstotkov vrednosti na ameriškem trgu, telefon Android pa kar 45 odstotkov oziroma skoraj polovico njegove začetne vrednosti. Medtem ko je po dveh letih pametni mobilni telefon iPhone vreden le še 45 odstotkov njegove začetne vrednosti, so pametni mobilni telefoni Android že praktično brez vrednosti. Njihova cena namreč znaša kar 71 odstotkov manj kot smo zanj odšteli ob nakupu.

Pri cenejših pametnih mobilnih telefonih Android je še slabše. Če se odločimo za nakup telefona Android maloprodajne vrednosti nižje od preračunanih 308 evrov, bo telefon po enem letu izgubil 49 odstotkov vrednosti, po dveh letih pa kar 80 odstotkov. Če se bomo napravo določili prodati čez tri leta, bomo zanjo dobili le še preračunanih 26 evrov. Med blagovnimi znamkami na vrednosti najmanj pričakovano izgubi podjetja Apple, sledijo pa mu podjetja Nokia, Sony, HTC, Samsung, BlackBerry, Google, LG in Motorola.


Prijavi napako v članku