Spletni brskalniki
18.05.2013 05:41

Deli z drugimi:

Share

Internet Explorer najboljši brskalnik za zaščito pred zlonamernimi kodami

Spletni brskalnik Internet Explorer 10 je po mnenju varnostnega podjetja NSS Labs trenutno najboljši za obrambno pred škodljivimi programskimi kodami na svetovnem spletu. Na drugem mestu pa najdemo priljubljeni brskalnik Google Chrome inačici 25 in 26.
Spletni brskalnik Internet Explorer 10 je kot nalašč za tiste, ki radi raziskujejo svetovni splet po dolgem in počez.
Spletni brskalnik Internet Explorer 10 je kot nalašč za tiste, ki radi raziskujejo svetovni splet po dolgem in počez.

Kateri brskalnik naj izberemo za deskanje po svetovnem spletu, da bomo najbolje zaščiteni pred škodljivimi programskimi kodami? Če gre verjeti nedavni raziskavi podjetja NSS Labs je to Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 10, saj prepreči kar 99-odstotkov poskusov okužbe z zlonamerno programsko kodo. Na drugem mestu najdemo priljubljeni brskalnik Google Chrome (različica 25 in 26) z »zgolj« 83-odstotno učinkovitostjo. Slednji je sposobnost zaznave škodljive kode v primerjavi s prejšnjo raziskavo podjetja NSS Labs sicer izboljšal za več kot 10-odstotkov.

Konkurenčni spletni brskalniki Apple Safari 5, Mozilla Firefox 19 in Opera 12 pa so se na nedavnem preizkusu varnostnih strokovnjakov podjetja NSS Labs odrezali zelo slabo. Spletna brskalnika Apple Safari in Mozilla Firefox namreč prepoznata le okoli 10 odstotkov zlonamernih kod na spletu, medtem ko je učinkovitost že nekoliko pozabljenega brskalnika Opera zgolj 1,9-odstotna. Spletni brskalniki Apple Safari 5, Mozilla Firefox 19 in Opera 12 torej niso primerni za tiste, ki radi raziskujejo svetovni splet po dolgem in počez.

Zanimiva raziskava učinkovitosti zaznave in blokiranja škodljivih programskih kod s strani spletnih brskalnikov podjetja NSS Labs je dosegljiva na spletni povezavi http://goo.gl/q1wgb. Tu seveda velja še omeniti, da če s spletnim brskalnikom obiskujemo le zaupanja vredne spletne strani (na primer Računalniške novice), bo možnost okužbe s škodljivimi programskimi kodami kakopak zelo nizka.

Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Prijavi napako v članku