Računalništvo, telefonija
03.04.2020 08:30

Deli z drugimi:

Share

Interventni ukrepi za omilitev posledic epidemije za podjetnike, delodajalce …

Interventni ukrepi za omilitev posledic epidemije za podjetnike, delodajalce, zaposlene in druge skupine
Interventni ukrepi za omilitev posledic epidemije za podjetnike, delodajalce, zaposlene in druge skupine

Pri podjetniškem pospeševalniku KIKštarter v Kamniku so pripravili pregled nad ključnimi točkami zakonskega predloga interventnih ukrepov za omilitev posledic epidemije covid-19.

Najnovejši zakonski predlog interventnih ukrepov za omilitev posledic epidemije covid-19 je vreden 3 milijarde evrov. Predvideni ukrepi naj bi veljali v obdobju od 13. marca do 31. maja 2020. Po potrebi se bo obdobje podaljšalo do 30. junija. V tem primeru se bo sorazmerno povečal tudi fond, ki bo namenjen tovrstnim ukrepom.

Podjetniki

Oprostitev prispevkov: Samozaposlene se za meseca april in maj 2020 v celoti oprosti plačevanja prispevkov, če zaradi trenutne situacije dejavnosti ne morejo opravljati oziroma le-to opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Sem spada tudi oprostitev akontacije dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb.

Rok za oddajo letnega obračuna DDPO in DohDej za leto 2019 se z 31. 3. 2020 prestavi na 1. 6. 2020.

Tromesečni temeljni dohodek: Samozaposlenim in enoosebnim gospodarskim družbam bo država omogočila izredno finančno pomoč v obliki trimesečnega temeljnega dohodka:

  • Za marec 350 €, če bodo dokazali upad dohodkov v primerjavi s februarjem za vsaj 25 %;
  • Za april in maj 700 €, če bodo dokazali, da je bil upad dohodkov glede na februar vsaj 50 %.

Upravičenost do navedenega temeljnega dohodka bodo vlagatelji dokazali z izjavo, ki jo bodo prek e-davkov predložili Finančni upravi RS. Upravičenec, ki bo izjavo vložil do 18. aprila za marec, bo FURS sredstva izplačal do 25. aprila; za vložitev izjave od 19. do 30. aprila za marec in / ali april pa bo nakazilo prejel do 10. maja. Pri vložitvi zahteve v obdobju od 1. do 31. maja bo izplačilo nakazano 10. junija.

Če se bo izkazalo, da izjava upravičenca o zmanjšanju dohodkov ni resnična, bo moral prejemnik vrniti trikratnik izplačila skupaj z zamudnimi obrestmi!


Odplačilo kreditnih obveznosti: Država bo jamčila za odplačilo kreditnih obveznosti samostojnih podjetnikov, če ti opravljajo dejavnost, ki je bila zaradi epidemije začasno prepovedana. Zagotovljeno bo kritje v višini 50 % zneska dvanajstih odloženih obrokov po zakonu o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki je bil uveljavljen 29. 3. 2020.

Najhuje prizadete panoge: Za panoge, ki so v nastali situaciji najhuje prizadete (turizem z dobaviteljsko verigo, številne storitvene panoge, logistika, nekatere proizvodne panoge, tehnična trgovina, projektiranje in gradbeništvo), se v prihodnje predvidevajo dodatni ukrepi pomoči.

Predvideno je tudi skrajšanje plačilnih rokov za plačila iz javnih sredstev na osem dni.

Delodajalci in zaposleni

Oprostitev prispevkov za zaposlene: Delodajalci bodo oproščeni plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje v mesecu aprilu in maju za tiste zaposlene, ki delajo. Pri tem pa bodo morali vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačati mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov, ki bo oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

Bolniška odsotnost: Nadomestila za vse bolniške odsotnosti v času epidemije bo od prvega dne dalje namesto delodajalcev prevzela zdravstvena zavarovalnica.

Čakanje na delo: Država bo v celoti pokrila nadomestilo za delavce, ki zaradi trenutne situacije čakajo na delo in to v višini 80 % plače, ki jo zaposleni sicer prejema. Pri tem se bo gledalo na povprečje zadnjih treh mesecev. V kolikor je zaposleni prejemal minimalno plačo, bo tudi nadomestilo za čakanje v višini minimalne plače.

Varstvo otrok: Delavci, ki zaradi varstva otrok ali drugih podobnih razlogov ne delajo, dobijo enake pravice kot delavci na čakanju. do odsotnosti z dela zaradi varstva otrok je opravičen eden od staršev.

Nadpovprečna izpostavljenost tveganju: Do izplačila 200 € bodo upravičeni zaposleni v zasebnem sektorju, katerih osnovna bruto plača je nižja od 2821,74 € in so zaradi opravljanja svojega dela v času epidemije nadpovprečno izpostavljeni tveganju za zdravje oz. so prekomerno obremenjeni zaradi obvladovanja epidemije.

Ukrepi, ki so predvideni za druge ciljne skupine

Redni študenti bodo upravičeni do enkratnega kriznega dodatka v višini 150 €. Ta bo izplačan do 30. aprila.

Ugodnosti bodo pripadale tudi večjim družinam. Družine s tremi otroki bodo prejele dodatek v višini 100 €, družine s štirimi ali več otroki pa dodatek v višini 200 €.

Upokojenci, katerih pokojnina znaša do 500 €, bodo prejeli solidarnostni dodatek v višini 300 €. Tisti s pokojnino od 501 – 600 € bodo upravičeni do dodatka v vrednosti 230 €, pri pokojninah med 601 in 700 € pa bo dodatek znašal 130 €.

Prejemniki denarne, socialne pomoči in varstvenega dodatka bodo prejeli enkratni znesek v višini 150 €.

Ostali ukrepi

Veljavnost vseh pravic iz javnih sredstev (denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, otroški dodatek in druge), ki se iztečejo 31. marca ali kasneje, se podaljša do izteka meseca, v katerem bodo ukrepi preklicani.

Kreditojemalci: Država bo z največ 200 milijoni € preko SID banke jamčila za obveznosti kreditojemalcev, ki jim bo banka odobrila odlok plačila kredita. Višina poroštva za fizične osebe znaša 50 % zneska dvanajstih odloženih obrokov kreditov. Enako je tudi v primeru kreditojemalcev, ki jim je vlada zaradi epidemije začasno prepovedala nudenje storitev ali prodajo blaga. Za ostale kreditojemalce je jamstvo 25-odstotno.

Poroštvo države se lahko podeli tudi za kredite, ki bodo na novo sklenjeni za zagotavljanje likvidnosti zaradi posledic epidemije koronavirusa.

Sodišča od razglasitve epidemije razen v nujnih primerih ne izdajajo več sklepov o izvršbi. Izvrševalci lahko sicer že izdane sklepe še vedno izvršujejo. Zakon predlaga odložitev izvrševanja vseh sklepov do konca maja. Zadržijo se tudi vse izvršbe, ki tečejo po zakonu o davčnem postopku. Izjema so izvršbe zaradi preživninske terjatve.

—————————————————————————————————————————————————

Kaj je KIKštarter? KIKštarter je podjetniški pospeševalnik, ki se nahaja v Kamniku, nudi coworking prostor, mentoriranje in drugo pomoč, ki jo potrebujejo posamezniki, ki se še podajajo na podjetniško pot ali so na njenem začetku. Več o naših dejavnostih si lahko preberete na naslednji povezavi.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KIKštarter KAMNIK
Za več informacij so vam na voljo pri KIKštarter KAMNIK
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

KIK Štarter Kamnik logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KIKštarter KAMNIK? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več