Strojna oprema
23.06.2006 13:35
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel s tretjo tovarno s 65-nanometrskim proizvodnim procesom

Podjetje Intel je odprlo napredno, visoko zmogljivo tovarno polprevodnikov v Leixlipu na Irskem in s tem potrdilo svoj vodilni položaj v tehnologiji proizvodnje čipov. To je odprtje tretje Intelove tovarne, ki uporablja napredno 65-nm tehnologijo postopka izdelave, in hkrati prva tovarna čipov v Evropi, ki proizvaja 65-nm čipe v velikih količinah.

Dve milijardi dolarjev vredna tovarna je pričela proizvodnjo z uporabo 65-nm tehnologije proizvodnje iz največjih rezin (300 mm), kar tej Intelovi tovarni daje možnost proizvajati največje količine mikroprocesorjev ob najnižjih stroških. Skupaj z Intelovo Fab 12 v Arizoni in D1D fab v Oregonu je nova tovarna (imenovana Fab 24-2) tehnološko najnaprednejša tovarna za proizvodnjo polprevodnikov v velikih količinah na svetu, ki proizvaja procesorje z več jedri.

“Intel vzpostavlja jasno tehnološko prednost z našo prihodnjo generacijo dvojedrnih procesorjev, ki temeljijo na mikroarhitekturi Intel® CoreTM,” je povedal Intelov predsednik uprave in generalni direktor Paul Otellini. “Naše proizvodne zmogljivosti so ključnega pomena pri doseganju Intelovega uspeha.”

S prikazom hitrosti delovanja 65-nm proizvodne linije je Intel dosegel pomemben mejnik s svojimi tremi 65-nm tovarnami. To je znano kot “preskok” proizvodnje in pomeni, da Intel trenutno proizvaja več kot polovico svojih mikroprocesorjev za osebne računalnike in strežnike z uporabo te vodilne tehnologije proizvodnje. Med slavnostjo ob uradni otvoritvi tovarne na Irskem je Otellini dejal, da so 300-mm rezine, ki so pred tremi meseci pričele prihajati iz nove tovarne, pomagale doseči ta mejnik.

Ta Intelov dosežek prihaja v času, ko večina proizvajalcev čipov še ni pričela proizvajati izdelkov, ki temeljijo na 65 nm.

“Intelova sposobnost pripraviti 65-nm tehnologijo in jo uporabiti v množični proizvodnji v treh tovarnah nas jasno ločuje od konkurence,” je dejal Otellini. “Kombinacija 65-nm tehnologije in Intelove nove mikroarhitekture Core spreminja pravila igre v smislu prednosti, ki jih lahko nudimo našim strankam.”

Tekom poletja bo Intel predstavil procesorje Intel® CoreTM 2 Duo za namizne računalnike (razvojno ime Conroe) in prenosnike (razvojno ime Merom) ter dvojedrni procesor Intel® Xeon 5100 series (razvojno ime Woodcrest).

Čeprav ima Intel vodilni položaj pri 65-nm tehnologiji proizvodnje, je pripravljen tudi za začetek proizvodnje z uporabo prihodnje generacije proizvodne tehnologije s 45 nm do konca leta 2007 – zgolj dve leti po tem, ko je začel proizvodnjo v 65-nm tehnologiji.


Prijavi napako v članku