Telefoni
08.10.2018 08:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Iz česa je narejen pametni telefon?

Če ste povprečen potrošnik, zelo verjetno zamenjate svoj mobilni telefon vsaj na dve leti ali pa še prej. Pa veste, iz česa je sestavljen? Koliko redkih kovin vsebuje?
V telefonu je več redkih kovin, kot v kateremkoli drugem izdelku
V telefonu je več redkih kovin, kot v kateremkoli drugem izdelku

Veliko ljudi ravno tega ne ve. Od začetka leta 2018 je na svetu okrog 2,5 miijard ljudi, ki vsak dan uporabljajo pametne telefone.

Če bi vzeli vse nove telefone, ki so jih uporabniki letos kupili (to predstavlja le del vseh telefonov, ki so v uporabi) in bi jih razdelili na osnovne dele, bi s pomočjo kemije dobili več kot 85 ton zlata, 875 ton srebra in 4000 ton bakra. Ti elementi predstavljajo samo vrh ledene gore. V samem telefonu je še več kot 70 drugih različnih elementov, ki omogočajo njegovo delovanje.

Te lahko razdelimo na dve različni skupini – redki elementi in dragocene kovine. Redke elemente sestavlja 17 različnih elementov, ki so pogosti v zemeljski skorji, vendar je potrebno veliko dela za pridobitev zgolj nekaj gramov. Ti elementi imajo zmožnosti magnetizma, prevajanja električne energije in svetilnosti. Dejstvo je, da naj bi telefoni in ostala elektronika vsebovali vsaj 16 izmed vseh 17 redkih elementov. V pametnih telefonih so le-ti nujni za delovanje zaslona in prikazovanje različnih barv, kot tudi za prevodnost in možnost, da telefon lahko vibrira.

Težava pa se pojavi pri samem izkopavanju teh elementov. Ne samo, da povzroči veliko ekonomsko škodo, temveč tudi uničuje naravo in naravno okolje. Prav tako teh elementov ni v neomejenih količinah in za sedaj še nismo našli nobenega učinkovitega nadomestka. Do leta 2019 je predvideno, da bo na zemlji več kot 3 milijarde pametnih telefonov.

Vsekakor je najbolje, da stare telefone recikliramo. Tako bodo lahko tovarne pridobile dragocene kovine nazaj in jih uporabile v novih telefonih. Prav tako jih lahko namenimo v dobrodelne namene.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Babič s.p.

Log 38, 2345 Bistrica ob Dravi, Tel: 040 231 395
Tiskarna Babič s.p. je družinsko podjetje s 35 letno tradicijo. Pri svojih naročnikih dosegamo visoke ocene po kvaliteti, odzivnosti in točnosti dobav, na kar smo zelo ponosni. ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več