Računalništvo, telefonija
01.01.2016 15:10

Deli z drugimi:

Share

Italija kaznovala Apple zaradi davčne goljufije!

Podjetju Apple zaradi utaje davkov grozi več milijardna kazen!
Podjetju Apple zaradi utaje davkov grozi več milijardna kazen!

Ameriška davčna uprava je že leta 2013 javnosti sporočila, da zaradi davčnih goljufij preiskuje podjetje Apple, ki naj bi se s spretnimi potezami izognilo plačilu več milijard dolarjev davkov. Za ta namen so ustanovili celo preiskovalni odbor ameriškega senata, saj je Apple za namen davčnih utaj širom sveta ustvaril učinkovito mrežo povezanih družb, katerih lastniki so tudi njihovi zaposleni. Ker pa je med njimi tudi Irska, je ameriški davčni upravi z lastno preiskavo v letu 2014 na pomoč priskočila še Evropska komisija.

Ker pa so evropski preiskovalni mlini nadvse počasni, je Italija kar sama sprožila preiskavo proti podjetju Apple. Italijanska davčna uprava je kaj hitro ugotovila, da je podjetje Apple med letoma 2008 in 2013 plačalo zgolj 30 milijonov evrov davkov, skupno pa bi morali pokriti okoli 880 milijonov evrov davka. Računalniški gigant se je plačilu davka izogibalo z registracijo podjetja na Irskem, saj je tam stopnja obdavčitve dobička zgolj 12,5 odstotna, v Italiji pa kar 27,5 odstotni. Nadaljnjemu pregonu pa se je podjetje Apple izognilo s podpisom dogovora, ki poleg plačila kazni v višini 318 milijonov evrov ureja še davčno obravnavo v prihodnjih letih.

Medtem ko je davčna zgodba med italijansko davčno upravo in podjetjem Apple zaključena, Evropska komisija še vedno preučuje davčne spletke računalniškega giganta. Evropska komisija bo namreč na začetku prihodnjega leta odločila, kakšne ukrepe bo sprejela zaradi davčnega popuščanja Applu in drugim podjetjem, ki so registrirana na Irskem.


Prijavi napako v članku