Računalništvo, telefonija
14.03.2017 15:27
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel z glomaznim prevzemom okrepil svoj položaj

Umetna inteligenca
Umetna inteligenca

Kako resno se podjetja lotevajo razvoja tehnologij za samovozeča vozila kaže zadnji intelov ukrep. Podjetje je namreč objavilo prevzem izraelskega podjetja Mobileye. Vrednost posla je vrtoglavih 15,3 milijarde ameriških dolarjev kar brez dvoma spada med največje prevzeme vseh časov.

Razlog zakaj se pri Intelu zanimajo za Mobileye je razvoj tehnologije, ki bo uporabna pri samovozečih vozilih. Mobileye pri tem razvija sisteme za lažje upravljanje vozila v samem prometu, hitro zaznavanje preprek in samodejno sprejemanje pravilnih odločitev glede na situacije v prometu. Pri tem sodeluje že z 27 proizvajalci avtomobilov med drugim nemškima BMW in Audi. Očitno je bilo strank dovolj in tehnologija razvita do te mere, da so pri Intelu bili pripravljeni odšteti milijarde ameriških dolarjev.

Kako točno se bo tehnologija integrirala v intelovo ponudbo je v tem trenutku še težko napovedati. Brez dvoma ima podjetje kot je Intel dovolj velik doseg na trgu, da tehnologijo uporabi za marsikatero storitev ali produkt. Celoten prevzem bo trajal naslednjih devet mesecev in šele takrat se bo postopek zaključil.

Kako resna postaja borba za razvoj tehnologij samovozečih vozil pa poleg prevzemomv napoveduje tudi velik pravni dvoboj med Uberjem in Waymo. Hčerinsko podjetje Alphabet je namreč že vložilo tožbo protu Uberju, ki naj bi pri razvoju lastne tehnologije samovozečih vozil uporabi zaupno tehnologijo podjetja Waymo. Postopek je šele na začetku in težko ne napovedati kako se bo razpletlo. Vendar pa kaže na to, da se velika IT podjetja zavedajo pomembnosti trga in tudi dejstva, da ni več veliko časa preden se bodo ustalili prvi zmagovalci.


Prijavi napako v članku