Programska oprema
09.03.2009 10:59

Deli z drugimi:

Share

IT platforma za nadzor in večjo varnost

Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI), je v okviru javnega razpisa “Neposredne spodbude za raziskovalno razvojne dejavnosti v podjetjih” podjetju XLAB iz Ljubljane namenila 460.000EUR.

Cilj projekta “Inteligentni sistem za obdelavo večdimenzionalnih okoljskih podatkov”, je izdelava visoko zmogljive platforme za hrambo, obdelavo in predstavitev geografskih in okoljskih podatkov. Ta bo vključevala tudi sistema za obdelavo dva- in tri-dimenzionalnih podatkov. Uporabna bo predvsem pri napovedovanju poplav ter nadzoru voda, saj bo omogočala vključitev vremenskih napovedi ter hidravličnih modelov, ki simulirajo nevarnost poplav glede na trenutno stanje okolja.

Tako bodo organizacije s tega področja pridobile pomembno orodje za podporo odločanju v primeru izjemnih razmer. Drava vodnogospodarsko podjetje Ptuj d.d. je med drugimi s pismom o podpori že potrdila zanimanje za projekt, ki ga je podjetje začelo izvajati s 1. marcem. Sočasno bo platforma uporabna tudi pri zgodnjem odkrivanju nevarnosti zemeljskih plazov, identifikaciji področij z največjo verjetnostjo požarov ter tudi z okoljevarstvenega vidika – delovala bo kot aplikacija za prikaz in evidenco onesnaženih področij, ilegalnih odlagališč škodljivih odpadkov, izpustov odpadnih voda, plinov ipd.

Zastavljeni projekt bo z nadzorom okoljskih pojavov pripomogel k večji varnosti ljudi in zmanjševanju škode. Realizacije projekta se lahko veselijo tudi zavarovalnice, ki vsako leto odštejejo večje zneske ravno zaradi nepredvidljivih naravnih nesreč.


Prijavi napako v članku