Življenjski slog
10.06.2024 12:56
Posodobljeno 3 dnevi nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Investicijski polčas 2024 in kaj nas čaka v drugi polovici leta na kapitalskih trgih

Leto 2024 smo začeli s pričakovanji po umiritvi inflacije in posledično postopnem znižanju obrestnih mer. In zgodilo se je v začetku junija. Kazalniki kažejo, da se gospodarska klima v Evropi počasi izboljšuje. To so prepoznali tudi evropski bankirji.

Minuli teden je Evropska centralna banka znižala vse tri evrske ključne obrestne mere za 0,25-odstotne točke. Kaj to pomeni za gospodarstvo in kaj za potrošnike ter vlagatelje? Vsekakor bo bančno varčevanje za preko 27 milijard evrov sredstev slovenskih gospodinjstev v obliki depozitov manj donosno.

Po drugi strani pa zniževanje obrestnih mer zgodovinsko gledano pozitivno vpliva na donose delnic, kar bi lahko še povečalo oportunitetno izgubo konservativnih varčevalcev. Globalni borzni indeksi so v pričakovanju rahljanja denarne politike že v mesecu maju posegli po novih rekordnih vrednostih. Gonilo rasti so bili znova odlični četrtletni rezultati največjih borznih družb. Spet so pozitivno izstopale tehnološke delnice, a tudi večina ostalih sektorjev je zabeležila solidne donose. V prvem tednu junija je tečaj delnice Nvidia vrednost podjetja dvignila nad tri bilijone dolarjev, tako da je po tržni kapitalizaciji prehitela Apple in postala drugo največje podjetje takoj za Microsoftom. A druga polovica leta 2024 zna biti še bolj razburljiva. Približujeta se november in dan ameriških volitev, ki ima nezanemarljiv vpliv tudi na kapitalske trge.

Kaj je skrivnost čipa, ki je postal simbol novega tehnološkega preboja in poganja rast najbolj vroče delnice na svetu, in kakšni so možni učinki ameriških volitev na borzne indekse se bomo pogovarjali z Davidom Zormanom, upraviteljem tehnološkega sklada Generali Tehnologija in regijskega sklada Generali Amerika družbe Generali Investments na finančnem webinarju za naslovom “Investicijski polčas 2024 in kaj nas čaka v drugi polovici leta na kapitalskih trgih”.

Vsekakor se vedno znova izkaže, da biti preveč konzervativen in se držati bančnih vlog ni najbolj optimalna izbira za finančno premoženje. A kljub temu imamo Slovenci približno 27 milijarde evrov svojih prihrankov na računih pri bankah in samo 5,2 milijarde evrov v vzajemnih skladih. Zato bomo na finančnem webinarju preučili, kaj je tisto, kar zadržuje posameznika, da bi začel investirati: prepričanje, da nimajo dovolj sredstev, dovolj znanja ali strah, da bi svoj začetni vložek izgubili.

Če ste pripravljeni vložiti nekaj svojih prihrankov na kapitalske trge, vam bo udeležba na webinarju »Investicijski polčas 2024 in kaj nas čaka v drugi polovici leta na kapitalskih trgih« pomagala razumeti vaše možnosti in izbrati pravo naložbeno strategijo.

Če niste prepričani, kaj bi morali storiti, vam lahko pogovor s finančnim svetovalcem pomaga ugotoviti najboljši pristop.

Vas zanima več o varčevanju v vzajemnih skladih? Preberite si naš blog prispevek: Kako začeti investirati v 5 korakih


*Generali Investments d.o.o., Dunajska 63, 1000 Ljubljana. To je tržno sporočilo. Pred sprejemom katere koli končne naložbene odločitve glejte prospekt Generali Krovnega sklada z vključenimi pravili upravljanja in dokumente s ključnimi informacijami za vlagatelje.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Generali Investments.
Vas zanima več iz te teme?
finance


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več