Računalništvo, telefonija
06.04.2011 15:47
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Italijanski sodniki ne poznajo interneta

Italijanski sodniki nujno potrebujejo izobraževanje iz interneta in spletnih iskalnikov.
Italijanski sodniki nujno potrebujejo izobraževanje iz interneta in spletnih iskalnikov.

Informacijske tehnologije napredujejo s svetlobno hitrostjo. Zato ne preseneča, da pravo vedno zaostaja za njimi. Predvsem sodniki se premalo zavedajo pomena in zmožnosti, ki jih ponujajo moderne tehnologije. Da je temu res tako v praksi, so pred kratkim pokazali italijanski sodniki. Ti so se namreč spravili kar na spletni iskalnik Yahoo!.

Italijansko sodišče je, verjeti ali ne, spletnemu iskalniku Yahoo! naložilo, da mora med njegovimi zadetki odstraniti vse povezave na vse strani, prek katerih je mogoče priti do nelegalnih različic filmske uspešnice “About Elly”. Sodniki so v sodbi zapisali, da je upravitelj iskalnika odgovoren za vsebino spletnih strani, ki se znajdejo med zadetki.

Italijanski sodniki so bili tu enotni. Spletni iskalnik Yahoo! dejansko ne bi smel dati računalničarjem možnosti, da se ti preko njegovih iskalnih zadetkov dokopljejo do nelegalnih različic filmske uspešnice About Elly. Odgovorni podjetja Yahoo! se bodo na obsodbo italijanskega sodišča zagotovo pritožili. Zahteva sodnikov namreč pomeni izvajanje delne cenzure svetovnega spleta.

Če pritožba ne bo uspela, se bodo po vsej verjetnosti takoj oglasile protipiratske organizacije. Te bi lahko zahtevale celo umik vseh povezav do strani, ki ponujajo nelegalno vsebino. Upajmo, da na koncu iz te moke ne bo kruha. V nasprotnem primeru se nam obeta globalna cenzura spleta.


Prijavi napako v članku