Telefoni
01.11.2015 11:19
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iPhone povozil celotno konkurenco

Visoko povpraševanje po iPhone
Visoko povpraševanje po iPhone

Podatek bo razžalostil veliko privržencev pametnih telefonov Android, vendar je na koncu trg tisti, ki odloča, kateri pametni telefon oziroma platforma je najboljša in v tem trenutku je to brez dvoma Apple iPhone. Že res, da imajo določeni Androidi možnost menjave baterije, uporabe kartice microSD in več možnosti prilagajanja videza domačega zaslona, vendar pa si omenjenih funkcij želi le manjši del populacije. Apple s prodajo iPhona namreč ustvari kar 90 odstotkov dobička celotne mobilne panoge. Največji konkurent, Samsung, si zagotovi le preostalih deset odstotkov, čeprav proda neprimerljivo več pametnih telefonov kot Apple.

Rezultati kažejo na popolno dominanco podjetja Apple in pametnega telefona iPhone. Samsung je na oddaljenem drugem mestu in je v tem trenutku poleg Appla edino podjetje, ki lahko svojo aktivnost v mobilni industriji zagovarja s finančnimi rezultati. To pomeni, da podjetja, kot so Lenovo, Microsoft in HTC, v tem trenutku ne dosegajo vidnejših rezultatov in samo vprašanje časa je, kdaj se bo začela panoga koncentrirati okrog manjšega števila proizvajalcev. Med morebitne odpadnike spada tudi japonski Sony. Kazuo Hirai, CEO podjetja Sony, je v začetku oktobra napovedal nadaljevanje aktivnosti v mobilni diviziji izključno v primeru, da se bo nadaljeval trend izboljševanja poslovnih rezultatov in doseganja meje profitabilnosti v naslednjem letu.

Nekateri posamezniki razlog za uspešno prodajo mobilnikov iPhone pripisujejo dobremu trženju. Podjetje Apple brez dvoma zna prodajati svoje izdelke, vendar pa trženje samo ni dovolj za uspeh. V tem primeru bi Samsung moral biti vodilni, saj so samo oglaševanju v letu 2013 namenili 12,72 milijarde evrov. V istem obdobju so pri Applu v oglaševanje investirali le nekaj več kot milijardo evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku