Programska in razvojna orodja
16.04.2012 22:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet ogrožajo svetovne vlade, Apple in Facebook

Google želi svoboden internet!
Google želi svoboden internet!

Soustanovitelj Googla, Sergey Brin, se je v intervjuju za spletni portal Guardian razgovoril o svojem videnju svobode na svetovnem spletu. Ta kot največje sovražnike svetovnega spleta vidi svetovne vlade, Facebook in celo Apple. Ti naj bi načrtno ovirali tako razvoj interneta kot prost pretok informacij.

Sergey Brin je prepričan, da svetovne vlade ogrožajo svobodo interneta s cenzuriranjem vsebin preko zakonodaje. Dober primer je vlada Združenih držav Amerike, ki je v zadnjem letu dni že večkrat poskušala ogroziti svobodo svetovnega spleta. Ta je internet poskušala cenzurirati predvsem s protipiratskima zakonoma Stop Online Piracy Act (SOPA) in PROTECT IP (PIPA). Da tu sploh ne omenjamo protipiratski sporazum Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), kije na noge vrgel tako rekoč polovico sveta. Cenzuro interneta seveda s pridom izvajajo še Kitajska, Libija, Tunizija, Iran in druge manj ali bolj demokratične države. Tu seveda ne gre spregledati Francije, ki državljane zastrašuje s protipiratko zakonodajo »treh opozoril«.

Veliko nevarnost za svobodo interneta naj bi predstavljale tudi velike korporacije, kot sta na primer Facebook in Apple. Facebook na primer skrbno zaklepa podatke na svojo platformo in postavljata nerazumne omejitve za njihov izvoz in nadaljnjo uporabo. Ti podatki so za tiste, ki ne uporabljajo priljubljenega družbenega omrežja, praktično neuporabni. Nič kaj boljši naj ne bi bil Apple. Ta namreč podatke zapira na lastni operacijski sistem in aplikacije na način, da jih ni mogoče prosto iskati, brskati po njih ali kako drugače uporabiti v spletnih iskalnikih. Sergey Brin je za konec še izjavil, da če se ne bo ustavila rast Facebooka in Appla, bo svoboda na internetu dokončno izgubljena. Mu gre verjeti?

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku